Mitt barn är rädd för att kvävas när han äter: Vad kan jag göra?

Är ditt barn rädd för att kvävas när han äter? Här är några tips som kan hjälpa ditt barn att ta sig igenom det här på bästa möjliga sätt.
Mitt barn är rädd för att kvävas när han äter: Vad kan jag göra?
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Rädslan för att kvävas kallas fagofobi.  Det är en specifik typ av fobi som kännetecknas av en överdriven och irrationell rädsla för att svälja mat. Så vad kan du göra om ditt barn är rädd för att kvävas när han äter?

Detta tillstånd påverkar livet för de som lider av det på ett påtagligt sätt. De tenderar att få intensiv ångest när det är dags att äta. De försöker ibland till och med undvika alla situationer relaterade till mat.

Lider ditt barn av detta? Om så är fallet bör du läsa den här artikeln eftersom vi förklarar vad du kan göra.

Mitt barn är rädd för att kvävas när han äter: Vad kan jag göra?

Rädslan för kvävning förekommer ofta hos barn efter att de har haft en traumatisk kvävningsupplevelse med mat. Det kan också uppstå efter att de har sett någon annan kvävas. Även om det finns många andra anledningar till att rädslan kan utveckla sig i barndomen är dessa de vanligaste.

kvävas när han äter: barn säger nej till äpple
Oavsett anledningen till problemet är det viktiga att hitta en lösning. Vill du hjälpa ditt barn att övervinna sin rädsla för att kvävas? Här är några riktlinjer du kan använda vid måltiderna.

Ha tålamod och håll dig lugn

För en förälder kan det vara mycket oroande och ångestladdat när ens barn inte vill äta på grund av en rädsla för att kvävas. Men för barnets skull måste du vara lugn.

Att tvinga ditt barn att äta eller bli arg hjälper inte, för ditt barns irrationella rädsla kommer att finnas kvar. Så du måste ha tålamod och göra måltiderna så stressfria och trevliga som möjligt.

Om ditt barn är rädd för att kvävas, visa förståelse

Det är viktigt att ditt barn vet att du förstår hur svårt det är för honom eller henne att äta. Du måste visa att du ger ditt ovillkorliga stöd. Försäkra dem om att du inte kommer att låta något dåligt hända dem.

I dessa fall är det viktigt att etablera en öppen kommunikation. På detta sätt kommer barnet att känna sig tillräckligt trygg för att uttrycka sina tankar och känslor om situationen.

Övervaka måltiderna

Ett av sätten att ta itu med att ditt barn är rädd för att kvävas är att övervaka måltiderna. Se till att saker och ting inte drar ut på tiden i onödan.

Om ditt barn blir ledset och alltför spänt och stressat, ta bara bort tallriken. Du kan försöka få honom eller henne att fortsätta äta vid nästa måltid.

Försök att äta tillsammans som en familj

Om möjligt, försök att äta tillsammans som en familj. Detta är viktigt, för då kommer ditt barn förstå att det här är en stund att njuta av. De kommer se det som ett sätt att tillbringa kvalitetstid tillsammans.

Utöver detta kommer ditt barn att kunna se hur resten av familjemedlemmarna äter utan problem och att det inte utgör någon form av fara.

Be en specialist om hjälp

Om situationen inte blir bättre efter att ha provat dessa tips är det bäst att konsultera en psykolog. Han eller hon kan hjälpa ditt barn att övervinna sin irrationella rädsla genom terapi.

Vikten av att behandla ett barn som är rädd för att kvävas

Om rädslan för att svälja håller i sig över en längre tid kan det ha en mängd negativa konsekvenser för den som lider av fagofobin, både fysiskt och psykiskt:

  • Undernäring. Om barnet beslutar sig för att sluta äta eller äta mycket lite kommer kroppen inte att få de näringsämnen som den behöver för att växa och fungera ordentligt.
  • Social isolering. Genom att undvika måltider med andra människor (familj, vänner, etc.) börjar barnet distansera sig från människor.
  • Depression. Detta kommer som ett resultat av att barnet upplever ett stort psykologiskt obehag dag efter dag.

För ditt barns fysiska och mentala hälsa måste du ingripa så snart du lägger märke till tecken på detta tillstånd. Du måste försöka sätta stopp för det så snart som möjligt för att undvika ännu större problem i framtiden.

Ditt barn kommer att må mycket bättre av att leva ett normalt liv och njuta av mat som alla andra. Därför måste du finnas där för att hjälpa, stödja och följa honom eller henne på resan mot att övervinna sin fobi eller irrationella rädsla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nardone, G. (2012). Miedo, pánico, fobias: la terapia breve. Herder Editorial.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.