De bästa apparna för studier

Informationsåldern erbjuder många appar som hjälper oss att studera. Upptäck några av de bästa i den här artikeln.
De bästa apparna för studier
María Matilde

Skriven och verifierad av pedagogen María Matilde.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Som du kanske vet är en app ett program eller verktyg som är utformat för att hjälpa användare att göra olika saker på sin mobila enhet. Det finns appar för allt du kan tänka dig. I den här artikeln kommer vi att prata om några av de bästa apparna för studier.

De här studieapparna ger dig alla resurser och strategier du behöver för att organisera dig själv och det du ska studera.

Appar som hjälper dig att anteckna

Det finns många appar för smartphones eller surfplattor som kan hjälpa dig att anteckna under lektionen, och sedan organisera och spara dina anteckningar. Du kan använda dessa appar med en styluspenna eller med ditt finger och ett tangentbord.

Appar som Squid, Paper, Evernote, Somnote eller Simple Note är perfekta för anteckningar. Vissa låter dig även rita skisser och underteckna dokument.

Andra appar som Google Keep hjälper dig att ta anteckningar och enkelt dela dem. Appar kan även göra det lättare att ta anteckningar via en mikrofon och konvertera din röst till text.

Sist men inte minst kan du skanna dina anteckningar och omvandla dem till filer i olika format, med hjälp av appen Office Lens.

Pojke har svårt med sina studier

Appar som hjälper dig att hitta information

För att studera behöver du inte bara appar som hjälper dig att hålla ordning. Det finns fantastiska appar som gör det lättare att leta upp information, lära sig något nytt eller leta upp betydelsen av ord du inte känner till. De här apparna är utformade för lärande.

Till exempel är Kahn Academy en app som erbjuder handledning i olika ämnen. Coursera är en annan bra app där du kan registrera dig på online- och gratis kurser. Andra appar, som TED, ger dig chansen att delta i konferenser över hela världen. Curiosity erbjuder miljontals intressanta fakta.

Du kan också hitta intressanta appar som Audible, där du kan lyssna på ljudböcker. Det finns till och med appar som Wuolah som ger dig tillgång till tusentals anteckningar och sammanfattningar skrivna av elever runtom i världen.

Så närhelst du behöver lära dig någonting finns det fantastiska appar till ditt förfogande som hjälper dig att studera  – från hur man gör bibliografier som Mendeley, till att lösa språkliga tvivel med appar som Merriam-Webster.

Appar som hjälper dig att hålla ordning

Planering och organisering är viktigt för att göra din studietid mer effektiv. Att följa en kalender kan hjälpa dig att bli mer organiserad, och det finns appar för detta också. Till exempel kan Google Calendar eller Studious App hjälpa dig att ordna ditt schema och kalenderdatum för när du måste lämna in ett arbete eller göra ett prov.

Pocket är en intressant app för att organisera viktiga länkar och titta på dem när du behöver dem. Du kan också göra checklistor via TickTick-appen.

Det finns andra intressanta appar där ute för att organisera dina idéer. Simplemind kan till exempel hjälpa dig skapa tankekartor.

Flicka gör läxor

Appar som hjälper dig att vara uppmärksam

En av de värsta sakerna som finns när man studerar är distraktioner. Som du säkert har gissat finns det appar som hjälper dig att hålla dig fokuserad.

Appar som Flipd, Study Helper eller Focus Lock är mycket användbara eftersom de blockerar aviseringar. Det finns även en app som heter BreakFree som spårar hur mycket tid du spenderar på din telefon.

För att hålla fokus medan du studerar finns det appar som Brain Focus. Den här appen fungerar som en timer, så du kan ställa in studie- och fritidstider.

Appar som hjälper till vid grupparbeten

Du behöver inte alltid studera själv. Ibland måste du studera med andra människor, kanske delta i grupparbeten, utbyta anteckningar eller information.

Om du gör det är Trello och Google Drive utmärkta appar för att dela dina anteckningar. En annan bra app för detta är Join.me, där ni enkelt kan utbyta tankar och åsikter. Huddle är ett annat bra alternativ när du skapar delade dokument.

De bästa apparna för studier

Vissa appar kan vara mer kompletta eller specifika än andra, men det finns grundliga appar som kan erbjuda dig många utbildningsresurser. Dessa kan vara till stor hjälp när du antecknar, organiserar din tid, och konsulterar och lagrar information. Vissa gör det också lättare att dela och arbeta i grupper.

Du kan skapa tankekartor eller kalkylblad, göra kalendrar, ställa in varningar, påminnelser etc. Bland dessa appar har du GoConqr, My Study Life, Quizlet, Microsoft OneNote eller Yammer. Den senare liknar sociala medier.

Förutom de appar du har läst om i den här artikeln finns det även andra appar som kan hjälpa dig att studera ett specifikt ämne.

Bästa apparna för studier: Studiegrupp

En viktig sak att komma ihåg är var du kan lagra all information och anteckningar du behöver. Appar som Dropbox, Google Drive, SkyDrive eller Amazon Cloud är bra för detta. De här kan hjälpa dig att lagra olika typer av information och bilder.

Många appar kan hjälpa dig att studera, och varje dag skapas många fler. Tänk på det, och pluggandet behöver inte bli omöjligt. Använd tekniken till din fördel, och börja plugga med de bästa apparna för studier.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Celaya, J. (2014). Apps Educativas: Nuevas formas de acceder al conocimiento (Vol. 1). Dosdoce. Recuperado de https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=8AaMDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=apps+educativas&ots=UJ5fygczCT&sig=g_JhIDhH3Ot4s8I-xWZQCDi4wSc#v=onepage&q=apps%20educativas&f=false
  • Caballero, P. y Mena, C. (2015). Aplicaciones informáticas. Editorial Macmillám Profesional.
  • Montañez Muñoz, F.  (2012). Aplicaciones informáticas de propósito general. Editorial McGraw Hill. Recuperado de https://www.mheducation.es/bcv/guide/capitulo/8448180690.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.