Fördelar och nackdelar med skoluniform
Många länder över hela världen använder skoluniform i skolan, men det är en ständig debatt bland föräldrar och pedagoger. Är det egentligen bra för barn att använda en specifik klädsel i skolan?
Fördelarna med skoluniform
1. Jämställdhet
Det här är oftast det första man tänker på som fördel med skoluniformer, då de ser till att alla elever klär sig på samma sätt.
Det uppstår inga bråk eller mobbning på grund av att en elev har på sig en jacka som är “ur mode” eller från förra säsongen.
2. En känsla av tillhörighet
En av anledningarna till att vissa skolor i världen väljer att ha skoluniform är för att främja en känsla av tillhörighet. Detta är inget nytt, utan snarare en idé som har funnits i flera århundraden.
Att visa sin tillhörighet till ett “hem” eller en institution genom kläder, emblem eller färger är synonymt med stolthet, prestige och att vara en del av något större än sig själv.
3. De är praktiska
Livet kan vara mycket mer praktiskt för föräldrar vars barn använder skoluniform eftersom de inte behöver oroa sig för att gå ut och köpa olika kläder för skolan.
Dessutom ärver yngre syskon i många fall sina äldre syskons uniform, vilket kan spara både mycket pengar och tid.
En annan fördel med skoluniformer är att barn som har svårt att bestämma vad de vill ha på sig på morgonen inte behöver tänka på det.
4. Disciplin
Det är ingen hemlighet att barn har en tendens att bli distraherade i klassrummet, och en sak som kan distrahera är kläder. Om barn inte jämför sitt utseende med sina klasskamrater kan de ägna mer uppmärksamhet åt att lära sig saker.
Disciplin är en av de främsta fördelarna med skoluniformer. Många säger att när barn är i sina uniformer uppför de sig bättre… Eller åtminstone tänker de sig för både en och två gånger innan de är busiga.
De förbereder dessutom elever inför arbetslivet, där man många gånger måste bära en viss klädsel beroende på yrket.
“Skoluniformer är synonyma med tradition och tillhörighet, men också med status och prestige.”
Nackdelarna med skoluniform
1. Kostnad
Att köpa skoluniformer är dyrare än att använda samma kläder både hemma och i skolan. Barnen måste i praktiken ha två uppsättningar kläder – en för skolan och en för hemmabruk. Denna kostnad blir särskilt påtaglig om barnen måste förnya sina uniformer halvvägs genom terminen.
För många familjer kan kostnaderna för att köpa uniformer verkligen vara begränsande.
2. Brist på frihet
Många föräldrar väljer att inte skicka sina barn till skolor som har uniform eftersom de känner att det inkräktar på deras självständighet och möjlighet att uttrycka sin personlighet.
När skolor “homogeniserar” alla elever får de inte möjlighet att fatta beslut om sina kläder eller uttrycka sig själva genom mode och stil. De begränsas i sina möjligheter att vara unika och annorlunda.
3. Sexism
Det är också värt att påpeka att för vissa föräldrar är skoluniformer sexistiska och hör hemma i det förflutna. Att kräva att flickor ska ha på sig kjolar och pojkar ska bära byxor är att hålla fast i gamla traditioner och tankesätt som inte längre har en plats i dagens moderniserade värld.
Samtidigt kan uniformer också vara orättvisa på vintern, eftersom vissa skolor inte skiljer mellan vinter- och sommaruniformer och inte tillåter att man gör förändringar i uniformen.
Det betyder att flickor kan tvingas gå i kjolar även på vintern. Samtidigt kanske pojkar inte har något annat val än att ha på sig långbyxor när det är varmt på sommaren.
4. Säkerhetsrisk
Slutligen får man inte glömma att skoluniformer i vissa fall till och med kan vara farliga och utgöra en säkerhetsrisk. Om ett barns uniform har en slips kan det utgöra en fara vid utomhuslek på rasten, eller när som helst för den delen.
Skoluniformer visar också i vilken skola ens barn går på. Alla som går förbi kan identifiera var barnen går i skolan. Detsamma gäller bilder av barn i uniform som visas på internet. I dagens samhälle är det inte alla föräldrar som vill att vem som helst ska ha tillgång till den informationen.
Nu när du vet lite mer om fördelar och nackdelar med skoluniform, vad tycker du om det svenska systemet? Borde vi införa skoluniform i vissa skolor?Tänk på att kläderna våra barn bär inte gör dem mer eller mindre lydiga eller duktiga elever. Det gör dem heller inte mer eller mindre stolta eller toleranta mot sina klasskamrater.
I slutändan spelar det ingen roll vilka kläder dina barn bär i skolan, hemma, på stan eller i kyrkan. Värderingar är något som föräldrar måste anstränga sig för att med avsikt lära sina barn. Det sker bäst hemma, och det går inte att delegera detta ansvar till skolan.