The Present: en rörande kortfilm

The Present är en kortfilm som redan har vunnit fler än 60 priser och medverkat på fler än 180 filmfestivaler. Läs mer om den här.
The Present: en rörande kortfilm
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

The Present är en animerad kortfilm som berättar historien om en pojke som spelar tv-spel. Det låter kanske alldagligt, men den innehåller mycket mer än vad den verkar; den avslöjar ett djupt och rörande budskap.

Den här kortfilmen är svår att glömma och är en av dem som förblir ingraverad i ens hjärta under lång tid. Det rör sig om en audiovisuell glädje som kan förändra vår attityd och framför allt bjuda in unga och gamla att reflektera kring frågan om funktionsnedsättning.

Kortfilmer är berättelser på drygt 3-7 minuter som huvudsakligen har följande syften:

  • Nå alla målgrupper.
  • Omfamna vår känsligaste del, röra vid våra hjärtan, uppvigla våra känslor och lämna oss med en värdefull moralisk poäng.

Eftersom deras mål är mycket exakta och berättelserna utvecklas utan krusiduller från början till slut, så lyckas kortfilmer ofta nå sina mål hos publiken. Idag har både Pixar och Disney, bland andra audiovisuella underhållningsföretag, valt att presentera kortfilmer före sina långfilmer.

Genom kortfilmens medium försöker vi främja en specifik fråga som en kapsel. Samtidigt har kortfilmer marknadsförts av filmindustrin på grund av de framgångar de har uppnått. Många gånger går allmänheten på bio och uppskattar om de spelar en kortfilm innan långfilmen.

Reaktionerna från denna kortfilm är nästan helt positiva. Detta säger mycket!

Globalt erkänd

Pojken från den korta animerade filmen "The Present".

The Present är en kortfilm som redan har vunnit fler än 60 priser och medverkat på fler än 180 filmfestivaler.

Vem var skaparen? En ung tysk student, Jacob Frey, en animationsstudent vid filmakademin i Baden-Wuerttemberg.

Den här kortfilmen var Freys examensprojekt. Hans lilla juvel fick transcendental betydelse i mångas liv och du bör definitivt inte missa den.

Det ska också sägas att sedan den hade premiär år 2014 har antalet tittare bara ökat. Den finns tillgängligt på sociala medier och har blivit så känd att den också hamnar högt på enkla sökningar via de största sökmotorerna.

Vad är handlingen i The Present?

Handlingen i The Present kunde inte vara enklare men är inte mindre kreativ eller originell för det.

I början har vi en pojke som sjunkit ihop på sin soffa med en rynkad panna. Det enda han gör hela dagen verkar vara att spela tv-spel. Han verkar inte särskilt glad och det verkar inte som att hans liv är särskilt underhållande. En god observatör kommer dock att uppfatta ett antal saker.

Allteftersom sekunderna fortskrider kan man märka några små detaljer: Nerdragna gardiner, svagt ljus och en viss apati hos vår unga huvudperson. Då kommer pojkens mamma in på scenen, hon har med sig en kartong som hon ställer framför pojken till hans irritation.

Det dock, visar det sig, en väldigt speciell gåva: En valp !

Valpen från kortfilmen "The Present" greppar en röd boll med munnen.

”Det är en vacker dag ute, du borde öppna fönstret och släppa in lite sol. Varför slutar du inte spela och öppnar din present som jag tog med till dig?”, säger mamman medan pojken håller ögonen på tv:n och klamrar sig fast vid sin tv-spelskontroll.

”Det väsentliga är osynligt för ögat”

Något som vi upptäcker när vi ser valpen är att den har en funktionsnedsättning. Den saknar ett ben. Barnet inser detta direkt. Till en början reagerar han med visst obehag. Han bestämmer sig sedan underligt nog för att skjuta ifrån sig valpen och ignorera den.

Men den lilla valpen charmar oss omedelbart med sin karaktär och med sin positiva attityd. Trots sin funktionsnedsättning är det saknade benet inget övermäktigt hinder för hunden när det kommer till att springa, leka med bollen eller finna utmaningar att besegra.

Under hela kortfilmen får vi att se den, snubbla, falla och sedan resa sig utan frustration eller fatalism. Den där önskan att förbättras, den överflödande vitaliteten och munterheten är det som till slut kommer att ta det bevittnande barnet ur sin isolering, ur sin komfortzon.

Vi kommer till exempel att lära oss hur vi alla i ett givet ögonblick kan anta motsatt synsätt, acceptera vad som händer oss och skaffa oss en motståndskraftig attityd.

Den här kortfilmen är tydligt inspirerad av Lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry, men det förtar inte dess originalitet. Tvärtom, det ger den kraft.

Bortom utseendet, bortom vår form, vår storlek, vår natur eller våra fysiska aspekter, där finns det som verkligen är viktigt.

Bortom den söta uppsynen och den där lilla kroppen där ett ben saknas, där finns det en sann hjälte som kämpar för att förbättra sig själv varje dag och som nu framför allt vill vinna ett barns hjärta.

Vi här på Att vara mamma vill gärna att du ser kortfilmen med dina barn: klicka här för att se The Present!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.