5 tips för att hindra dina barn från att rita på väggarna

5 tips för att hindra dina barn från att rita på väggarna
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ovanan att rita på väggarna uppkommer på grund av barns underutvecklade motorkoordinering. Detta gör barnet obekvämt med att rita på ett papper medan det sitter vid ett bord.

Det finns inga standardregler för att hindra barn från att rita på väggarna. Man måste helt enkelt vara kreativ och använda sunt förnuft.

Som föräldrar bör vi fokusera på att hitta lösningar snarare än att skälla på våra barn för deras spontanitet. Om vi ​​fokuserar på lösningar förstår de oss bättre. Vi blir heller inte “skurkar” som begränsar deras konstnärliga intressen.

En normal fas i utvecklingen

Barn börjar komma in i en konstnärlig fas kring två års ålder och den kännetecknas bland annat av att de tycker om att rita på väggarna.

Under denna fas blir väggen den perfekta målarduken eftersom barn lätt kan stödja sina händer och spetsen av kritan eller tuschpennan för att skapa en bild.

Det är emellertid inte trevligt att regelbundet behöva måla om väggarna i huset på grund av våra barns konstnärliga hyperaktivitet.

5 tips för att hindra dina barn från att rita på väggarna

barn som ritar på väggarna

1. Måla en vägg med tavelfärg som en svart tavla

Du kan använda dig av en tavelfärg och måla en vägg eller köpa en stor skiva svart tavla. Dessa väggskivor finns i olika storlekar. Du kan hitta dem online.

De består av en slät yta som skapar en helt funktionell svart tavla. Färgade kritor fungerar mycket bra på dessa ytor.

Du kan använda tavelfärg på vilken plan yta som helst. De är idealiska för att hindra barn från att rita på väggen.

Välj helst en av väggarna i ditt barns rum, eftersom det är där de tenderar att fokusera sin konstnärliga inspiration.

2. Whiteboard

Whiteboards används ganska ofta i dessa situationer. Särskilt om ditt barn är allergiskt eller lider av astma och du därför vill undvika en svart tavla. Dammet från kritorna kan vara skadligt för deras hälsa.

Whiteboards kan återanvändas hela tiden utan speciellt mycket underhåll.

Om ditt barn är mellan 3 och 4 år kan du ge tavlan till dem för att uttrycka sig på. I denna ålder förstår de att de kan använda tavlan som ett verktyg för att uttrycka sig.

3. Tvättbar målarfärg, tuschpennor och kritor

Det finns tvättbara färger att köpa som man lätt kan rengöra utan att lämna fläckar efter sig. Dessa tuschpennor och målarfärger kan du tvätta bort lika enkelt som att dammsuga väggarna.

Du kan också hitta speciella kritor som du lätt kan torka av med en torr eller halvvåt duk. Det hindrar inte barn från att rita på väggarna, men det löser problemet med att behöva måla om väggarna hela tiden.

4. Kreativitet och ansvar

Även om ditt barn kanske redan har en specifik plats att rita på eller en svart tavla har vissa barn en tendens att göra en vanlig vägg i hemmet till sin personliga kanvas.

Ett bra sätt att hindra barn från att rita utanför sina utsedda utrymmen är att låta dem hjälpa till med att tvätta bort sina skapelser efteråt. De bör få detta ansvar helt naturligt, inte som ett straff för deras beteende.

Att få barnet att delta i att städa undan sina skapelser är en pedagogisk och didaktisk aktivitet. Det är inte ett straff. Det är viktigt att göra barnet medvetet om konsekvenserna av sina handlingar. Detta kommer också att lära barnet om vikten av att ta ansvar.

Barn bör lära sig reglerna som gör att de kan leva harmoniskt i hemmet. Det inkluderar att städa upp efter sig själv när man har stökat till.

barn som ritar på väggarna

5. Riktigt stora papper

Visst finns det sätt att göra en vägg till en svart tavla som du kan låta sitta uppe under långa perioder. Men om du inte gillar det här alternativet eller om du helt enkelt inte kan köpa materialet kan du använda dig av riktigt stora pappersark.

Dessa kan du sätta upp på väggen med transparent tejp. Det ger ditt barn ett utvalt utrymme att rita på, och det kan hindra dem från att rita på andra väggar i huset.

Här kommer ditt barn att kunna uttrycka sin konstnärliga inspiration utan att förstöra eller kladda ner.

Den enda nackdelen är att man måste byta ut dem regelbundet och du kan inte återanvända dem. Vissa föräldrar har dock kommit på en speciell teknik för att återanvända dessa papper.

När deras barn har använt båda sidorna av arken kan de vidare utveckla sin konst med sina handavtryck med hjälp av målarfärg. På så sätt kan barnet använda samma pappersark 3 gånger. Detta ger också barnet ett nytt sätt att uttrycka sin konstnärliga anda.

Ytterligare tips

  • Som sagt ritar inte barn på väggarna bara för att det är underhållande och roligt, utan de gör det också för att de tycker att det är bekvämare att rita när de står upp framför en jämn, vertikal yta. Med tiden kommer ditt barn att utveckla sina motoriska färdigheter. Det är viktigt för dig att skapa ett specifikt utrymme där han eller hon kommer att kunna uttrycka sin konstnärliga anda och fantasi.
  • Färgkritor är det bästa alternativet för ditt barns teckningar. Undvik att introducera tuschpennor och målarfärg. Kom ihåg att de inte bara kan rita på väggarna, utan kan även ge sig på möbler och andra saker. Därför är det bra att välja kritor, för de är lite lättare att ta bort.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fernández-Sánchez, E. V., Garcia-Herrera, D. G., Álvarez-Lozano, M. I., & Erazo-Álvarez, J. C. (2020). Desarrollo de técnicas grafo-plásticas con recursos educativos no estructurados. Revista Arbitrada Interdisciplinaria Koinonía5(1), 411-429.
  • Pin, V., & Marilyn, G. (2017). Las técnicas de pintura y el desarrollo de la psicomotricidad fina de los niños y niñas de inicial 2 de 4 a 5 años en la unidad educativa “El Carmen” del cantón El Carmen, provincia de Manabí, periodo 2016-2017. (Doctoral dissertation).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.