Mitt barn äter mindre, ska jag vara orolig?

Mitt barn äter mindre, ska jag vara orolig?
Ana Couñago

Granskad och godkänd av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om ditt barn plötsligt äter mindre, är det normalt att bli orolig. I den här artikeln kommer vi att förklara vanliga orsaker till varför detta kan ske och vad man ska göra.

Efter 2 års ålder börjar ditt barn växa lite långsammare, och deras aptit börjar också minska. Ditt barn kommer att ha börjat gå och det kan göra henne mer intresserad av att upptäcka världen än att äta.

När barn är mellan 2 och 5 år gamla, går de fortfarande igenom fasen där de utvecklar sina matvanor, preferenser och smaker.

De kommer långsamt att upptäcka vilka livsmedel som de gillar och inte gillar. De kan till och med sluta att äta vissa livsmedel som de brukade äta tidigare.

Som med alla steg kommer även detta att gå över. Även om vi bör vara uppmärksamma på våra barns utveckling, bör vi inte vara oroade över varje förändring som uppstår.

Hungern är den bästa kryddan

Det är viktigt att föräldrarna ser till att deras barn äter tillräckligt för att bibehålla en stabil och hälsosam vikt.

Det kommer att finnas tillfällen då barnen kommer att vara väldigt hungriga (och då kommer de att äta stora mängder) och andra gånger när de knappast kommer att ha någon aptit alls.

Barnläkare uppmanar föräldrar att respektera dessa faser istället för att tvinga sitt barn att äta mat de inte vill ha. Detta kommer också att bidra till att förebygga fetma i framtiden.

Vi är vad vi äter, men det vi äter kan hjälpa oss att vara mycket mer än vi är

Alice May Brock

Många föräldrar oroar sig när deras barn går igenom faser där de äter mindre och får i sig mycket små mängder.

De känner sig stressade när deras barn inte vill äta eller när de är kinkiga och säger saker som: “Jag vill inte ha det” eller “Jag tycker inte om det här.”

Det är bäst att ha tålamod och att stå fast. Det är lätt att falla för ett barns lustar och raseriutbrott när de inte vill äta.

Tålamod, fasthet och uthållighet kommer att vara dina bästa vänner när det gäller att lära dem goda vanor som att upprätthålla en hälsosam och balanserad kost.

småbarn äter

Mitt barn äter mindre under ett stadium

Att äta ska vara trevligt. Det ska inte vara en tid som orsakar stress för dina barn. För att uppnå detta kan du prova följande strategier:

  • Förklara för dem att för att växa upp friska och starka måste de äta en hälsosam och varierad kost.
  • Det är också klokt att upprätta en enkel rutin där matstundens tider och regler respekteras. Dessa regler behöver inte vara för stränga.
  • Barn bör var med sina föräldrar och syskon när de sitter vid bordet. Som du redan vet är föräldrar barnens huvudsakliga förebilder.
  • Försök att se till att de är hungriga när ska de äta. Deras aptit tjänar syftet att uppfylla deras näringsbehov.
  • Servera dem måttliga till små mängder. Det är bättre för dem att be om mer än att lämna maten på sina tallrikar så att du då måste kasta bort den.
flicka framför en tallrik med mat med händerna framför ögonen

Prova nya maträtter

Efter 2 års ålder borde det vara lättare för dina barn att prova nya livsmedel. Naturligtvis kommer de att tycka om vissa mer än andra.

Försök att respektera deras smak inom rimliga gränser. Se till att deras kost har mat från alla livsmedelsgrupper i kostcirkeln.

Vid denna ålder är det bäst att låta dem äta på egen hand. Det spelar ingen roll om de blir lite kladdiga. Lite i taget lär de sig bordets regler.

Undvik att barnet kommer till middagsbordet när han är väldigt trött. Sömn är en viktig faktor som ofta stör deras aptit.

De flesta barn äter dåligt när de är trötta eller sömniga. (En liten minoritet barn äter faktiskt mer när de är trötta).

Kommer de att äta mer? Ja, om du bara har lite tålamod

Många barn börjar äta mer när de blir 5 eller 6 år gamla eftersom de har blivit lite större och det har deras magar med.

Specialister har förklarat att mängden mat som en person behöver tenderar att variera. Vissa barn äter mer än andra, i samma ålder och storlek.

Föräldrar måste hantera sina egna förväntningar. Det är inte idealiskt att pressa barnet om han inte är hungrig när han ska äta. Han kommer att äta när han är hungrig.

Om barnet inte vill äta, tvinga henne inte. Du behöver inte berätta för henne att det är dåligt eller straffa henne bara för att hon inte vill äta.

Föräldrar bör inte insistera på att tvinga ett barn att äta en viss mat. Det är bättre att uppmuntra dem att smaka eller helt enkelt lägga det på bordet så att de kan prova sig själva när de är redo.

Det finns också några barn som äter mycket långsamt. De ska inte behöva skynda sig. Föräldrar bör bestämma en rimligt lång tid som barnet kan få äta på och förklara det för barnet.

När tiden är slut, ta lugnt bort hennes tallrik och berätta för henne att hon är fri att gå och leka.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.