När barn är rädda för att gå och bajsa

Det är normalt för barn att uppleva vissa rädslor och fobier. Faktum är att många barn är rädda för att bajsa. Idag vill vi diskutera denna vanliga rädsla.
När barn är rädda för att gå och bajsa
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 07 mars, 2020

När barn är rädda för att gå och bajsa har det nästan alltid att göra med något tarmproblem i samband med maten de äter. Det kan leda till smärta eller irritation, och därför kan de, när de känner behovet av att gå och bajsa, vägra att göra det.

Det kan också vara så att barn är rädda för att gå och bajsa när de befinner sig på en konstig plats, annorlunda än vad de är vana vid.

Denna vägran banar väg för förstoppning, vilket innebär att avföringen blir torr och hård. Det gör det både svårt och smärtsamt att bajsa, vilket bidrar till en ond cirkel.

Var kommer rädslan för att gå och bajsa från?

I allmänhet är denna rädsla associerad med förstoppning och andra relaterade symtom. Det kan dock också vara ett resultat av andra orsaker. Vi kommer att nämna de vanligaste här nedan:

Ett överskott av kött- och äggbaserade livsmedel

Att äta för mycket protein kan göra avföringen hård vilket i sin tur gör tarmrörelserna svårare. Det kan vara bra om en specialist övervakar ditt barns näringintag under de första åren i livet för att säkerställa en sund tillväxt och utveckling. Med rätt vägledning kan föräldrar undvika många matsmältningsproblem.

Lathet och stillasittande livsstil

Barn som ofta sitter still kan ha det svårare att gå på toaletten, men det kan också orsaka kardiovaskulära problem. Därför är det viktigt för barn att delta i idrott och andra fysiska aktiviteter som är lämpliga för deras ålder.

Ångestsjukdomar relaterade till mental ansträngning

Ångest kan uppstå i skolåldern när barn känner sig överväldigade av sitt skolarbete och andra akademiska aktiviteter.

Förlägenhet

Många gånger är barn rädda för att gå och bajsa för att de är generade eller obekväma. Möjligheten att någon kan se dem eller att de blir smutsiga kan bidra till denna rädsla.

Ett barn sitter på toaletten och försöker bajsa.

Otillräckligt vattenintag

När barn inte dricker tillräckligt med vatten för att möta sina behov blir avöringen hård. Det gör då ont att gå på toaletten och det kan ibland uppstå blod i avföringen. Av rädsla för att det här kan hända igen undviker barn därför att gå och bajsa till varje pris.

När den här fobin blir mer intensiv skapar det mycket obehag. Rädslan hindrar barnets kropp från att göra sig av med organiskt avfall, något som är naturligt och nödvändigt. Att hålla emot detta kan leda till allvarliga problem som blindtarmsinflammation, infektion, tarmjäsning, smärta i gallvägarna och mer.

Vad kan man göra när ett barn är rädd för att gå och bajsa?

Att uppleva rädsla är helt normalt, speciellt under de första åren i livet. Men även om det är mycket vanligt bör det tas på allvar. Föräldrar måste inse allvaret i det och söka hjälp av en specialist.

Genom att ta itu med problemet tidigt hjälper man till att utrota rädslan. Dessutom hindrar det avföring i tarmarna från att skapa ytterligare hälsoproblem.

Fobier och rädslor är människors svar på negativa situationer som smärta, obehag eller något som de tycker är äckligt. I de inledande stadierna av livet är dessa reaktioner medfödda.

Barn utvecklar dessa rädslor utan att tänka på eller förstå konsekvenserna av att inte ta hand om sina fysiologiska behov. Som föräldrar måste vi förstå våra små och ge mycket stöd för att de gradvis ska kunna övervinna sina hinder.

Man bör aldrig på något sätt tvinga sina barn att möta sin rädsla. Snarare än att hjälpa gör det bara saken värre.

Slutsats

Prata öppet med ditt barn om hans eller hennes rädsla för att gå och bajsa. Det hjälper honom eller henne att få det förtroende som behövs för att uttrycka sina tvivel och rädslor fritt. Öppen kommunikation stärker möjligheten att hitta rätt metod för att möta rädslan.

Barn sitter på toaletten.

Barn behöver känna stöd från sina nära och kära samt förstå och delta i att övervinna sina rädslor. Lite i taget kommer dessa rädslor att blekna när de förstår att de har förmågan att övervinna dem.

Våra tips är inte bara till hjälp för att hantera barns rädsla för att gå och bajsa, utan kan också hjälpa barn att övervinna andra svårigheter som kommer i deras väg.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Enciclopedia del Hogar. (1967). 11th ed. Barcelona – España: EDICIONES GARRIGA, S.A., Tomo I y II.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.