Hur förbereder du ditt autistiska barn för ett tandläkarbesök?

Om du och ditt autistiska barn förbereder er i förväg kan ert tandläkarbesök bli både trevligt och givande. Här är vad du bör tänka på.
Hur förbereder du ditt autistiska barn för ett tandläkarbesök?
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 03 mars, 2024

Har du ett barn med med autismspektrumtillstånd (AST) kan ett besök hos tandläkaren bli en traumatisk upplevelse om ni inte förbereder er ordentligt. Hos autistiska barn finns inte bara den vanliga rädslan för eventuell smärta, utan även ljud, ljus, smaker, konstiga känslor i munnen, oro och kommunikationssvårigheter kan göra ett tandläkarbesök än mer utmanande.

Därför kan tandläkarbesök vara en verklig utmaning för autistiska barn, familjen och även tandläkaren. Men med adekvat förberedelse och stöd kan upplevelsen vara positiv och lyckosam. Här är några tips som hjälper dig att förbereda ditt autistiska barn för ett tandläkarbesök som ger barnet mer sinnesro.

Tips för att förbereda ditt autistiska barn för ett tandläkarbesök

Enligt en artikel publicerad i European Journal of Pediatric Dentistry har barn med autismspektrumtillstånd (ASD) en ökad risk för bruxism, karies, parodontala problem, sår, tanderosion och traumatiska skador. Av denna anledning spelar tandvård en nyckelroll i munhälsovården för dessa barn.

Om du vill se till att ett tandläkarbesök blir så behagligt och positivt som möjligt för ditt autistiska barn, måste du ta några steg innan besöket. Här finns det faktiskt flera saker ni kan arbeta med hemma för att göra tandläkarupplevelsen enklare och trevligare.

Här är några tips att tänka på när du förbereder ditt autistiska barn inför ett tandläkarbesök.

1. Hitta en specialiserad tandläkare

Det är viktigt att ta sig tid att hitta en tandläkare med erfarenhet av att ta hand om barn med särskilda behov. Alla yrkesverksamma kan inte hantera de extra kraven från barn med ASD. Specialiserade pediatriska tandläkare kan göra stor skillnad för ditt barns tandvård.

Be om rekommendationer, rådfråga tandläkaren och besök mottagningen. På så sätt kan du välja det alternativ som bäst passar ditt barns behov och ger dig sinnesfrid.

När du bokar ett tandläkarbesök för ditt barn, berätta för tandläkaren om allt som du tycker är relevant gällande ditt barn. Berätta vad ditt barn tycker om, ogillar, om rädslor och om vanliga reaktioner så att tandläkaren är mer förberedd.

2. Diskutera med ditt barn

Innan ni går till tandläkaren är det viktigt att ditt barn förstår situationen de kommer att möta. Du känner ditt barn bättre än någon annan, så du bör använda de resurser du vet hjälper dem att förstå bättre. Här är några alternativ som kan vara användbara.

Prata om situationen

Prata med ditt barn om tandläkarbesöket, förklara vad som kommer att hända, vad barnet kommer att se, dofter, ljud, smaker och förnimmelser barnet kommer att uppleva och svara på alla barnets frågor. Låt ditt barn veta att det är okej att vara rädd, men att du kommer att finnas med hela tiden som hjälp och stöd.

Använd bilder

Berättelser, bilderböcker och videor om ämnet kan hjälpa till att förtydliga för ditt barn vad som kommer att hända på tandläkarmottagningen. Som en hjälp för att förbereda barn med AST har en studie från University of Illinois och University of Washington tittat på uppgifter från barns berättelser om tandläkarbesök.

För 64 % av föräldrarna var dessa berättelser ett effektivt verktyg. Familjer uttryckte att berättelserna hjälpte dem att öva före besöket och att minska rädslan för det okända.

Träna genom rollspel

Genom en rollspelslek kan du vara tandläkaren och ditt barn kan vara patienten. Öva grundläggande procedurer, som att öppna munnen, räkna tänder och använda en liten spegel. Detta hjälper ditt barn att lära sig vad som händer på tandläkarmottagningen, bli bekant med förnimmelserna i munnen och utveckla mer kontroll för att kunna samarbeta.

Skapa en social berättelse med hjälp av piktogram

Använd visuella verktyg för att hjälpa ditt barn att bättre förstå nya och obekanta situationer. Skapa en berättelse om att besöka tandläkaren. Inkludera steg-för-steg-beskrivningar och bilder på vad som kommer att hända under besöket. Titta på dem regelbundet med ditt barn för att hjälpa barnet att bekanta sig med procedurerna och känna sig mer förberedd.

Om möjligt, ta faktiska bilder av kontorets entré, väntrum och tandläkarmottagning så att ditt barn känner till dem i förväg.

