7 knep för att reda ut dina döttrars hår

Missa inte de här tipsen som hjälper dig att reda ut dina döttrars hår, så att de aldrig behöver utstå slitaget som kommer med hårtrassel.
7 knep för att reda ut dina döttrars hår
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 12 april, 2023

Har du döttrar med långt hår, då har du märkt att kamning och borstning inte precis är en bädd av rosor. Speciellt om de har tjockt, torrt, lockigt eller krulligt hår. I realiteten kan dock nästan vilken typ av hår som helst bli en utmaning när du ska styla en tjejs hår; allt ryckande gör ont! I den här artikeln kommer vi att presentera några knep för att reda ut dina döttrars hår.

Upptäck dessa knep för att reda ut dina döttrars hår

Det finns ingen anledning att gå igenom en prövning varje morgon när du kammar dina döttrars hår. Du kan förvandla det ögonblicket till något trevligt om du vet hur man reder ut håret utan att skada dem. Detta är absolut möjligt och du kan göra det. Du behöver bara följa tipsen här nedanför.

1. Använd en sprayflaska

Köp en sprayflaska som du kan fylla på. Försök att aldrig torrkamma din dotters hår, särskilt om det är torrt eller krulligt! Med den här produkten kan du fukta håret, och då blir det mycket lättare att reda ut det, så länge du gör det med rätt borste. Det är viktigt att inte blöta det för mycket, utan bara fukta det för att göra allt lättare.

En mamma som borstar sin dotters lockiga hår.
Efter att du har fuktat din tjejs hår med en sprayflaska kan du använda en speciell borste för att reda ut det.

2. Använd en ”antidragborste”

Anti-pull-borstar är en fantastisk uppfinning och du bör absolut dra nytta av dem. Att använda dem förhindrar att tjejen får lida pin när du trasslar ut håret. Om du blöter håret med en sprayflaska blir det dessutom mycket lättare att reda ut håret.

3. Tvätta inte håret för ofta

Förutom att kunna kamma med vatten och en anti-pull-borste är det viktigt att du inte tvättar håret för ofta. Två eller tre gånger per vecka är mer än tillräckligt beroende på vilken typ av hår din dotter har. På så sätt kommer du att förhindra att håret blir skört och istället blir friskare och starkare.

Tvättar de det för mycket blir det lättare för håret att gå sönder och trassla sig. Det är därför du ska ta hand om det men alltid tänka på att göra det rätt. I detta avseende, köp alltid ett specifikt schampo för barn för att ta hand om hårstråna tillsammans med hårbotten.

4. Borsta det inte med schampot kvar

När dina döttrars hår har schampo i det, då bör du inte borsta det eftersom du kan bryta av det. Det är bättre att tvätta håret normalt och i vilket fall som helst, när du kommer ut ur duschen eller med ett återfuktande balsam utan sköljning, så kan du reda ut det.

5. Applicera en detangler

Det finns gott om produkter för barn på marknaden idag som kan hjälpa dig att framgångsrikt kamma din dotters hår. Men alla är inte lämpliga. Du bör se till att ingredienserna är naturliga och respekterar hennes hårbotten för att undvika onödig irritation.

En mamma sätter sin dotters hår i tofsar.
När du väljer en produkt för din dotters hår, se till att den inte innehåller kemikalier eller andra komponenter som kan orsaka irritation.

6. Kamma försiktigt dina döttrars hår

För att reda ut dina döttrars hår noggrant är det viktigt att alltid börja i ändarna och arbeta dig uppåt. På så sätt kommer den nedre delen att vara trasselfri och tovorna kommer inte att byggas upp. Tovor som gör det nästan omöjligt att trassla ut, vilket ofta händer om du börjar borsta från toppen av huvudet.

Dessutom kan du trycka lite på håret med handen för att slippa rycka. Om du till exempel kammar den nedre delen, lägg handen ovanpå där du börjar trassla ut för att förhindra att du drar och därmed skadar hårbotten.

7. Använd inte parfym eller översträck håret

Utöver allt ovanstående bör du också komma ihåg att om du använder scrunchies, desto större desto bättre. Sträck heller aldrig ut håret för mycket när du vill göra en hästsvans eller flätor. Spraya samtidigt inte parfym på håret eftersom alkoholen torkar ut det och kan irritera hårbotten.

Dela en trevlig stund med dina döttrar

Med dessa tips ser du att det är lättare att tämja dessa till synes omöjliga hårflöden. På så sätt kan du ge dina döttrar vackra frisyrer mycket enklare än du föreställt dig. Från och med nu kan detta vara ett trevligt ögonblick för er båda, och dina små kommer att älska det faktum att du har lärt dig hur man stylar håret utan att dra i det och utan att skada dem. På så sätt vinner alla!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bernheimer, K., Parker, J. (2014) La Niña Que No Quería Cepillarse El Cabello. Editorial: Picarona

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.