Så inreder du en barnkammare på rätt sätt

Så inreder du en barnkammare på rätt sätt

Senaste uppdateringen: 01 juni, 2019

Hur ska barnkammare inredas på bästa sätt? Detta är ett väldigt viktigt val inför ditt barns ankomst. Här delar vi med oss av några tips och råd.

När en kvinna upptäcker att hon är gravid är hennes huvud helt sprängfullt av idéer. En av dessa är hur hon ska få hela hemmet så färdigt och redo som möjligt för hennes lillas ankomst.

Om det här är något du funderar på så undrar du nog hur din barnkammare ska se ut och hur du ska inreda den.

Med de förslag som vi kommer att ge dig här nedan, kan du göra det här rummet till den perfekta platsen för att välkomna din bebis på. Du kommer också att kunna erbjuda ditt barn den värme och det lugn han eller hon förtjänar.

“Funktionellt är bättre än vackert, för det som fungerar bra kommer att hålla i längden.”

Ray Eames

Hur en barnkammare bör se ut

För att en barnkammare ska fylla sin funktion är det några saker vi bör tänka på. Vi bör välja ett rum som har bra ventilation och naturligt ljus. Dessutom får det inte vara för kallt eller för varmt. Vi bör också välja ett nära föräldrarnas rum.

Helst vill du välja ett rum som uppfyller alla dessa krav. Anledningen är att din bebis inte bara kommer att växa och tillbringa de första månaderna av sitt liv där, utan han eller hon kommer också att lära sig att gå och leka där.

Barnkammare

Belysning

Om möjligt ska ett barns rum ha naturligt ljus för att göra det varmare och mer välkomnande. Du bör välja gardiner som har ljusa toner och som inte är för tjocka, så att de släpper in ljus.

Om du inte kan undvika att ha konstgjort ljus, bör du välja lampor med ett varmt ljus. Undvik fluorescerande lampor och halogenlampor.

Väggarna i ett barns rum

Innan vi börjar prata om att dekorera rummet med möbler och andra saker, måste vi välja vilken färg vi vill måla väggarna med. Ett annat alternativ är naturligtvis huruvida vi ska dekorera väggarna eller inte.

Huvudfärgerna i ett barns rum ska alltid vara varma färger eller pastellfärger. Populära färger är klassiskt rosa och blå, beige eller ljusgrön.

Du kan vänta tills barnet blir äldre innan du dekorerar väggarna med målningar, bokstäver eller figurer. Då börjar han eller hon utveckla sin kreativitet och du känner bättre till hans eller hennes intressen, kanske vid två års ålder eller så.

Det är också mycket viktigt att välja en bra färg som är giftfri, och väggarna ska vara lätta att hålla rena.

Golvet

Barnkammare kommer inte bara att användas under de första månaderna av barns liv, utan också för deras senare stadier av tillväxt och utveckling.

På grund av detta måste vi leta efter ett golv som vi enkelt kan rengöra, som är hållbart och även motståndskraftigt mot stötar. Barnen kommer med all säkerhet att krypa och kasta runt saker på det.

Vi bör undvika mattor som inte kan tvättas regelbundet. På detta sätt undviker vi att utsätta barnen för infektioner och damm.

Flicka leker i rummet

En barnkammare behöver enkla möbler

Det är sant att alla har olika smak, men det är också sant att det inte finns något behov av att fylla rummet med utsirade möbler. Rummet ska vara praktiskt, mysigt och enkelt, utan för mycket möbler eller andra föremål.

I början kommer det nog att vara tillräckligt med en spjälsäng, ett skötbord och en byrå eller lådor för barnens kläder. När de blir äldre behöver de mer plats för ett bord, sina leksaker, deras pysselsaker och deras pedagogiska spel.

De nya möblernas material är också något som föräldrarna behöver bestämma sig för. Det är alltid lämpligt att undvika möbler med lacker eller färgämnen som kan vara giftiga för barnen.

Det är mycket praktiskt att välja multifunktionella möbler eftersom det spar utrymme och pengar med tiden. Du kan till exempel använda ett skötbord med förvaringsutrymme i, eller välja en spjälsäng som enkelt kan byggas om till en säng.

Passande tyger för en barnkammare

Om möjligt bör mattor och dynor vara gjorda av naturfibrer som bomull, som lätt kan tvättas och som tillför ljus och värme till rummet och som inte utvecklar eventuella allergier hos barnen.

Barnkammaren bör alltid ge dem en känsla av lugn och ro. Undvik tunga tyger eller en överdriven dekoration.

“Allt ska göras så enkelt som möjligt, men inte enklare.”

-Albert Einstein-

Som Albert Einstein säger ovan är valet av enkelhet alltid ett bra val. Det undviker onödiga utgifter och sparar pengar för framtida saker som är avgörande för ditt barns liv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.