Arbeta med sensationer

Olika förnimmelser kan uppstå i ditt barns mun hos tandläkaren. Att använda handskar, gasväv och speglar som ditt barn kan hålla i munnen är en ännu bättre förberedelse inför tandläkarbesöket.

3. Boka in ett förberedande möte

Ett annat sätt för att hjälpa ditt barn med autism att känna mindre oro och rädsla är att boka in ett möte med tandläkaren. Detta möte går ut på att besöka tandläkarmottagningen med ditt barn och träffa tandläkaren innan något arbete utförs på tänderna. På så sätt är ditt barn redan bekant med tandläkaren och omgivningen när det sedan blir dags för tandvårdsproceduren.

4. Förbered ditt barn innan besöket

Dagen för själva tandläkarbesöket är det viktigt att ditt barn vet vart ni ska och varför. Det bästa är att du berättar om planen några timmar innan ni ska åka iväg. Se sedan till att ni inte har bråttom när ni väl ka iväg. eftersom det kan öka på oron.

Ett annat tips är att ditt barn tar med sig något föremål som det tycker om till tandläkarmottagningen. Detta kan öka trygghetskänslan. Föremålet kan vara en leksak, en kudde eller en filt eller någon underhållande enhet eller leksak som kan locka till sig uppmärksamhet.

Så håller du ditt autistiska barn sällskap under ett tandläkarbesök

När ni väl är på tandläkarmottagningen är det viktigt att du hela tiden är vid ditt barns sida för att ge honom eller henne den trygghet hen behöver. I detta ögonblick jobbar du och tandläkaren som ett team för att ge ditt barn en trevlig och positiv upplevelse.

Enligt en artikel publicerad av CES University har tandläkare speciella tekniker för att underlätta vården av patienter med AST. Avancerade tekniker kan vara kommunikationsverktyg, såsom tonfall och icke-verbal kommunikation, kläder, distraktioner, belöningar och föräldrarnas närvaro.

Dessa tekniker kan kräva mer komplexa procedurer som hjälper patienten att slappna av så att tandbehandlingen kan utföras. De inkluderar användning av lustgas, intravenös sedering, skyddande stabilisering och generell anestesi. Tandläkaren kan rekommendera dessa i komplexa fall, där mer enkla strategierna inte räcker till.

Din närvaro under tandläkarbesöket ger ditt barn sinnesro och trygghet. Här är några strategier att tänka på.

Ha tålamod

Försök att vara förstående, empatisk och snäll mot ditt barn under tandläkarbesöket. Ditt barn kan ha svårt att kommunicera, uttrycka känslor eller tolerera vissa procedurer. Om ditt barn är stressat eller nervöst inför tandingreppet behöver du förmedla en känsla av trygghet.

Tänk på att tandvård för denna typ av patienter kan ta längre tid och kräva många besök. Förvänta dig inte att allt ska lösas på ett besök.

Skapa en bekväm miljö för ditt lilla barn

Hitta ett sätt att anpassa tandläkarmottagningen så att ditt barn känner sig bekvämt och avslappnat. Tandläkaren kommer gärna att lyssna på dina förslag och ta hänsyn till dem. Här är några förslag:

  • Om ditt barn har problem med starkt ljus, låt dem sätta på sig mörka glasögon.
  • Är buller störande? Ge ditt barn öronproppar eller låt henne eller honom ta på sig hörlurar med sina favoritlåtar.
  • Spela upp barnets favoritvideor.
  • Ge ditt barn något tröstande föremål som hjälp för att hålla sig lugn.
  • Ta med klistermärken som ditt barn kan dela ut och sätta sin egen prägel på tandläkarmottagningen.
  • Påbörja tandvården i väntrummet tills ditt barn känner sig tillräckligt självsäker för att flytta sig till stolen.

Uppmuntra ditt barn

Att gratulera ditt barn för dess prestationer och samarbete motiverar hen att sitta kvar och låta tandläkaren fortsätta sitt arbete. Beröm ditt barn och säg att hen gör ett bra jobb och att du är stolt över hen.

Kom ihåg att din vägledning är nyckeln

För autistiska barn kan stimulansen vid ett tandläkarbesök vara överväldigande. Med din vägledning och ditt stöd och tålamod kan du förbereda ditt barn och hjälpa det att övervinna sin oro och som en följd få uppleva ett trevligt besök hos sin tandläkare.

Var förberedd och kommunicera med barnet på ett tydligt och begripligt sätt före besöket, se till att ge barnet information och trygghet. Under besöket, håll dig lugn och visa tålamod och orubbligt stöd. Ta också gärna hjälp av oroshanteringsstrategier, som avslappnande musik eller djupandningstekniker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.