5 principer om hur barns hjärnor utvecklas
Att känna till processerna och stadierna i utvecklingen av barns hjärnor, är utan tvekan ett av de bästa verktygen som står till vårt förfogande för att hjälpa våra barn att växa och utvecklas hälsosamt.
Vi kan inte glömma att den psykologiska och känslomässiga mognaden hos unga barn också beror på aspekter som går långt utöver vad de äter och den dagliga vården vi tillhandahåller med oändlig kärlek.
Det är lika bra att erkänna det: vi är inte alla genier i neurovetenskap för barn och det går inte en dag utan att vi undrar över detta område. Vi frågar oss, “Gör jag rätt? Bör jag starta någon form av tidig stimulans med min bebis?”
Dessa frågor är helt normala, och därför kan det vara lämpligt att du lär dig lite mer om hur barns hjärnor utvecklas genom de 5 principer som vi kommer att beskriva nedan.
Det finns garanterat inget som är lika fascinerande som att fördjupa sig i det perfekta och sofistikerade organ som ditt barns hjärna är. I barndomen har den störst plasticitet och potential.
Den viktigaste perioden i livet är inte universitetstiden, utan den allra första tiden i livet: från födsel till sex års ålder.
Som föräldrar har vi möjligheten att främja god hjärnutveckling för att göra våra barn mycket lyckligare.
1. 50% av intelligensen bestäms av våra gener
Många föräldrar vill ha smarta barn. Detta beror ofta på att vi förknippar intelligens med personlig framgång, utan att egentligen veta om att det finns andra faktorer som är viktigare för framgång, till exempel lycka.
- Allt detta leder oss till en serie slutsatser: vårt barn föds med en rad egenskaper. En av dessa egenskaper är intelligens, och den bestäms till 50% av gener. En annan är personlighet, såsom introversion eller extroversion.
- Men dessa genetiska utgångspunkter bestämmer inte till 100% vad ditt barn kommer att bli i framtiden. Hur du uppfostrar det, den miljö där det växer upp i och dess möjligheter till utbildning, kommer att utgöra den andra hälften.
Därför får du inte glömma en nyckelaspekt: känslomässig intelligens.
2. Barns hjärnor utvecklas inifrån och ut
Vad menar vi med att barns hjärnor utvecklas “inifrån och ut”?
- Hjärnans grundläggande arkitektur utvecklas genom en kontinuerlig process som börjar vid födseln och fortsätter till vuxen ålder.
- Men som Maria Montessori sa, är få perioder i livet lika viktiga som hjärnans utveckling mellan 0 och 6 år. Men vi vill påpeka något annat: nyckelfasen är från 0 till 3 år.
- Det är under denna period som hjärnan genomgår stora förändringar. Tillväxt som går från den inre delen av hjärnan till den yttersta delen.
- De inre strukturerna är kopplade till den emotionella världen. Senare, med snabb tillväxt, blir kopplingarna förfinade och specialiserade för att bli effektivare.
- Således ligger de sista faserna av barnets hjärnas utveckling i hjärnbarken, där de mest raffinerade processerna äger rum. De är kopplade till beslutsfattning, analys, uppmärksamhet med mera.
Denna unika process uppmuntrar oss att än en gång förstå hur viktigt det är att ta hand om barns känslomässiga värld. Först då kan vi ge dem optimal och stark cerebral mognad.
3. Stress påverkar utvecklingen av barns hjärnor
Neurologer varnar oss för något som många mammor och pappor utan tvekan redan vet om: Kontinuerlig stress under barndomen, oavsett om det beror på fattigdom, missbruk, brist på anknytning, misshandel eller till och med på mammans depression, påverkar utvecklingen av barnets hjärna allvarligt.
Det är faktiskt känt att barn som har genomlidit ett trauma har en mycket mindre hippocampus. Denna hjärnstruktur är kopplad till minne och vår emotionella värld.
4. Det tredje året, den magiska åldern
Visste du att hjärnan hos ett 3-årigt barn är dubbelt så aktiv som hos en vuxen? Det här är en känslig period, ett ögonblick som aldrig kommer att upprepas och där våra barn har maximal potential för lärande.
Hur kan vi då dra nytta av detta stadium? Här är några grundläggande saker att tänka på:
- Utveckling av sinnena: din lilla ska samverka med sin omgivning genom beröring genom att gå barfota, utforska världens alla färger och ljud, känna olika texturer etc.
- Utveckling av språkkunskaper: läs högt, hjälp din lilla att lära sig sånger etc.
- Utveckling av motoriska färdigheter: Så ofta som du bara kan ska du låta ditt barn öva upp sina motoriska färdigheter relaterade till händerna, speciellt öga-hand-koordinationen. Försök också att alltid uppmuntra fri lek för att träna på att röra sig säkert.
- Utveckling av känslomässig och social kapacitet: Treårsåldern är den ålder som är mest lämpad för att börja arbeta med känslomässig intelligens och viktiga aspekter som empati och att känna igen känslor.
5. Kärlek är nyckeln till utveckling av barns hjärnor
Kärlek är det som får världen att snurra runt och frön att gro. Den gör i sin tur att våra barn växer genom att känna sig skyddade, uppskattade, omhändertagna etc.
Kärlek underlättar en trygg anknytning och den optimala utvecklingen av hippocampus, den ovannämnda cerebrala strukturen som är nödvändig för att lära in, memorera och hantera stress.
Sammanfattningsvis är vi mer övertygade om att du utan att vara en välkänd specialist inom barnneurologi, kan använda dig av samma rekommendationer direkt på dina barn.
Som mammor och pappor vet vi ofta instinktivt vad som är bäst för våra barn…
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Blanco Paredes, H. (2017). Neuropsicología Infantil. Boletín Científico de La Escuela Superior de Atotonilco de Tula. https://repository.uaeh.edu.mx/revistas/index.php/atotonilco/article/view/2409
- Ostrosky, F. (2011). Desarrollo del sistema nervioso. Neurociencias.
- Rosselli, M., Matute, E., & Ardila, A. (2010). Neuropsicología del desarrollo infantil. Editorial El Manual Moderno.
- Rosselli, M. (2002). Maduración cerebral y desarrollo cognoscitivo. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud.