5 lögner du aldrig ska berätta för dina barn

Vi vet alla att ljuga är fel och att vi ska försöka undvika det. Problemet med lögner är att oavsett hur oskyldiga de kan verka kan de vara skadliga för barn. Här fokuserar vi på fem lögner du aldrig ska berätta för dina barn.
5 lögner du aldrig ska berätta för dina barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vilken förälder har inte berättat en lögn för sina barn någon gång? Om vi ​​är ärliga har vi nog alla har gjort det. Det finns dock några lögner som kan vara särskilt skadliga för våra små. Här är fem lögner som du aldrig ska berätta för dina barn.

Det är vanligt att vuxna berättar “små vita lögner” för att bara få lite lugn och ro. Men vad händer när vi ljuger för våra barn? Vad händer om vi lovar dem något och sedan inte håller det? Först och främst lär vi dem att det är okej att ljuga. Och för det andra visar vi att de inte kan lita på de saker vi säger. För att uttrycka det på ett annat sätt förlorar vårt ord sitt värde.

När vi ljuger för våra barn genom att ge löften som vi inte håller skadar vi dem. Vi ska här titta på några fall där det kan vara särskilt problematisk att ljuga för barn.

5 lögner du aldrig ska berätta för dina barn

Alla lögner har en skadlig effekt på barn. Det finns dock vissa fall där det kan vara särskilt skadligt.

lögner som du aldrig ska berätta för dina barn: mamma med baby

Som föräldrar är vi våra barns förebilder, så vi måste undvika att ljuga. Det finns dock stunder då våra barn insisterar så mycket att vi kommer med tomma hot eller tomma löften. Och andra gånger säger vi skadliga saker på grund av irritation som helt enkelt inte är sant. Låt oss titta på några exempel…

“Jag står inte ut med dig längre!”

Om du någonsin har sagt detta till ditt barn var det förmodligen inte för att du verkligen menade det. Snarare fick din egen ilska och frustration dig att tappa humöret. Problemet är att ditt barn inte vet att du inte egentligen menade vad du sa. Barn tar saker vi säger på allvar och tror att de är sanna.

Så när du av misstag säger sådana saker, prata med ditt barn. När du har lugnat ner dig, sätt er ner tillsammans och förklara vad som hände. Berätta för ditt barn att du gjorde ett misstag och att du inte menade vad du sa.

“Om du inte gör vad jag säger kommer jag ringa polisen.”

Alla föräldrar drömmer om att deras barn ska göra vad de säger utan att tveka eller protestera. Och när det inte händer kan vi ibland försöka skrämma våra barn till lydnad genom att skapa fiktiva – och läskiga – hot.

Men när vi gör detta skadar vi inte bara deras känslor, vi skrämmer dem också. Oavsiktligt sänder vi våra barn budskapet att om de inte beter sig som vi vill så vill vi inte ha dem längre. Så undvik att göra sådana hot.

“Du mår bra, det där var ingenting” – en av flera lögner du aldrig ska berätta för dina barn

En annan sak vi ofta gör med våra barn – även med de bästa avsikterna – är att försöka bagatellisera när de skadas. Vi gör det för att vi inte vill att de ska bli överväldigade. Men istället för att hjälpa till gör vi faktiskt saker värre.

Om dina barn faller, skadar sig och gråter över ett litet sår, säg inte till dem att det inte är så farligt. Vad lär du dem genom att göra det? Att det finns en skillnad mellan vad de känner och verkligheten deras föräldrar ser. Detta är förvirrande för barn. Det gör det svårt för dem att veta när deras känslor har värde och när de ska ignorera dem.

lögner som du aldrig ska berätta för dina barn: familj i soffa

“Du förtjänar det bästa”

Som föräldrar är våra barn våra ögonstenar, livets ljus, vårt allt. Men det gör dem inte bättre än någon annan eller att de förtjänar mer än någon annan. Vi lever i ett samhälle där det är viktigt för barn att lära sig att de inte är världens medelpunkt. Våra barn måste förstå att de inte är viktigare än andra.

Vi måste lära våra barn värdet av ödmjukhet så att de kan integrera sig socialt. De måste vara medvetna om att de förtjänar det bästa, men att det är bäst att uppnå det genom ansträngning.

Att hjälpa barn lära sig att vara tacksamma för det de har hindrar dem från att bli tyranner. Hjälp dem samtidigt att kunna se sina egna misstag och visa att du alltid kommer att finnas där för dem.

Lär inte dina barn att de aldrig kommer att råka ut för svårigheter i livet

Ibland älskar vi våra barn så mycket att vi inte vill att de ska lida. Därför målar vi upp en bild av en perfekt värld och försöker förhindra att de blir frustrerade. Ofta betyder det att vi lovar dem saker som inte kommer att gå i uppfyllelse. I motsats till vad många tror ​​hjälper du dem inte – du skadar dem.

Dessutom får sådana kommentarer dem att förlora förtroendet för oss. Det kommer en tid då de kommer inse att oavsett vad vi har lovat kan vi inte skydda dem från allt.

En älskads oväntade död, en elak människa, sveket från en vän… Naturligtvis vill vi inte att våra små ska lida, men det finns många saker vi inte kan kontrollera. Sånt är livet. En del gånger trillar du och måste ta dig upp igen. Du måste kämpa och övervinna hinder. När barn förstår detta hjälper det dem att utveckla motståndskraft. Så försök aldrig dölja problem. Försök snarare vara uppriktig.

Kort sagt, som du kan se finns det vissa lögner som du aldrig ska berätta för dina barn. Konsekvenserna kan bli mycket värre än från andra “små vita lögner”.

Naturligtvis bör vi aldrig ljuga för våra barn, men det finns vissa saker som är mer komplicerade än andra. Dessutom kan de ha stora konsekvenser. Så nu när du vet vilka lögner som kan vara mest skadliga, undvik dem för allas skull.

Det här kan kanske intressera dig…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.