7 vita lögner som alla mammor någon gång berättar

7 vita lögner som alla mammor någon gång berättar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2019

De flesta mammor är villiga att ljuga för sina barns bästa. I allmänhet talar vi om vita lögner. Andra gånger är de inte riktigt så vita, men alla mammor berättar dem för sina barn någon gång.

Kanske har vi inte sagt dem alla, men vi kommer definitivt att komma till dem så småningom. Hur reagerar barnen? Inser de att du ljög för dem? Kan de förstå skillnaden mellan vita lögner och andra lögner? Du ser hur roligt det är att komma ihåg de här ögonblicken.

Mammors vita lögner

Lögnerna som vi kommer att dela med oss av i den här artikeln är en del av en sammanställning av anekdoter från många föräldrar. Vi kommer också att nämna några som våra egna mammor har uppfunnit. Ingen av dem är offensiv nog för att ha orsakat några bestående men i barndomen – i allmänhet tenderar vi att minnas dem med glädje.

1. “Jag lovar att ingenting kommer att hända om du säger sanningen.”

I allmänhet så är att “ingenting kommer att hända” inte helt sant eftersom sanningen ofta är lite bitter. När vi vet vad som hände är det svårt att hålla vårt löfte. Det hände oss när vi bara var små flickor, men vi har upprepat dessa vita lögner i vår roll som mamma nu när vi är vuxna.

Mamma håller dotter på strand

2. “Jag ska tänka på det.”

Ibland är det bästa sättet att säga nej till dina barn att inte berätta det för dem. I de flesta fall, svarar vi på så sätt på förfrågningar som vi med all sannolikhet inte kommer att uppfylla. Vi kommer ihåg dem som sade detta till oss när vi var barn med. Med tiden glömmer vi förfrågan och de gör det också.

3. “Det finns inget att oroa sig för. Jag mår bra.”

Alla mammor skulle hellre ljuga för sina barn istället för att göra dem oroliga eller ledsna. Av den anledningen är det vanligt att ljuga när vi mår dåligt. I allmänhet finns det ingen paus för oss som mammor och vi finns där för att hjälpa våra familjer hela tiden. I de flesta fall håller vi smärta eller irritation för oss själva för att inte sprida den till resten av familjen.

4. “När du är X år gammal kan du få det.”

Det finns många anledningar att vi säger nej till något för våra barn. Ibland är vi rädda om det är något som riskerar att utsätta dem för fara, till exempel att åka skridskor. Andra gånger är det en ekonomisk begränsning som vi måste ta hänsyn till. Vad som än är fallet så är det nödvändigt att förhala det hela. Ibland får vi ta till några vita lögner. Att berätta för dem att de kommer att få det senare är ett snabbt svar som vi kan försvara tills det blir möjligt.

Mamma och dotter i köket

5. “Vakna! Klockan är mycket.”

Att ljuga om tiden är en färdighet som alla mamma lär sig behärska perfekt med tiden. När vi vill att barnen ska skynda sig lite och ändå ha tid till frukost och göra sig redo i en avslappnad takt, är det bättre att “ställa fram klockan lite”. Det är också vanligt att ställa fram den när vi kommer hem. Att berätta för dem att klockan är 11 när den egentligen är närmare 8, är en lögn som alla mammor och pappor ibland säger.

6. “Vi går nu.”

När det gäller att gå ut, är det definitivt att föredra att de väntar på oss istället för att vi väntar på dem. Av den anledningen är vi vana att berätta några små vita lögner när vi snart ska gå för att få dem att skynda på.

Det är också vanligt för oss att göra detta när de är uttråkade och vill gå. Men det finns fortfarande en hel del kvar att göra innan vi kan ge oss av. I allmänhet säger vi till dem att “vi går snart” en massa gånger innan det faktiskt sker.

7. “Ta det lugnt. Jag vet vad jag gör.”

En av mammas jobb är att lugna ner sina barn och försäkra dem om att hon vet vad hon gör. Även om hon måste ljuga. Därför kommer hon att ta sig an en massa utmaningar, även om hon inte vet hur hon ska klara av dem. Hon kan gå vilse, hon kanske inte har en aning om hur hon ska göra något, men hon kommer alltid att kunna säga ett lugnande ord eller två.

Det är inte vår plikt att veta allt, men vi måste kunna berätta för våra barn att allt kommer att bli bra och att mammor vet bäst.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.