Barns nyfikenhet: Kännetecken och fördelar

Barns nyfikenhet är oändlig. Från att de föds intresserar de sig för allt som omger dem. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av de viktigaste fördelarna med denna egenskap.
Barns nyfikenhet: Kännetecken och fördelar

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2021

Nyfikenhet är något barn använder för att lära sig. Vissa föräldrar kan oavsiktligt se sina barns nyfikenhet som en ovälkommen eller negativ egenskap, vilket kan leda till att de begränsar deras naturliga nyfikenhet.

Hur kan du hålla ditt barns nyfikenhet vid liv? Följande är några användbara förslag.

Hur man definierar nyfikenhet

Nyfikenhet är en naturlig instinkt som innebär att man vill veta mer om något genom utforskning och interaktion. Det uppmuntrar människor att söka ny information, interagera med sin miljö och de människor som omger dem. Denna instinkt stimulerar också personlig utveckling.

Barn är små upptäckare. De föds med en inneboende nyfikenhet. De försöker interagera med allt genom att röra vid, titta på och observera föremålen och människorna omkring dem.

Genom att ställa frågor som “varför?” eller “hur?” kan de få användbar information.

Vad som kännetecknar barns nyfikenhet

Som föräldrar är det viktigt för oss att ta hand om och förbättra våra barns nyfikenhet. Genom att ta dessa steg kan vi hjälpa dem att lära sig mer effektivt.

Låt inte ditt barn gå miste om någon av följande egenskaper:

3 sätt att motivera hjärnan att lära sig

Nyfikenhet kring ett ämne gör det mycket lättare att lära, behålla och ta in information om det. Förväntningen som genereras av nyfikenhet motiverar hjärnan att ta in kunskap bättre eftersom:

  • Det aktiverar dopamin, som är en kemisk budbärare eller neurotransmittor för att uppnå mål. Det främjar också lagring av information.
  • Nyfikenhet ger fördelar för hippocampus, som är ett av hjärnans centra. Hippocampus är viktigt för bildandet och konsolideringen av både långt och kortvarigt minne.
  • Tandem- eller belöningssystemet underlättar lärande och mottagande av information.

Vikten av att stimulera barns nyfikenhet

Det är mycket viktigt att stimulera barns nyfikenhet eftersom det väcker intresse som behövs för att de ska lära sig och utveckla sina tankar. Barn som inte är nyfikna kan:

  • Vara mindre sällskapliga.
  • Läsa färre böcker.
  • Vara svåra att inspirera, motivera och göra entusiastiska.
  • Visa lite intresse för att lära sig nya saker.

Fördelar med barns nyfikenhet

Så snart de börjar prata börjar barn ställa frågor. Det faktum att de håller sina nyfikna ögon öppna för världen för att lära sig nya saker medför många fördelar, till exempel att det:

  • Stärker deras relationer med andra.
  • Skyddar deras hjärnor.
  • Hjälper dem att växa.
  • Hjälper dem att övervinna ångest.

3 negativa vanor som påverkar nyfikenhet

Det finns tre vanor som kan påverka utvecklingen av nyfikenhet negativt hos ditt barn.

Rädsla

Rädsla är nyfikenhetens främsta fiende. Överbeskyddande av ditt barn som förälder ger bara mer rädsla. Det kan också ge känslor av inkompetens.

Undvik att använda fraser som: “Rör inte vid det för du kommer att skada dig” eller “Spring inte, du kommer att ramla.”  Låt ditt barn intressera sig för att utforska nya saker.

Ogillande

Barn vill alltid leka och utforska. Det är inte klokt att ständigt säga “gör inte det”, “bli inte smutsig” eller “var tyst.”

Det håller tillbaka dem och hindrar dem från att vara nyfikna. Det är okej för dig att säga det då och då, så länge vad du säger är motiverade och du förklarar ditt resonemang för dem.

Frånvaro

Dina barn känner sig säkra när du är vid deras sida, och det hjälper dem att utveckla sin nyfikenhet ännu mer. Genom att leka med dina barn ger du dem också möjligheten att dela vad de lär sig med dig.

Sammanfattningsvis; för att stimulera dina barns nyfikenhet måste du ägna tid åt dem. Du måste lyssna på dem och stärka deras beteende positivt. Nyfikenhet hjälper dem att möta sina utmaningar i framtiden. Genom att hjälpa dem att utveckla sin nyfikenhet hjälper du dem också att utveckla sin självkänsla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.