BeReal, det nya sociala nätverket som används av tonåringar

BeReal är ett socialt nätverk som främjar ett verkligt, oredigerat och oplanerat innehåll. Ta reda på vad det är och vad som skiljer det åt.
BeReal, det nya sociala nätverket som används av tonåringar
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 13 februari, 2023

Tonåringar och sociala nätverk är två begrepp som numera går hand i hand. Våra unga ägnar mycket av sin tid åt att lägga upp och konsumera innehåll på internet. De utforskar profiler och deltar i modetrenderna. Men precis när vi trodde att allt redan hade uppfunnits i den här världen, då dök ett nytt socialt nätverk upp på scenen. BeReal är ett originellt och nytt förslag som vänder upp och ner på reglerna för sociala medier.

Dess mål är att vara motsatsen till den glorifiering av ytlighet och perfektion som dominerar plattformar som Instagram eller TikTok. Här finns inga filter och ingen planering. Tanken är just att vara verklig, och på grund av det unika tillvägagångssättet för detta nya sociala nätverk har det blivit alltmer populärt bland tonåringar. Om du har ett barn som använder sociala medier, då vill du veta allt om BeReal.

Vad är BeReal?

Som vi har nämnt är BeReal ett nytt socialt nätverk som har blivit på modet bland unga människor i Generation Z. Appen lanserades år 2020 av fransmännen Alexis Barreyat och Kevin Perreau, men det var 2022 som dess popularitet sköt i höjden. Det innovativa konceptet är att denna plattform tillåter oss att visa och observera andra i vardagliga ögonblick, utan att redigera videorna och utan att organisera något i förväg.

Dynamiken är ganska enkel. För att använda BeReal behöver du bara ladda ner appen (som finns för iOS och Android) och skapa ett användarkonto. Sedan kommer plattformen att skicka ett meddelande till dig vid en slumpmässig tidpunkt på dagen (vilken du inte kan förutsäga) med uppmaningen: ”It’s time to BeReal”.

En kvinna som tar en selfie.
När appen skickar ett meddelande är det dags att göra ett inlägg. För att göra detta måste du ta en selfie och sedan fotografera din omgivning.

Inläggsalternativ

Vid det här laget loggar användarna in på det sociala nätverket och har två minuter på sig att ladda upp en bild av vad de gör i det ögonblicket. Publikationen lägger över två bilder; en tagen med den främre kameran (selfie-stil) och en annan med den bakre kameran, som visar miljön där personen befinner sig.

Det finns också möjlighet att publicera dessa bilder privat så att bara dina vänner kan se dem, eller offentligt. I det senare fallet kan vem som helst upptäcka dig och se dina inlägg. Du kan dock bara komma åt dina vänners innehåll om du tidigare har publicerat dina egna bilder. Därmed är det inte möjligt att vara en passiv användare och stanna i skuggan.

Vad skiljer BeReal från andra sociala nätverk?

Med ovanstående information kanske du redan har insett några viktiga skillnader mellan BeReal och några av de andra mest populära sociala nätverken bland tonåringar.

Användningstid

I applikationer som TikTok kan unga ägna timmar åt att skrolla, och det är just tanken med dem. I detta nätverk är målet att få användare att spendera så mycket tid som möjligt på plattformen, för vilken olika strategier används. I BeReal, å andra sidan, är målet att användningstiden ska vara begränsad och att användarna bara ska se de verkliga publikationerna för tillfället.

Verklighet mot fiktion

Detta är den mest enastående funktionen, det finns inte några filter av något slag som kan användas på bilderna. Dessutom är det inte heller möjligt att komma åt galleriet för att välja tidigare tagna bilder. Det enda alternativet är att ta en bild på plats och publicera den som den är. Det är sant att appen låter dig göra flera försök, men andra vet hur många du har använt innan du väljer det slutliga fotografiet.

Med detta kallas användarna att ta till sig verkligheten, att dela och observera vanliga liv, vanliga kroppar och vardagliga situationer. Detta lindrar trycket som skapas i andra virtuella miljöer genom att se perfekt förberedda, retuscherade och förfalskade montage.

En tonåring tar en selfie i en spegel.
Syftet med det sociala nätverket är att unga ska dela verkliga situationer från vardagen, utan att redigera eller förvanska bilder.

Rörelsefrihet

I BeReal kan användaren inte publicera när eller hur mycket som helst. De kan bara göra det när appen tillåter dem att göra det, och det är en gång om dagen, efter att ha mottagit aviseringen. Dessutom kan användaren inte granska andras profiler och inlägg om de inte har laddat upp sitt innehåll den dagen. Reglerna är mer begränsande än i andra sociala nätverk.

Innehållets varaktighet

Slutligen raderas BeReal-inlägg inom 24 timmar. Detta är något som också händer på andra plattformar med möjlighet till berättelser, men på de plattformarna är det möjligt att dela annat innehåll som förblir permanent synligt, så är det inte i BeReal.

BeReal har också sina risker

Kort sagt, idén med BeReal är annorlunda och innovativ eftersom den har intressanta poänger till sin fördel. Det är dock inte en perfekt applikation. Det finns människor som inte använder den korrekt och istället för att ladda upp bilden vid den tidpunkt de uppmanas att göra det, väntar de tills de är i en mer “idyllisk” situation med att komma in i applikationen och publicera. Detta leder till att vi förlorar den realism som är avsedd.

Samtidigt kan det faktum att meddelandet kommer slumpmässigt någon gång under dagen göra att användare ständigt är uppmärksamma och väntar på uppmaningen, vilket inte är positivt. Ändå är det verkligen ett intressant socialt nätverk som din tonåring förmodligen kommer eller åtminstone vill använda. Men som i alla andra fall kommer din vägledning och handledning att vara viktig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Su C, Zhou H, Gong L, Teng B, Geng F, Hu Y. Viewing personalized video clips recommended by TikTok activates default mode network and ventral tegmental area. Neuroimage. 2021;237:118136. doi:10.1016/j.neuroimage.2021.118136
  • Wilmer, H. H., & Chein, J. M. (2016). Mobile technology habits: patterns of association among device usage, intertemporal preference, impulse control, and reward sensitivity. Psychonomic bulletin & review23(5), 1607-1614.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.