Walt Disneys påverkan på barnfilm

Den första animerade långfilmen var Snövit och de sju dvärgarna, som släpptes 1937 och var början på ett fenomen som skulle komma att definiera barnfilmindustrin och vår kultur.
Walt Disneys påverkan på barnfilm

Senaste uppdateringen: 02 januari, 2020

De allra första filmerna handlade bara om vuxna – och var för vuxna. Men 1932 förändrade en viss visionär allt detta då han skapade den första animerade filmen i färg riktad åt alla åldersgrupper, kortfilmen Blommor och träd. Låt oss idag titta närmare på Walt Disneys påverkan på barnfilm.

Tre perioder i Disneys historia

1934-1943: Under denna tid kom de fyra första animerade barnfilmerna ut. Utöver Snövit skapades även Pinocchio, Dumbo och Bambi redan innan andra världskriget.

Pinnochio med lång näsa.

1954-1973: I och med att Disneyland öppnades förbättrades produktionen av barnfilmer ytterligare, med klassiker som Törnrosa, Djungelboken och Mary Poppins.

1980-2000: Under denna period började Disney-filmer visas allt mer på biograferna. Innovativa filmer som Den lilla sjöjungfrun, Skönheten och odjuret, Aladdin och Lejonkungen blev otroligt populära och är nu klassiker som alla känner till, stora som små. 1990-talet klassas som företagets guldera.

Ett budskap för de små

Innan 30-talet riktades den animerade filmen åt en mer vuxen publik. Ironin och de något oanständiga skämten hjälpte till att ge mening åt animeringsformatet. Så när Disney började skapa animerade filmer för barn dominerade de praktiskt taget barnfilmsindustrin.

Barnfilmerna var på många sätt en fortsättning på barnlitteraturen från förr. De fokuserades därför på att hjälpa barn att växa och utvecklas, vilket de gör än idag.

I alla filmer som Disney gett ut kan man känna igen teman som ofta förekommer i barnböcker: myter, fabler, legender, moraliska sagor, science fiction och romans.

Nuförtiden används humor ofta inom film och barn har idag förmågan att förstå innebörden av olika komplexa humoristiska kommentarer.

Disneys påverkan på barnfilm: Värderingar

Något som är väldigt viktigt för Walt Disney och dess varumärke är att varje film fokuserar sig på att lära ut en viss värdering. Det var så redan från början. I Pinocchio lär man sig värdet av att vara ärlig, och i Skönheten och odjuret tacklar man ytlighet.

I Hitta Nemo är det viljekraft och uthållighet som är centrala teman. Lejonkungen tog upp positivt ledarskap och värdet av mångfald. Den lilla roboten Wall-e gjorde sin publik medveten om miljöfrågor.

Företaget har även lyckats filmatisera olika litterära verk. Två exempel på detta är Herkules och Ringaren i Notre Dame.

Hitta Nemo.

Det goda, det onda och mänskliga rättigheter

Under årens lopp har Disney-filmerna anpassats till nutiden och animationsteknikerna har också förbättras. Något som alltid är tydligt i dessa filmer är skillnaden mellan bra och dåligt beteende. Ett av företagets starkaste karaktärsdrag är att det lär ut rätt och fel redan under barndomen.

Och varje år ser vi hur Disney-filmerna anpassar sig till förändringar i samhället. Detta kan man se i den nya live action-versionen av filmen Skönheten och odjuret, i vilken vi för första gången fick se en glimt av en homosexuell karaktär i en barnfilm.

Moral, rättigheter och värderingar är fortfarande centrala teman hos Walt Disney-företaget. Andra företag som Pixar, som nu faktiskt är en del av Disney, tar grafiken till nya höjder. Men inget av detta hade hänt utan Musse Pigg och hans visionära skapare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.