5 effektiva tips för att lära barn att äta själva

5 effektiva tips för att lära barn att äta själva
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2018

Att lära barn att äta själva ger föräldrar mer tid till vardagliga sysslor. Det innebär även att alla familjemedlemmar kan äta på samma gång.

För att det ska bli möjligt måste man dock vara närvarande när barnet lär sig att äta på egen hand. Det viktigaste är att du ser till att skära upp maten i tillräckligt små bitar för att undvika att de fastnar i halsen. Du ska dessutom berömma barnet för att se till att det fortsätter försöka.

Runt 12-15 månader brukar barn kunna hålla en sked och föra upp den till munnen, givetvis beroende på hur motoriken har utvecklats. Det är då barnet har möjlighet att ta det första stora steget mot denna stora förändring.

Vid två års ålder kan barn normalt även börja använda gaffel. Vi rekommenderar att du lämnar utmaningen att skära upp maten med kniv till senare. Det kan vara farligt att använda en kniv och det måste alltid göras under uppsikt.

5 tips för att lära barn att äta själva

För att lära barn att äta själva kan det vara bra att använda vissa strategier. Här kommer några tips vi varmt rekommenderar:

1. Erbjud mat som kan ätas med händerna

Det första steget mot att lära barn att äta själva är genom mat de kan peta i sig med fingrarna. Maten ska skäras i småbitar som är lätta att tugga och sväljaDet ska vara mat som enkelt löses upp i munnen.

När barnet blir äldre och redan vet hur man tar saker med händerna kan det vara dags att introducera bestick. Det är dock fortfarande bra att skära upp maten i mindre bitar och ge barnet en plastgaffel till att börja med.

Bemästrande av gaffeln

Det finns många lättsmälta livsmedel för de små. De kan vara bitar av frukt som banan, mango eller persika, kokta, mjuka grönsaker som morot, eller pasta och bitar av ost.

2. Laga barnets favoriträtt

Om du märkt att ditt barn har svårt att äta utan din hjälp kan det hjälpa att laga barnets favoriträtt. Det kommer förmodligen vara enklare för ditt barn att äta själv när det har mat framför sig som lockar.

Rätten kommer motivera barnet att plocka upp gaffeln och äta utan hjälp från föräldrarna  eller andra familjemedlemmar.

3. Ät bredvid barnet

Det bästa sättet för barn att lära sig är genom att observera vuxna. Därför är familjemåltider ett utmärkt tillfälle för dem att mata sig själva. Barnen kan repetera och imitera rörelserna som andra gör samtidigt som de njuter av sällskapet.

Det är faktiskt mycket mer rekommenderat att sitta framför barnet och observera det samtidigt som du försöker äta själv. Att ha en positiv attityd kommer göra barnet mer självsäkert och därför lära sig snabbare.

“Runt 12-15 månader brukar barn kunna hålla en sked och föra upp den till munnengivetvis beroende på hur motoriken har utvecklats. Vid två års ålder kan det normalt börja använda en gaffel.”

4. Involvera hela familjen

Ur en psykologisk synvinkel bör du försöka få barnet att inse att ätande är en aktivitet som äldre syskon och vuxna också gör. Du kommer se hur det på så sätt kommer börja vilja äta på egen hand.

Alla familjemedlemmar bör delta i att lära barn att äta själva. Man bör heller inte försöka avbryta barnets försök genom att börja mata det.

Bebis äter själv

5. Var beredd på katastrof

För att lära barn att äta själva måste du vara beredd på katastrof. Det är möjligt att bord och kläder kommer bli ordentligt kladdiga under processen.

Vi rekommenderar haklapp för att minimera röran. Givetvis kommer det att bli lite fläckar, men skyddande dukar och haklapp underlättar städningen.

Kom ihåg att ge barnet gott om uppmuntran på vägen. Var tålmodig och beröm alla framsteg. Vi rekommenderar att du skapar en positiv miljö runt måltiderna genom att skapa en enkel rutin.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.