8 frågor för att lära känna sina barn bättre

Att lära känna sina små barn bättre är en grundpelare som ni i deras framtid som tonåringar kan bygga på. Här följer några frågeställningar som hjälper er på vägen.
8 frågor för att lära känna sina barn bättre
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 27 januari, 2023

Under sina första levnadsår är barn uttrycksfulla och öppna. Sedan växer de upp och när de når tonåren blir de mycket mer tillbakadragna och det är svårare för oss att nå dem. Därför är det viktigt att lära känna sina små barn bättre och att utveckla ett starkt band med god kommunikation inför framtiden. Detta kommer att hindra dem från att förvandlas till främlingar, även om ni alla bor i samma hus.

För att inleda samtal med de små kan vi använda några frågor som uppmuntrar vår anknytning med dem. På så sätt kan vi lära känna dem bättre och de kommer inte att skämmas för att berätta om sina problem. Det är mycket viktigt att alla barn känner sig lyssnade på och omhändertagna därhemma. Nedan föreslår vi en lista med frågeställningar som du kan använda för att lära känna dina barn bättre.

Varför är det viktigt att lära känna sina små barn bättre?

Att lära känna våra barn väl är del av vårt ansvar som föräldrar. Det som verkligen är viktigt är att skapa ett djupt band och en relation med dem, att känna till deras mål och drömmar, men också deras rädslor och osäkerheter. Allt detta hjälper oss att knyta ett starkt band som kan bestå och stå emot tidens tand.

Om vi är uppmärksamma på och intresserade av vad våra barn känner, vill och tänker, då bekräftar vi deras känslor vilket kommer att stärka deras självförtroende och självkänsla. Att lyssna på dem, uppmärksamma dem och prata med dem om deras tankar och idéer är en bra resurs för att lära känna deras svagheter och styrkor, och på så sätt hjälpa dem att hantera allt på ett bättre sätt.

En annan av anledningarna till att det är viktigt att lära känna sina barn bättre är att visa dem hur mycket vi älskar dem och hur viktiga de är för oss. Detta kommer att lägga en solid grund för en god relation med dem allteftersom de växer upp och når tonåren.

En mamma håller sin unga dotters händer och pratar med henne när de sitter i soffan.
Att prata med sina barn är nyckeln till att lära känna dem bättre och skapa ett band av förtroende. Du kan till exempel fråga dem om deras intressen, såväl som om saker som oroar dem.

Frågor som kan hjälpa dig att lära känna dina små barn bättre

Följande frågor kan hjälpa dig att lära känna dina små barn bättre och uppmuntra till samtal med dem. På så sätt bygger du en stark anknytning som varar.

1. Vad gillar och ogillar du mest och minst hos dig själv?

Ett sätt att få veta vad dina barn tycker om sig själva är att fråga dem om vad de gillar och ogillar hos sig själva. Den här frågan kan också hjälpa dem att tänka på sina svagheter och styrkor. Den kan också hjälpa oss att få en uppfattning om hur de mår och hur deras självkänsla är.

2. Vilka tre önskningar skulle du göra om du kunde?

Med den här frågan kan du lära känna dina barn bättre eftersom deras önskemål är en återspegling av deras ambitioner. Detta hjälper dig att upptäcka deras personlighet, värderingar och prioriteringar i livet. Du kan också fråga om de önskemål de skulle göra för sitt framtida liv. På så sätt kan du få reda på hur barnet ser på sig självt som vuxet.

3. Vilka är dina mål för det här nya läsåret? Hur ska du uppnå dem?

Den här frågan får dem att fundera över vad de vill uppnå detta nya läsår och vilka verktyg och resurser de kommer att ha för att göra det. På så sätt kan du motivera dem och hjälpa dem att nå dessa mål.

4. Vad tycker du om att göra för skojs skull?

Den här frågan kan hjälpa dig att ta reda på vad de gillar att göra för skojs skull. På så sätt kan ni ha kul tillsammans. Detta är ett bra sätt att vårda er relation och förbättra ert band.

5. Vad är ditt största bekymmer?

Att ta reda på vad som oroar ditt barn mest hjälper dig också att lära känna det bättre. Dessutom, om rädslor och oro delas väger de inte lika mycket.

En mamma och hennes tonårsdotter för ett intimt samtal.
Att upprätthålla en bra dialog med barn från det att de är små kommer att bidra till bättre kommunikation i framtiden, när de är tonåringar.

6. Vad gillar du mest och minst med skolan?

Genom att fråga om skolan kan vi verkligen ta reda på hur våra barn har det där och om de upplever några problem eller svårigheter. Vi kan också fråga om de har vänner och hur deras relationer med deras klasskamrater och lärare är.

7. Vad skäms du över?

Det finns barn som är väldigt blyga och skäms över nästan allt, medan andra endast upplever några få ögonblick av självrannsakan. Med den här frågan kan vi veta exakt vilka situationer som gör barnet mest generat och hjälpa dem att övervinna dem.

8. Vad är du stolt över?

Med den här frågan måste barn tänka på sina styrkor eftersom de tack vare dessa har uppnått de saker de är stolta över. Detta är ett sätt att hjälpa dem att öka sin självkänsla och för dig att lära känna dem bättre.

Om vikten av att lära känna sina små barn bättre

Som du har sett är det inte bara att lära känna sina små barn bättre som är viktigt, utan också att främja familjekommunikation, och dessa frågor kan hjälpa dig med det. För att uppnå detta är det viktigt att ha tålamod, lyssna på dem, förstå dem, intressera sig för deras liv och uppmuntra att uttrycka sina känslor från en tidig ålder. Glöm inte att en bra dialog med barn lägger grunden för en säker kommunikation med dem i framtiden när de är tonåringar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.