10 knep för att klippa din bebis naglar

Det kan kräva mer övning att klippa din bebis naglar än du kanske tror. Många föräldrar skjuter upp det alldeles för länge. Några bestämmer sig till och med för att låta någon med mer erfarenhet eller expertis göra jobbet.
10 knep för att klippa din bebis naglar

Senaste uppdateringen: 20 april, 2020

Något så enkelt som nagelvård kan vara en riktig utmaning när man har att göra med bebisar eftersom de är små och bräckliga. Spädbarns fingrar och tår är små och deras naglar är ännu mindre. Det är väldigt svårt att se var nageln slutar och var huden börjar och det gör att många föräldrar är rädda att göra illa sitt barn.

Bebisars ömtåliga kroppar gör det till en utmaning att ta hand om dem. Det är därför föräldrar måste vara extra försiktiga när det kommer till att mata dem, sköta hygienen och klä dem rätt. Det är viktigt att införskaffa de rätta produkterna som är anpassade för små barn och att använda dem ordentligt.

Bebisars naglar växer lika snabbt som vuxnasAtt naglarna växer kan till och med vara mer märkbart på bebisar.

Vi vet att det kan vara svårt att klippa dem, så den här artikeln innehåller tio knep för att lättare klippa din bebis naglar.

10 knep för att klippa din bebis naglar

Det är möjligt att klippa din bebis naglar om du följer experternas råd. Experter kan såklart vara både föräldrar och barnläkare.

klippa din bebis naglar

Det finns två viktiga saker att tänka på: att ha en bra sikt över nageln och hålla koll på bebisens rörelser.

Knepen för att klippa din bebis naglar är:

  • Ta chansen att göra det när din bebis sover. På det sättet behöver du inte oroa dig över att ditt barn ska röra sig. Men du kanske istället oroar dig för att bebisen ska vakna. Om du bestämmer dig för att klippa naglarna när din bebis är vaken kan du ta hjälp av en till person.
  • Använd rätt verktyg. Använd dig av en nagelsax med rundade kanter eller en klippare speciellt avsedd för bebisar. Genom att inte använda de korrekta verktygen gör du bara uppgiften svårare och ökar även risken för att skada ditt barn.
  • Gör det till en vana. Bebisar bör få sina naglar klippta från och med att de är nyfödda. Naglar växer fort och långa naglar ökar risken för att bebisen råkar riva sig i ansiktet. Det finns inget som hindrar dig från att börja klippa naglarna redan från de första dagarna i din bebis liv. Att skjuta upp det kan istället skada.
  • Din bebis naglar är ömtåliga och går sönder lätt, så det är bra att använda en elektronisk eller manuell fil för att ta bort vassa kanter utan att klippa dem. På det sättet behöver du bara klippa naglarna när de är väldigt långa.
  • Det kan vara lättare att klippa din bebis naglar efter ett bad eftersom naglarna är mjukare då. Klipp dem rakt och utan att komma åt fingrarna.
  • Se till att ha bra uppsikt. Det är vanligt att föräldrar lyfter deras bebisars fingrar och tår och klipper från ovan. Men det är svårare att se när man gör så. Ett bättre sätt är att klippa nageln nerifrån och försiktigt pressa deras fingertoppar för att trycka bort dem från nageln. 
  • Välj rätt plats att göra det på. Även om det är frestande att låta ditt barn vara kvar i sin säng där det känner sig tryggt är det viktigt att hitta en plats som är ljus och luftig. På så sätt råkar du inte klippa fel för att du inte ser ordentligt.
  • Var försiktig, men var inte rädd. Det är viktigt att klippa bestämt. Nervositet gör dig klumpigare och det är inte bra för din lilla bebis.
  • Använd något som distraherar ditt barn. Allteftersom din bebis växer kommer naglarna bli starkare och huden mindre ömtålig. Samtidigt blir ditt barn också mer rastlös och det gör det svårare för dig att klippa naglarna. För äldre barn är det bra att använda något som stjäl deras uppmärksamhet. Då tittar de på något annat och kommer inte röra sig.
  • Städa upp efter att du har klippt din bebis naglar. Även om nagelbitar ser små och harmlösa ut kan de vara riktigt skadliga om din bebis får dem i munnen eller ögonen. Därför är det bäst att tvätta ditt barns händer och skaka kläderna samt städa där du klippt naglarna när du är klar.
nyfödd bebis hand

Med lite erfarenhet kommer du till slut att kunna klippa naglarna på ett sätt som är säkert, bekvämt och passande för ditt barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.