9 tips för att hjälpa ditt barn att sluta kissa i sängen
Även om det är väldigt vanligt för barn att kissa i sängen innan fem års ålder bör du efter det vidta mer konkreta åtgärder.
Det första du bör göra är att rådgöra med en barnläkare eller urolog som kan utesluta eventuella problem med hälsan.
Normalt sett kissar barn enbart i sängen för att de inte har skapat fasta vanor eller för att deras blåsa inte är fullt utvecklad än.
Inkontinens är ett problem som familjer och läkare bör adressera utan att känna skuld eller skam.
–Venancio Martinez, President i Spanish Society of Out-of-Home Pediatrics and Primary Care–
Faktorer som måste uteslutas innan någon behandling
- Sömnapné. Om ditt barn snarkar eller visar tecken på sömnapné är en djupgående medicinsk undersökning att rekommendera.
- Urinvägsinfektion. Tecknen på en infektion i urinvägarna kan lätt upptäckas om man gör ett urinprov.
- Diabetes. Diabetes kan få barn att kissa i sängen. Kroppens oförmåga att hantera glukos kan förändra många kroppsliga funktioner.
9 rekommendationer för att hjälpa ditt barn sluta kissa i sängen
På ett fysiskt plan
- Etablera ett fast schema för intag av vätska. Öka mängden vätska som barnet dricker under dagen och reducera intaget under kvällen.
- Planera toalettbesöken under dagen. Under alla ditt barns aktiviteter bör en liten paus för ett toalettbesök byggas in. Detta bör vara varannan eller var tredje timme och precis innan barnet går och lägger sig.
- Ta bort irriterande livsmedel från ditt barns kost. Försök se till att ditt barn inte förtär några irriterande livsmedel eller drycker på kvällen. Drycker som innehåller koffein, såsom smaksatta mjölkdrycker – i allmänhet chokladdrycker. Dessa substanser kan irritera barnets blåsa.
- Försäkra dig om att ditt barn håller vätskebalansen under dagen. Se till att ditt barn dricker ordentligt med vätska under dagen så att han eller hon inte blir törstig när hen kommer hem efter skola och aktiviteter. På detta sätt blir ditt barns vätskeintag mer balanserat.
- Undvik förstoppning. Ändtarmen sitter precis bakom blåsan och det är därför som förstoppning kan orsaka problem med blåsan, speciellt om natten. Än en gång är det viktigt att rådgöra med en läkare för att försäkra sig om att så inte är fallet.
- Undvik att tillgripa bestraffningar. Att bli arg på ditt barn för att han eller hon kissar i sängen kommer inte att lära hen någonting eller få hen att utvecklas. Det kan snarare få motsatt effekt.
På ett psykologiskt plan
- Skapa initiativ. Förutom att behandla sängvätningen på ett fysiskt plan kommer du vara tvungen att även finna psykologiska lösningar. I en kalender eller ett diagram kan du rita eller klistra in smileys eller stjärnor för varje dag som ditt barn håller sig torrt om natten.
- Erbjud support och motivation. För att hjälpa ditt barn att sluta kissa i sängen behöver du erkänna och berömma varje litet steg. Belöna varje framgång och få ditt barn att känna sig tryggt och säkert.
- Undvik till det yttersta att bli arg. Att vara på dåligt humör och skälla på ditt barn för att det kissat i sängen gör bara saken värre, För ditt barn är det redan obehagligt och skamfullt som det är att kissa i sängen (speciellt för barn som är över 5). Ditt barn behöver känna stöd och få tröst. Visa att han eller hon inte är ensam i den här processen och att det är fullt acceptabelt att ditt barns kropp fungerar lite annorlunda.
Tillfälliga åtgärder
Du kan överväga att vidta några av följande temporära åtgärder: köp en vattenavvisande madrass så att sängen inte påverkas om ditt barn kissar på natten. Etablera strikta mat- och dryckesvanor likaväl som frekventa toalettbesök.
Det finns också mediciner som kan avhjälpa det här tillståndet men det är inte rekommenderat att ta till en sådan metod om de inte skrivits ut av en barnläkare för att undvika framtida komplikationer.
Även om du letar efter en snabb lösning är det viktigt att komma ihåg att det här är en inlärningsprocess som det är viktigt att du hjälper ditt barn med.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- NUEVO, L. Enuresis Nocturna en los niños. https://doctorferre.com/mas-sobre-el-sueno/sueno-infantil/enuresis-nocturna/
- Úbeda Sansano, M. I., & Martínez García, R. (2012). Enuresis nocturna. Pediatría Atención Primaria, 14, 37-43. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322012000200005