4 faror med uppblåsbara pooler: Vad du behöver veta

Uppblåsbara pooler utgör en säkerhetsrisk för barn, även om de kan se harmlösa ut. Ta reda på fyra faror med uppblåsbara pooler och förhindra olyckor!
4 faror med uppblåsbara pooler: Vad du behöver veta
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I början av sommaren skjuter försäljningen av uppblåsbara pooler i höjden. Det är många föräldrar som väljer att sätta upp en pool i trädgården för att underhålla sina barn. Dessutom ger det dem en plats att svalka sig på heta sommardagar.

Först kan det verka som en fantastisk idé, eftersom det kan vara roligt och uppfriskande på en gång. Det är dock viktigt att vara medveten om de potentiella farorna med uppblåsbara pooler så att man kan förhindra olyckor.

För att ta reda på vad dessa faror är och hur du kan skydda dina barn uppmanar vi dig att läsa följande artikel:

4 faror med uppblåsbara pooler

Uppblåsbara pooler: barn i pool

1. Risk för drunkning

Med tanke på deras lilla storlek och djup antar många att de är helt säkra även för små barn. Men även de grundaste poolerna utgör fortfarande en risk för drunkning.

Eftersom föräldrar ofta inte är medvetna om risken är de ofta inte tillräckligt vaksamma medan deras barn plaskar runt. Som ett resultat råkar många barn ut för allvarliga drunkningsolyckor. Detta är en av de huvudsakliga dödsorsakerna bland barn enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

I själva verket avslöjar en studie publicerad i tidningen Pediatrics en verkligt skrämmande statistik… 11% av drunkningsolyckorna bland barn under 5 år i USA äger rum i bärbara pooler i privat ägo.

För att undvika det är det viktigt att föräldrar och vårdgivare är extra vaksamma. Oavsett hur gamla barnen är eller hur liten poolen är, var uppmärksam när de leker i eller runt den.

2. När den används på en plats som inte är stark nog att bära upp poolens vikt

Innan du använder en uppblåsbar pool måste du se till att området uppfyller de nödvändiga kraven. Till exempel måste du se till att marken tål vikten av en pool full av vatten och människor.

Om inte riskerar du att golvet eller marken ger efter och skadar området. Det kan inte bara bli dyrt, utan det är också mycket farligt för alla som använder poolen.

3. Avsaknad av barnsäkra barriärer

Vi har redan nämnt farorna med att låta barn tillbringa tid i en pool utan ordentlig tillsyn. Men små barn, som inte är medvetna om farorna med uppblåsbara pooler, kanske vill smyga in i poolen på egen hand.

För att förhindra det är det bäst att placera någon form av barriär runt poolen. Detta hindrar dina små från att försätta sig i fara.

4. Återanvändning av samma vatten

Efter en eller två användningar upphör vattnet i uppblåsbara pooler att vara rent. I själva verket blir det en källa till virus och bakterier som är skadliga för människokroppen. För att ge dina barn ett rent och hygieniskt utrymme bör du byta ut vattnet i poolen ofta.

Hur man vidtar korrekta försiktighetsåtgärder och förhindrar farorna med uppblåsbara pooler

Att vara medveten om farorna med uppblåsbara pooler och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder är av största vikt. På så sätt kan du och dina barn njuta av sommaren till max även när det är riktigt varmt ute.

Kom ihåg att det är vårt ansvar som vuxna att hålla barnen säkra när de är i och nära vatten. Barn är impulsiva och oerfarna, så vi kan inte blint lita på att de vet hur de ska hålla sig säkra. Det är vårt jobb.

Kort sagt, om du ska köpa en uppblåsbar pool, var ansvarsfull och försiktig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.