Vad du behöver tänka på när du väljer barnskor

Vad du behöver tänka på när du väljer barnskor

Senaste uppdateringen: 01 februari, 2019

I den här artikeln skriver vi om allt du behöver veta om att välja barnskor som passar ditt barn.

Ditt barns fötter är ömtåliga och du bör vara särskilt uppmärksam när det kommer till att välja ut skor.

Att välja rätt barnskor för ditt barn är viktigt. Det är emellertid ibland svårt att hitta rätt modell bland alla produkter som finns i butikerna.

Tänk på att de perfekta skorna till ditt barn måste uppfylla kriterierna för komfort, flexibilitet och vikt. Det finns också några viktiga egenskaper att tänka på som varierar beroende på barnets ålder.

Bra barnskor kan hjälpa våra små att ha en god hållning och detta kommer att ha en positiv inverkan på deras långsiktiga fysiska utveckling.

Egenskaper som bör beaktas vid val av barnskor

Här är en lista över viktiga egenskaper som du bör tänka på när du väljer skor till ditt barn:

1. Materialet

Detta är en av de viktigaste faktorerna eftersom det påverkar skons komfort och hållbarhet. Läder är det bästa materialet eftersom det andas, är flexibelt, isolerande och mycket bekvämt.

Pojke knyter skorna

Om du bestämmer dig för läderskor, se till att det finns läder både på utsidan och insidan av skon.

Om skons innerfoder består av läder garanterar det komforten och andningsförmågan. Detta är sant även på sommaren!

I motsats till vad man kanske skulle kunna tro så svettas ett barfota barn i läderskor mycket mindre än i syntetiska skor.

2. Kardborreband eller skosnören?

Kardborreband har fördelen av att vara mycket lätta att använda. Allt du behöver göra är att sätta på skon och så är det klart!

Det är så enkelt att det kan bli en nackdel eftersom barnet kommer att kunna ta av dem för enkelt.

Kardborrebandet kan också vara för löst och därför kan det inte garantera korrekt fotstöd, särskilt under de första åren efter att barnet lärt sig gå.

När det gäller skosnören kommer de inte lätt kunna tas bort av ditt barn, till skillnad från kardborreband. Skosnören säkerställer bra fotstöd, men du bör vara försiktig så att du inte drar åt dem för mycket för det kan göra att barnets fötter kläms åt för hårt.

Nackdelarna när det gäller skosnören är att de kan vara svåra att sätta på om barnet inte är samarbetsvilligt. Det är också svårt att lära barn att knyta dem på egen hand.

“Det finns alltid ett ögonblick i barndomen när dörren öppnas och släpper in framtiden.”

-Graham Greene-

3. Vilken storlek?

Barnskor som är för små trycker ihop barnets fötter. Å andra sidan kan skor som är för stora också orsaka problem.

Skorna måste knytas mycket tätt för att säkerställa att de passar fötterna. Skor som är för stora kan orsaka obehag när barnet går.

Här är den perfekta tekniken när det gäller att välja rätt skostorlek för ditt barn:

  • Ta bort sulan från insidan av skon. Placera skon på golvet och be ditt barn att stoppa in sin fot inuti den.
  • Det ska finnas ett utrymme på ungefär 1 cm mellan barnets längsta tå och skospetsen för att ge lite utrymme för tillväxt.

4. Lågskor eller höga skor?

Lågskor är inte idealiska för små barn. Deras fötter passar bättre i högre skor. Bebisars fötter är platta eftersom de ännu inte har utvecklat en ordentlig hålfot.

Men när hålfoten har bildats (vid cirka 4 års ålder) kan du använda både låga och höga skor.

Men vad gäller för spädbarn? Hur kan du välja rätt skor för att det ska ta sina första steg?

Under de första månaderna efter födseln handlar skovalet mer om att uppfylla moderns önskemål med små tillbehör och accessoarer till barnet. Skor för denna ålder spelar en skyddande roll mot köld och potentiella skador.

Gravid kvinna med paket med rosa bebisskor i

När barnet är på väg att börja gå, är dess skors huvudfunktion att underlätta dess första försök att ställa sig upp och gå själv.

Det är att föredra att välja skor som är lämpliga för barnet och som erbjuder stöd som främjar korrekt utveckling av fötterna.

Oavsett barnets ålder ska du alltid välja skor som har rätt storlek, har en lätt klack och erbjuder ungefär 1 cm mellan spetsen av tårna och skospetsen för att möjliggöra tillväxt.

Du måste byta barnets skor regelbundet i takt med att det växer.

Sammanfattningsvis hoppas vi att våra råd om hur man väljer rätt barnskor har hjälpt dig. Från och med nu har du kunskapen att göra rätt val.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.