Hur lär man barn att hantera att ha tråkigt?
Att ha tråkigt uppmuntrar barn att utforska sin kreativitet. Det är viktigt för föräldrar att lära sina barn att hantera att ha tråkigt för att de ska kunna lära sig att använda sin tid på ett produktivt sätt.
Det är viktigt att motivera barn att hitta dynamiska sätt att inte ha tråkigt på egen hand. Genom att försöka komma på en positiv och underhållande aktivitet tvingas de tänka och det utmanar deras fantasi.
Föräldrars reaktion när deras barn klagar över att ha tråkigt
“Jag har tråkigt” – tre ord som kan göra vissa föräldrar oroliga och inte ge någon reaktion alls hos andra. Vissa föräldrar rusar till för att erbjuda underhållning för att undvika gråt och raseriutbrott. Andra håller sig helt lugna.
Det är ett misstag att försöka roa sina barn hela tiden. Att ge dem allt de vill ha kommer bara att göra dem mer beroende av dig. Du kan även bli utmattad, stressad eller arg när du ser att dina val inte gör dina barn nöjda och glada.
Hur man hanterar barn som har tråkigt
Att säga “Jag har tråkigt” är inget annat än ett sätt för barn att få uppmärksamhet. Egentligen har de inte några goda grunder till att vara uttråkade.
Så när de säger det, försök hjälpa dina barn att omformulera tristessen. Se det som en chans att göra något tillsammans som ni normalt inte har tillräckligt med tid för. Några alternativ är att baka en god tårta eller några kakor, tvätta bilen eller ge familjens husdjur – alternativt barnens plastleksaker – ett bad. Andra idéer kan vara enkla saker som att prata, utöva en sport eller spela ett spel.
Här kommer några andra tips på aktiviteter när barnen säger att de har tråkigt:
Roligt virtuellt lärande
Internet ger barn möjligheten att kombinera två mycket viktiga utvecklingsgrenar: utbildning och teknik. Lär dem att välja pedagogiska, underhållande och produktiva aktiviteter online. Det gör att de kan ha roligt medan de lär sig olika saker.
Rita och måla
Det har bevisats att färgläggning hjälper sinnet att hantera spända och stressade situationer. Det låter också barns kreativitet flöda, samtidigt som de förbättrar sitt humör och varvar ner.
Underhållande spel
Brädspel som fia, monopol och domino, och även dans, gruppkoreografi och grupplekar (om det finns plats), är några bra alternativ.
De ger barnen chansen att hålla sig både mentalt och fysiskt aktiva. Samtidigt upplever de hur det är att anstränga sig och ha kul i grupp.
Gå ut i friska luften
Ta er till en park, gå en promenad till ett köpcentrum, promenera genom stan eller andas in frisk luft i andra miljöer. Det hjälper barnen att glömma att de hade tråkigt. Att gå ut är alltid ett bra alternativ, och det ger alltid inspiration.
Fördelarna med att ha tråkigt
Det bästa svaret när barn säger att de har tråkigt är att låta dem själva ta initiativ till att förändra sin situation. På det sättet kan de hitta något som stimulerar dem med sina egna medel.
Det ger dem möjlighet att tänka på egen hand istället för att vänta på att någon annan ska lösa problemet åt dem. De blir då mer öppna för nya idéer och blir mer självständiga.
Det gör det också möjligt för dem att utforska sina kreativa förmågor och sin fantasi. Det kan även lära dem att organisera sin fritid.
Barn som känner sig uttråkade har egentligen en hel värld full av möjligheter som står redo att upptäckas. Det kan vara ett nytt intresse eller en ny aspekt av deras personlighet, eller något som kommer att underhålla dem, tillfredsställa dem och stärka deras självkänsla.
Uppmuntra dina barn att använda sin lediga tid produktivt, men förklara också att ha tråkigt då och då öppnar upp sinnet för fantasi och banar vägen mot kreativitet.
På samma sätt motiverar det barn att leta efter en lösning för att hantera tristessen. Barn behöver den här tiden för att dagdrömma och tänka på sin omgivning i lugn och ro.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Antón, M. C. (2012). El aburrimiento. Perspectivas en Psicología: Revista de Psicología y Ciencias Afines, 9(3), 104-109. https://www.redalyc.org/pdf/4835/483549016015.pdf
- Christian, M., & Roldán, P. Aburrimiento y Espacio.
- Ovalle, J. (1993). Poemas divertidos para niños aburridos. Editorial Universitaria.
- Salanova Soria, M. (2009). Organizaciones saludables, organizaciones resilientes. http://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/73232
- VELASCO, J. R. CURA CONTRA EL ABURRIMIENTO. LA FILOSOFÍA COMO RESISTENCIA ALES, 103.