Varför barn skrattar när du skäller på dem

Varför barn skrattar när du skäller på dem
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många barn skrattar ibland när vi skäller på dem. Men det är ofta inte för att försöka reta sina föräldrar, utan för att de försöker undvika konflikter. Låt oss se vad som verkligen händer.

Du försöker korrigera något av deras beteenden eller uppmärksamma dem på något dåligt beteende när de plötsligt börjar skratta. Du står där och känner dig förvirrad och kanske lite förolämpad. Säkerligen är din första reaktion att skälla på dem så mycket mer kraftfullt för att kräva respekt.

Barn skrattar ibland när du skäller, men visste du att de inte försöker reta dig?

I motsats till vad du ofta tror, ​​försöker barn som skrattar under en utskällning inte att reta dig. Faktum är att de försöker undvika problemet. Vi har att göra med ett nervöst skratt på grund av bristen på kunskap om hur de ska hantera sina känslor och de problem som har skapats på grund av de beslut de fattat. Det är ofta därför barn skrattar när de får en tillrättavisning.

Om du märker att barn skrattar för att du skäller på dem visar de bara att de är nervösa och stressade.

Utan tvekan kan mamman och pappan känna sig väldigt frustrerade eftersom de känner att de inte har uppnått sitt huvudmål som skulle rätta till en situation. Det är emellertid viktigt att inse att det finns ett annat mål som är viktigare under dessa omständigheter. Nämligen att lära dem att kanalisera denna nervositet med kärlek och mycket tålamod.

Mot bakgrund av detta scenario är det viktigaste att inte glömma att dina små inte vet hur man ska hantera en diskussion. De vet inte heller hur de ska ta ansvar för ett dåligt beslut och göra det bättre.

Ta helt enkelt ett djupt andetag och sätt er ner tillsammans och förklara varför det inte är bra och hur de ska hantera dessa känslor och situationer.

Vad ska man göra när barn skrattar när man skäller på dem?

Mamma och son läser tillsammans

Du tycker förmodligen att det är ett ganska känsligt ämne. Tänk om de kanske till och med tenderar att skratta när de får bannor eller tillrättavisningar av andra (lärare, familjemedlemmar eller en annan vuxen). Vad som är säkert är att vi måste börja korrigera våra egna reaktioner innan vi säger att de inte ska göra något.

Det första steget är att vara lugn och inte tappa humöret. Om nödvändigt, gå undan en liten stund och reflektera över vad som håller på att hända. Efter detta kan du komma tillbaka, redo för att prata om vad de just gjorde och ge dem den vägledning de behöver. Kanske är det svårt för dig, men det är ett viktigt steg.

Håll dig lugn och låt inte din frustration göra dig för sträng mot dina barn.

När du har gjort detta klart för dem, lägg bort dina känslor av ilska och irritation. Det är inkonsekvent att be dem att kontrollera sina känslor som orsakas av en utskällning om vi inte vet hur vi ska hantera våra egna känslor.

Tips för mammor

Att tala lugnt och allvarligt är nyckeln till att uppnå god kommunikation.

Ge dig inte in i det här spelet för någonting i världen. Om dina barn vill beklaga sig över något eller ta upp ett visst ämne, ge dem den typ av uppmärksamhet du själv skulle vilja få.

Självklart, om det är din tur att erkänna ett misstag, visa att det kan vara något enkelt. Använd ord som är fulla av ärlighet och som är sanna och uppriktiga.

Om du inte kunde kontrollera ditt humör, vänd dig bara till dem och säg att du är mycket ledsen. Insistera på att förklara varför det inte är okej att skratta när någon tillrättavisar dem för något. Ge dem också utrymme att förklara orsakerna som ledde till vad som hände.

Ta inte den här diskussionen med dem medan du fortfarande är arg. Detta eftersom det inte kommer att göra annat än att förstärka deras rädsla. Självkontroll är grunden för att främja en genomtänkt och kärleksfull disciplin utan rädsla och utan förtryck.

Lydnad behöver inte vara synonymt med att de förlorar och ger sig. Leta efter lösningar där ni båda är vinnare.

Och, naturligtvis, var flexibel. Lyssna tålmodigt och kom fram till något som ni båda kan gå med på. Även om det är något som inte går att kompromissa om, för att det utgör en fara eller inte ligger i deras långsiktiga intresse. I detta fall så låt dem tala ut och be dem sedan att inte upprepa detta för att skydda sig själva.

När försvinner denna typ av reaktion?

Far och son i en park

Det är uppenbart att du kan känna sig besviken och förbryllad när barn skrattar åt dig under en tillrättavisning. Det skulle vara skönt att bara kunna trycka på en knapp som låter dig bli av med detta problem. Men det bästa du kan göra är att ha tålamod.

Var lugn och fortsätt med de rekommendationer som vi har gett dig. Om du växer som person så kommer dina barn också att kunna göra det.

Tålamod är nyckeln till att främja kärleksfull och effektiv disciplin.

Med det sagt, om dina barn bara är ett eller två år, och försöker att avleda din uppmärksamhet med en kram eller en puss, bli inte rädd och tro inte att de försöker reta dig eller provocera dig. De vet inte hur de ska hantera sina egna känslor och än mindre andra människors. Men när de kommer över detta skede, arbeta tillsammans för att göra allt bättre med mycket kärlek och förståelse.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.