Är det en bra idé att spara barnmat?

Det finns flera sätt att spara barnmat, och alla är väldigt lätta. Det viktigaste är att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda ditt barns hälsa.
Är det en bra idé att spara barnmat?

Senaste uppdateringen: 02 augusti, 2019

Nästan alla föräldrar undrar om det är en bra idé att spara barnmat. Även om det är att föredra att barnmat är färsk och nylagad finns det olika sätt att lagra den så att den inte förlorar sina näringsämnen, smak och andra goda egenskaper.

Du kan spara barnmat i upp till tre månader, men du måste alltid vidta de korrekta försiktighetsåtgärderna för att inte riskera ditt barns hälsa.

Det är viktigt att undvika spridning av bakterier. Mata inte ditt barn direkt från behållaren där maten förvaras. Bakterier i hans saliv kommer att stanna kvar där och kan lätt växa till sig.

Om du sedan sparar maten är det möjligt att du matar din bebis med skadliga bakterier nästa gång du ger honom något att äta.

Är det en bra idé att spara barnmat?

Att spara barnmat hjälper dig att spara tid och pengar. Det finns flera säkra metoder du kan använda.

Lägg bara upp så mycket som går åt

Det är viktigt att skilja ut den mat som ditt barn kommer att äta. Med en ren sked kan du ta den nödvändiga mängden som behövs för tillfället och spara resten i rena, väl tillslutna behållare.

Då undviker du att förorena maten och garanterar att den fortfarande är bra att äta nästa gång du vill servera den.

spara barnmat: barnmat i burk
Om du har valt att stoppa skeden i behållaren och barnet inte äter allt är det bäst att slänga resten. På det sättet undviker du att sprida bakterier som kan göra ditt barn sjukt om du matar dem med samma mat senare.

På en hygienisk plats

Om burken eller påsen inte har blivit öppnad ännu kan du förvara den vid rumstemperatur på ett hygieniskt ställe. Höga temperaturer kan främja tillväxten av bakterier och skämma maten.

Om några av behållarna har blivit mögliga är det bäst att kasta dem omedelbart eftersom de kan göra barnet sjukt.

Om du köper nya produkter kontinuerligt rekommenderar vi att du stoppar in dem längst bak i skafferiet. Använd den äldre maten i den främre delen av skafferiet för tidigare konsumtion så att den inte blir för gammal.

Spara barnmat två eller tre dagar

När en behållare med puré, soppa eller någon annan mat är öppnad kan du förvara den i kylskåpet i två eller tre dagar, men bara om locket är tätt förseglat och maten inte har blivit förorenad.

Därför rekommenderas alltid att man placerar de portioner som barnet ska äta för dagen i en separat behållare och att man sparar resten.

När du förbereder puréer, barnmat eller soppor, lämna dem inte framme i rumstemperatur i mer än två timmar. Bakterier växer till sig mycket snabbt.

Om du förbereder maten hemma och lagar din barnmat själv ska du noga rengöra behållarna du kommer att förvara maten i med diskmedel och hett vatten. Det bästa sättet att förvara hemlagad barnmat är genom att frysa in den.

Isbrickor är perfekta att frysa in mat i, det ger dig lagom små portioner att tina inför varje måltid. Täck dem noga med plastfolie för bästa skydd. När de väl har frusit helt kan du förvara kuberna i större behållare.

Fryst, inte mer än tre månader

Frysta livsmedel får inte vara äldre än tre månader. Märk behållarna för att komma ihåg vad de innehåller och frysdatumet.

Nyligen mosad frukt bör frysas omedelbart, men inte grönsaker. Med frukten tillsätter du några droppar citron för att bevara vitaminerna och skydda frukten från att bli brun. Grönsaker är bättre att mosa innan du fryser in dem för en mer tilltalande konsistens.

tankfull kvinna framför öppet kylskåp

Spara barnmat: Hur ska jag tina fryst mat?

För att tina maten ska du lägga den i kylskåpet i högst 48 timmar för att undvika tillväxt av skadliga bakterier. Ett annat alternativ är att sänka ner behållaren i hett vatten, som ett vattenbad.

Om du använder mikrovågsugnen, rör om i maten mycket noga. Var försiktig, för vissa delar kan bli mycket heta och de kan orsaka brännskador i barnets mun och på tungan. Frys inte en puré igen när den har tinat. Håll kylskåpet rent för optimalt skydd och god hygien.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.