Barnförfattare: 12 sätt att motivera dem

Uppmuntra dina barnförfattare att läsa och skriva varje dag. Vi tipsar om hur du kan göra.
Barnförfattare: 12 sätt att motivera dem
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barnförfattare tenderar att visa ett stort intresse för att läsa mycket tidigt. Det är där de får grunden för att börja utveckla sina egna historier. Därför är ett av de viktigaste tipsen för att motivera skrivförmåga att uppmuntra kärlek till all litteratur.

“Pojkar och flickor som är yngre än 6 år klottrar och ritar linjer för att imitera vuxnas skrivande. Detta och de illustrationer som de många gånger “läser” för vuxna som om de vore en text motsvarar utvecklingsstadier där pojkar och flickor ändrar sina språkliga begrepp.”

Vi vet att unga barn har en oändlig källa av ideér och även anekdoter som de drar från sin fantasi. Det är exakt det råmaterial som måste utnyttjas för att utveckla en kapacitet att fånga idéer på papper.

Nedan hittar du några användbara rekommendationer så att du kan följa med dina barnförfattare i deras kreativa process.

Hur stimulerar man barnförfattare att utveckla sina förmågor?

1. Ge dem olika material

Välj pennor i olika former och färger, papper med olika texturer, markörer och skrivtavlor. Det kanske låter fånigt enkelt, men det är ett exempel på vad man kan göra för att motivera unga barnförfattare.

2. Skapa ett utrymme hemma som är fritt från distraktioner

Det gör det möjligt för barn att koncentrera sig till 100% så att de kan fånga de idéer som kommer fram.

3. Hjälp till att öka ordförrådet hos barnförfattare

Barn behöver enkla och direkta instruktioner under sina första år. Men när de börjar bli äldre kan du använda mer sofistikerade termer för att kommunicera med dem. Använd till exempel synonymer och nya ord när du talar med dem. Följaktligen kommer det att ge dem fler verktyg för att uttrycka sina idéer.

4. Integrera skrivning i andra ämnesområden

Beskriv matematiska problem eller naturkunskapsläxor med hjälp av skriftliga ord. Det hjälper dem att se att allt kan skrivas. Dessutom kan barnförfattare öva genom att föra en dagbok över sina dagliga upplevelser.

Litet barn använder penna för att skriva i en skrivbok.

5. Uppmuntra barn att skriva i vardagen

Be dem att skicka små anteckningar till vänner och familj. Be dem också att hjälpa till att skriva inköpslistan eller skicka ett brev. Således kommer barnet förstå att skriva är en viktig och nödvändig färdighet.

6. Lär barnförfattare att njuta av olika slags texter

Visa dem tidningar, serietidningar, berättelser, artiklar och även hieroglyfer. Framförallt hjälper icke-konventionella former av skrift till att lära barn värdet av kommunikation och språkets universalitet.

7. Dela deras berättelser med familjen

Dedikera en kväll varje månad till att ha en open mic i vardagsrummet. Föräldrar och barn kan läsa och dela med sig av något som de har skrivit under den senaste månaden.

Rekommendationer från en författare

8. Ta hänsyn till barnförfattarens intressen

Låt ditt barn bestämma vad hon eller han ska skriva om. Om ditt barn gillar sport, låt hen läsa och skriva om sitt favoritfotbollslag eller tennisspelare. Å andra sidan, om hen gillar musik, bjud in honom eller henne att komponera strofer eller refränger för låtar.

9. Låt barnförfattare uppleva klassiska verk på ett roligt sätt

Vi har alltid sett klassiska tjocka böcker som Utvandrarna eller Odysséen som svåra att förstå. Det finns dock nu till exempel en version av Odysséen för barn som hjälper dem att komma åt det här traditionella verket på ett mycket barnvänligare sätt.

10. Kreativitet är viktigare än skrivförmåga

I början av skrivandet är ideén viktigare än budskapets språkliga form.

11. Hitta ett sätt att visa upp ditt barns verk

Oavsett om det är i skoltidningen eller på kyldörren hemma blir barn glada när de vet att andra läser det de skriver. Först måste du ge dem tryggheten att skriva och senare korrigera grammatiska misstag och fel i syntaxen.

barn som tränar på att skriva skrivstil.

12. Lek ordlekar och svar

Lek ordlekar genom att hitta på ord som inte är riktiga och uppfinn imaginära situationer. Låt sedan ditt barn försöka ge en reaktion eller lista ut och utveckla dina exempel. Ge slutligen valideringen till de bidrag och idéer som ditt barn kommer på och beröm ditt barns kreativitet.

Sammanfattningsvis behöver barnförfattare hjälp och motivation för att fullt utveckla sina färdigheter. Ta del i denna process och hjälp dem att bygga den mycket viktiga vanan att skriva i både det dagliga och även det akademiska livet. Om du hjälper till att göra så att skrivande blir roligt för dina barn kommer det inte att kännas som en tråkig skyldighet för dem i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Miras, M. (2000) La escritura reflexiva. Aprender a escribir y aprender acerca de lo que se escribe.
    Infancia y aprendizaje, n. 89, 65-80.
  • The National Curriculum. (2010). What your child will learn. The new approach will focus on
    providing students with the necessary writing skills. The Courier Mail.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.