Klippa naglarna på bebisen för första gången

Klippa naglarna på bebisen för första gången

Senaste uppdateringen: 31 mars, 2019

När är det dags att börja klippa naglarna på bebisen? Många föräldrar är rädda att göra det. Men i den här artikeln hittar du allt du behöver veta.

Det finns många myter om att klippa din bebis naglar för första gången.

En del säger att gör man det för tidigt kan det utsätta barn för vissa besvär eller sjukdomar. Men det finns ingen strikt gräns för när du kan börja klippa naglarna på bebisen.

Bebisar har en naturligt känslig hy. När de föds har de befunnit sig i en flytande tillvara i nio månader.

Det här gäller även för deras naglar som, till att börja med, är mjuka och ömtåliga.

Med det här i åtanke så är det bäst att vänta tills naglarna blir lite hårdare, vilket gör dem enklare att klippa.

En del barn föds dock när graviditeten har gått över tiden och kan ha längre naglar.

Det här kan riskera att barnet oavsiktligt river sig. I de här fallen så behöver föräldrar försiktigt fila eller klippa sitt spädbarns naglar.

Att klippa naglarna på bebisen, när är det dags att börja?

När barn föds fäster deras naglar i huden och det gör dem svåra att klippa. De flesta föräldrar väntar tre till fyra veckor efter födseln innan de klipper dem.

Undvik att använda nagelsax om du inte enkelt kan se mellanrummet mellan nagel och hud.

Ett annat alternativ är att använda en speciell nagelfil för bebisar. Den kommer att hjälpa till att förhindra eventuella rivsår och hindrar att vassa kanter fastnar i kläderna. Bebisars naglar kan vara förvånansvärt vassa.

En annan sak att ha i åtanke är hur ofta du bör klippa din bebis naglar. Det är svårt att etablera en rutin eftersom bebisars naglar kan växa väldigt snabbt.

Det finns de barn som behöver få sina naglar klippta upp till två gånger i veckan. Det bästa är att hålla ett öga på tillväxten. Kom ihåg att det här också gäller tånaglar.

Att tänka på när du ska klippa naglarna på bebisen

Den bästa tiden att klippa naglarna på bebisen är när barnet är som mest avslappnat. Det kan vara efter ett bad eller när det sover.

Om ditt barn har en lugn läggning så kan du testa att klippa dess naglar när det sitter stilla i ditt knä.

Under de första månaderna bör du använda en specialdesignad trubbig sax eller nagelsax . Håll saxen vinkelrätt mot nagel när du klipper för att undvika skador.

Bra ljus hjälper när du klipper din bebis naglar, för att undvika olyckor. Var dessutom säker på att du håller dess hand i ett säkert grepp ifall den plötsligt rör sig. Klipp försiktigt men bestämt.

Till att börja med kommer din bebis naglar att vara mjuka och sköra. Med det här i åtanke är det bättre att vänta tills dess naglar har hårdnat lite, vilket gör dem enklare att klippa.

Vanliga misstag att undvika

  • Att klippa nageln i en båge. En bebis nagel bör klippas rakt av. Det här förhindrar bland annat inväxta naglar.
  • Att klippa för kort. En del föräldrar gör misstaget att klippa nagel ända ner till där nageln möter fingret. Det här gör att en känslig del av fingret är blottad för skador och infektioner.
  • Att använda nagelsaxen för andra saker. Håll din bebis nagelvårdsverktyg för deras avsedda ändamål. Det gör att de håller sig rena.
  • Att bita din bebis nagel. En teknik som är mer vanlig bland föräldrar än man kan tro är att bita av bebisens naglar. Eftersom de är rädda att använda en sax så väljer en del mammor att använda sina tänder istället, men det här kan leda till infektion.
  • Låta nageln gå av. En annan följd av vissa föräldrars rädsla att klippa deras bebisars naglar är att låta dem växa och gå av av sig själva. Det här kan ibland leda till djupa revor och skärsår och det finns en risk att barnen river sig.

Myten om tumvantar

För att undvika rivsår sätter en del föräldrar alltid på sin bebis (tum)vantar.

Det här är ett misstag: den här typen av tillbehör bör endast användas för att skydda din bebis från kylan utomhus.

Glöm inte att det är genom händerna som en bebis interagerar med sin omvärld.

Det är genom beröring som bebisar känner igen sin mamma under amningen. Bebisar övar också på sugrörelsen som de använder för att äta genom att stoppa händerna i munnen.

Så lämna bebisens händer fria, och var speciellt uppmärksam på dess naglar.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.