Min tonårsdotter vill bli vegan

Vill din tonårsdotter bli vegan är det viktigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder för att säkerställa att det inte blir skadligt för henne.
Min tonårsdotter vill bli vegan

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2023

Allt fler tonåringar och ungdomar är intresserade av veganism. I allmänhet baseras beslutet att sluta äta kött och andra produkter av animaliskt ursprung på följande: Omsorg om sin egen hälsa, försvar av djur och oro för klimatförändringar. Om din tonårsdotter vill bli vegan, då är det viktigt att fortsätta läsa.

Många föräldrar blir förbryllade när de hör kommentarer som Mamma, jag vill bli vegan” eller “Pappa, jag vill inte äta kött längre” . Både vegetarianism och veganism tenderar att generera en del motvilja och oro bland äldre generationer. Detta beror på att de vanligtvis inte har gedigen kunskap om dessa nya sätt att äta. I det avseendet ökar osäkerheten nervositeten.

Men om din dotter vill bli vegan är det viktigt att undvika panik, eftersom du sannolikt kommer att oroa dig mer än du behöver. I den här artikeln kommer vi att förklara vad denna livsfilosofi handlar om och hur du kan följa med ditt barn i processen.

Vad är veganism?

En flicka som äter en sallad.
Veganism försöker undvika användning och konsumtion av animaliska produkter inom alla möjliga områden, såsom mat, kläder, underhållning och personlig omvårdnad.

Först och främst bör du veta att veganism är mer än en enkel diet. Det är snarare en livsstil som påverkar de val en person gör dagligen, både i sina vanor och i sin konsumtion.

Det var Leslie J. Cross, en medlem av Vegan Society of the United Kingdom som 1950 föreslog följande definition av veganism: Sökandet efter ett slut på människans användning av djur för mat, produkter, arbete, jakt, vivisektion och all annan användning som involverar människors exploatering av djurliv.”

Veganism bygger på idén att djur har rätt att leva utan att bli utnyttjade och att människor har ansvaret att respektera dem. Därför undviker veganer att köpa och använda produkter som läder, ull, siden och kosmetika som kan innehålla animaliska ingredienser. Snarare väljer de alternativa produkter som av dem anses etiska och hållbara.

Skillnaden mellan veganism och vegetarianism

När det gäller mat väljer personer som följer veganism en växtbaserad kost. Därmed försöker de till exempel undvika att konsumera produkter som kött av alla slag, ägg, mejeriprodukter och honung. Vegetarianer, å andra sidan, konsumerar inte kött och fisk, men de konsumerar andra animaliska produkter som ägg, mejeriprodukter och honung.

Min tonårsdotter vill bli vegan: Hur följer jag henne?

Innan du flyr i skräck när din dotter nämner idén om veganism, är det viktigt att lyssna på hennes skäl. Tänk också på att, om nödvändiga försiktighetsåtgärder vidtas, är det möjligt att anta en vegansk livsstil utan att drabbas av alltför skadliga konsekvenser. I detta avseende är det viktigt att vi vuxna är villiga att följa med våra barn från en empatisk och medkännande position.

Möjliggör dialog

Kommunikation är avgörande för att ta itu med detta problem med din tonårsdotter. Om hon är i en viss ålder och mognadsnivå kommer hon inte att fatta impulsiva beslut. Tvärtom, hon kommer ansvarsfullt att förelägga en förändring av denna storleksordning. Det är viktigt att hon känner sig säker och kan lita på att du pratar med henne om den här idén.

Dessutom är det viktigt att du respekterar hennes beslut, även om du inte håller med om det. Det är värdelöst för dig att bli hennes motståndare och från en stel position uttrycka dina argument för att inte utöva veganism.

En far och hans tonårsdotter pratar medan de sitter i soffan.
Det bästa alternativet är att visa ett genuint intresse för din dotters synvinkel, fråga henne om skälen till hennes beslut och ge henne stöd för att få råd om veganism.

Att känna till detaljerna för veganism

Det finns många livsmedel som veganer inte äter. Denna begränsning kan komma som en chock i början, eftersom de kan behöva avstå från mat som de tidigare åtnjöt ofta. Men de kan också äta en mängd olika växtbaserade livsmedel. Dessa, med ansvarsfull planering och förberedelser, ger alla de näringsämnen som behövs för att upprätthålla en hälsosam, balanserad kost.

Några av veganernas favoritmat är följande:

  • Frukt och grönsaker: Alla sorter.
  • Spannmål: Ris, vete, havre, hirs, quinoa och pasta, bland annat.
  • Baljväxter: Kikärter, linser, bönor, ärtor och sojabönor, bland annat.
  • Nötter och frön: Mandlar, jordnötter, cashewnötter, pistagenötter och lin-, solros- eller chiafrön.
  • Andra veganska produkter: Tofu, tempeh och vegetabilisk mjölk (soja, mandel), bland annat.

Vegansk mat inbjuder dig att upptäcka nya smaker, utforska köket och behålla din nyfikenhet och kreativitet – det finns så mycket att upptäcka och njuta av!

Rådgör med specialister

Varje beslut innebär ett ansvar. Det är därför viktigt att förmedla till ungdomar att de måste vara engagerade i sitt val. Det betyder att de borde veta att vara vegan utan att försumma sin hälsa kommer att kräva en ansträngning från deras sida. Därmed kommer det att vara nödvändigt att rådgöra med läkare eller näringsexperter när du gör denna förändring.

Det är viktigt att genomgå medicinska studier och ägna särskild uppmärksamhet åt vitamin B12 och omega-3 värden, samt järn- och kalciumnivåer. Dessutom kan i vissa fall kosttillskott behövas för att säkerställa en komplett och hälsosam kost. I sin tur kan psykologiskt stöd vara nödvändigt för att göra denna betydande förändring.

Det är värt att tänka på att mat är ett område som ofta skapar konflikter under detta skede. Dessutom är detta den tid då ungdomar är som mest benägna att lida av en ätstörning (ED). Av denna anledning blir det viktigt att konsultera mentalvårdspersonal för att utvärdera och följa processen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cotelo, S., & Tristán, T. (2018). Veganismo. De la teoría a la acción. Madrid, España: ochodoscuatro ediciones.
  • Fernández, L., & Martínez, G. P. (2022). El veganismo no es una dieta. Una revisión crítica antigordofóbica y antiespecista del veganismo de estilo de vida. Animal Ethics Review2(1), 44-59.
  • Manetas, J. R. (2020). Adolescentes veganos: Alimentación equilibrada, saludable y deliciosa sin maltrato animal. Editorial AMAT.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.