Hur väljer du rätt skor åt ditt barn?

Barn behöver passande skor från tidig ålder. Faktum är att rätt skor kan spela en avgörande roll när barnen lär sig att gå.
Hur väljer du rätt skor åt ditt barn?

Senaste uppdateringen: 11 februari, 2020

Det är också viktigt att skorna är bekväma. Vissa experter anser att barn bör växla mellan att gå barfota och gå med skor när de börjar ta sina första steg.

Barn behöver ordentliga skor för hälsans skull då de kan påverka sättet de går. Även vuxna ändrar hur de går beroende på vilka skor de använder.

Speciellt för bebisar och små barn kan dåliga skor skada deras hälsa. Allt börjar med fötterna.

Det är viktigt för barn att ha skor som växer med dem utan att orsaka någon skada.

Rätt skor kan förhindra skador på lång sikt

En studie utförd vid Universidad Miguel Hernández (i Elche, Spanien) fann att skor med inbyggda hjul kan orsaka problem för hälsan om de används för ofta. Forskarna uppmuntrar istället föräldrar och vårdgivare att hitta lämpliga skor åt sina barn.

Här kommer några nackdelar med skor som har hjul:

 1. Problem med tillväxten: På skor med hjul kan hälen vara upp till 5 cm hög. Det innebär att kroppens hela vikt vilar på hälen. Det kan öka risken för hälsoproblem med 40%.
 2. För mycket vikt på hälen. Det får musklerna på baksidan av foten (vad- och hamstringsmusklerna) att förkortas. Detta leder i sin tur till platta fötter.
 3. De väger mer än vanliga skor. Podiatriker varnar för att dessa skor kan orsaka höftproblem eftersom barnet måste använda mer kraft för att lyfta sina fötter.
välj rätt skor åt dina barn

Här kommer några tips för att välja rätt skor åt ditt barn oavsett ålder.

Hur väljer man de första skorna åt sina barn?

 1. Skon bör vara rak. Hur kan du se det? Allt du behöver göra är att lägga sulorna mot varandra – om du inte kan se något hålrum innebär det att sulan är rak. Om den är för vinklad kan den deformera bebisens tår.
 2. Skon bör vara rundad och stängd fram. Barnet bör kunna röra fritt på sina tår.
 3. Skon bör fästas på ett sätt som inte påverkar rörligheten. Det finns lämpliga sätt att fästa skon över plösen (tungan).
 4. Skor utan sömmar är bättre. Se till att det inte finns några sömmar som kan skada barnet på insidan av skon.
 5. Skon bör ha en halksäker sula. Det ser till att barnet inte halkar. Sulan bör vara runt 3-5 mm tjock.
 6. Läder är det bästa materialet. Läder är flexibelt och låter foten andas.

Hur tar man reda på skostorleken?

Det finns flera olika sättr att hitta rätt skostorlek till ditt barn. Här kommer några tips:

 1. Det första du måste göra är att prova skon. Det är viktigt att det finns ett mellanrum på cirka 05-1.5 cm mellan foten och skon. Tryck på skons tipp för att känna om tårna är där. Om så är fallet är skorna för små.
 2. Prova nya skor i slutet av dagen. Det är då ditt barns fötter är som mest svullna.
 3. Ett trick är att rita av barnets fötter på ett papper eller en bit kartong. Du kan sedan köpa en sko som är 2.5 cm längre. Den här metoden rekommenderas dock inte av vissa podiatriker.
 4. Köp inte skor som är för stora. Vissa föräldrar tror att om de köper större skor kommer de att hålla längre. Det kanske är sant men det är inte bra för barnet. Det ökar risken för olyckor, som att skon faller av eller att barnet vrickar foten. Det är viktigt att köpa skor som har rätt storlek.
rätt skor?

Barnets hälsa bör vara prioritet. Som föräldrar måste vi vara försiktiga och se till att våra barns skor inte påverkar deras hälsa och orsakar problem i framtiden.

Som du kan se är det bäst att börja med rätt skor i tidig ålder.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.