5 skäl till varför du bör tillåta dina barn att bli smutsiga
De flesta barn älskar att bli smutsiga under tiden som de leker med lera, mat, fingerfärg, vattenpölar, gräs eller något annat. I allmänhet är inte målet att bli smutsig, utan det blir konsekvensen av att leka fritt . Ofta får nyfikenheten och viljan att utforska sin omgivning våra barn att helt glömma det här med renlighet. Detta stör många av oss mammor och vi oroar oss när vi märker att barnens kläder är smutsiga, vi kan rent av skälla ut de små smutsgrisarna.
Ingen förnekar att hygien är viktigt. Förutom att garantera en trevlig doft så skyddar den barn från att komma i kontakt med bakterier och parasiter. Men att smutsa ner sig då och då kommer med verkliga fördelar som har en positiv inverkan på barnens fysiska och känslomässiga hälsa. Det är för deras skull som det viktigt att vara mer flexibel på denna punkt och låta våra barn bli smutsiga då och då när leklusten faller in.
Upptäck anledningarna till varför du bör låta dina barn bli smutsiga
Naturligtvis är det viktigt att se till att barn inte stoppar allt i munnen, särskilt när det kommer till förorenade föremål eller föremål som de plockar upp från gatan. Att hålla dem borta från bakterier hjälper till att förebygga sjukdomar, men att låta dem bli smutsiga är också viktigt för att främja deras utveckling och immunförsvar.
1. Förbättrar immunförsvaret
Den verkliga världen är inte hygienisk. Tvärtom, vi är omgivna av smuts och orenheter. När barn utsätts för bakterier och smuts sätter deras immunförsvar igång och blir starkare och starkare . Detta innebär att det kan vara kontraproduktivt att hålla dem i en bubbla och skydda dem genom en steril miljö. Deras kroppar kan som ett resultat av detta bli oförberedda på att försvara sig mot eventuella framtida infektioner.
2. Producerar njutning
Många barn är äventyrare av naturen, och i denna process av upptäckande ansluter de till olika föremål, texturer, dofter och förnimmelser. Att be dem att undvika att bli smutsiga motsvarar därmed att be dem sluta utforska.
Varje aktivitet i det dagliga livet kan bli till en lek och kan leda till att barnen inte bryr sig om smuts och fläckar. Fokuset ligger på njutning. Vi vet att lek är en källa till nöje och ett sätt att upptäcka miljön. Ett barn som leker fritt blir smutsigt för att de inte är rädda för att få händerna i leran eller håret fullt av mjöl. Det oroar sig inte heller för att krypa på golvet eller få färg på kläderna.
3. Uppmuntrar tolerans mot olika texturer
Många barn uppvisar överkänslighet och motvilja mot vissa klibbiga, grova eller ojämna texturer. I allmänhet visar de denna speciella karaktär när de äter till exempel en puré eller äggröra. O m de bara leker med släta, mjuka och regelbundna element, då blir det svårare för dem att anpassa sig till olika förnimmelser .
4. Främjar nyfikenhet
Ett barn som tycker om att bli smutsigt kan anta en intresserad inställning till livet. Därmed kan de få kontakt med sin miljö på ett aktivt och kreativt sätt. Dessutom observerar, rör och smakar de utan rädsla för att försumma prydligheten på sina kläder eller renheten av huden.
På så sätt stimulerar inställningen nyfikenhet och främjar kreativitet. Att låta dina barn bli smutsiga kommer inte bara att ge dem glädje utan kommer också att stimulera deras fantasi och kognitiva flexibilitet .
5. Uppmuntrar kontakt med naturen
Även om smuts också finns i slutna utrymmen så är naturliga miljöer fulla av element som kan skapa fläckar, som jord, gräs eller vatten. Sanningen är att det är praktiskt taget omöjligt att ta med ett barn för en eftermiddag i en park och få det att komma hem utan fläckar. Vi vet att utomhusaktiviteter är mycket värdefulla för barns hälsosamma utveckling.
Vikten av att hitta en balans
Som i alla aspekter av livet är det bäst att sträva efter balans och undvika fastna i ett extremfall. Som vi har sett är det fördelaktigt både fysiskt och känslomässigt att låta barn bli smutsiga. Vi ska inte vara rädda för att låta dem bli smutsiga från topp till tå, då och då, eftersom det är så de utforskar världen. Av denna anledning är det bättre att inte isolera dem i oklanderligt rena utrymmen.
Detta betyder dock inte att vi ska glömma deras hygien, än mindre försumma deras vårdbehov. Det räcker med att skydda dem från farliga föremål och ge dem ett varmt bad när de är färdiga.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aucouturier, B. (2018). Actuar, jugar, pensar. Puntos de apoyo para la práctica psicomotriz educativa y terapéutica. Barcelona: Editorial Graó.
- Delgado Linares, I. (2011). El juego infantil y su metodología. Servicios socioculturales y a la comunidad. Educación infantil. España: Ediciones Paraninfo.