11 filmer med positiva värderingar för barn och tonåringar

Att umgås med våra barn är mycket viktigt och ett sätt att göra detta är att titta på filmer med positiva värderingar. Här är några förslag.
11 filmer med positiva värderingar för barn och tonåringar
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ett av sätten att dela en underhållande tid tillsammans med sina barn är att tillbringa en eftermiddag med att titta på film tillsammans. Och om du bestämmer dig för att titta på filmer som inspirerar positiva värderingar hos barn och tonåringar är det såklart ännu bättre.

I den här artikeln hittar du en lista över filmer som förmedlar positiva värderingar till barn och tonåringar. Även om den här listan är organiserad efter ålder är det naturligtvis upp till föräldrarna att veta och välja vilken typ av film som är mest lämplig med hänsyn till barnets mognadsnivå.

Filmer med positiva värderingar för barn och tonåringar

Barn 3 till 6 år

Insidan ut

Denna Disney- och Pixar-film är en av våra favoriter för barn i dessa åldrar, eftersom den hjälper dem att på ett enkelt sätt förstå vad som händer oss när vi upplever olika känslor. Dessutom överför den andra positiva värderingar om bland annat vänskap och inkluderande.

Upp

Den här filmen, även den av Disney och Pixar, börjar med den förtjusande men något tragiska berättelsen om Ellie och Carl. En berättelse om kärlek, engagemang, att inte ge upp inför motgångar och att alltid jaga våra drömmar, även om de verkar omöjliga.

Förutom kärlekshistorien finns där vänskapen mellan Carl och lilla Russel, som visar upp värderingar som vänskap, kamratskap och positivitet.

11 filmer med positiva värderingar för barn och tonåringar
© Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios

Hitta Nemo

Det här är en berättelse där en fisk simmar vilse och hans far vill hitta honom tillsammans med en annan fisk som heter Dory. De ger sig ut på ett riktigt äventyr i havet tills han äntligen hittar honom. Här lär sig barnen vikten av lagarbete för att uppnå mål. Återigen kommer den här filmen från Disney och Pixar.

Den gode dinosaurien

För att avsluta denna del av vår lista har vi ytterligare en i raden av Disney- och Pixar-filmer. Detta är berättelsen om Arlo, en dinosaurie som går vilse efter sin fars död och kämpar för att återvända hem och för att övervinna alla hinder han möter. Den gode dinosaurien förmedlar känslan av tillhörighet och kärlek till familjen, och hur viktigt det är att aldrig ge upp, oavsett hur svår vägen kan verka.

Filmer med positiva värderingar för barn och tonåringar

Barn från 6 till 12 år

Wonder

Den här förtjusande filmen från 2017 innehåller Julia Roberts, Owen Wilson och den hyllade barnskådespelaren Jacob Tremblay. Tremblay skildrar en ung pojke vid namn Auggie som har Treacher Collins syndrom, vilket orsakar ansiktsdeformationer och hörselnedsättning.

Filmen avslöjar de utmaningar som Auggie möter när han går in i det offentliga skolsystemet för första gången i femte klass, liksom kampen för hans mor, far och äldre syster. Denna berättelse om acceptans, vänlighet och att övervinna motgångar är en som du och dina barn aldrig kommer att glömma.

Välkommen Mrs. Doubtfire

Den här filmen är en av våra favoriter. Vi har inkluderat den i denna åldersgrupp, men den kan med fördel ses av barn och vuxna i alla åldrar. Den berättar historien om en far, Daniel, som tvingas agera hembiträde för att få vara tillsammans med sina barn, eftersom besöksreglerna efter hans skilsmässa inte tillåter honom att se dem som han vill.

En schen ur Välkommen Mrs. Doubtfire
© Blue Wolf Productions

Filmen lär oss värderingar angående en förälders kärlek till sina barn och den kamp, kreativitet och uppfinningsrikedom som krävs för att uppnå det som först verkar omöjligt.

Ian

I det här fallet pratar vi om en kortfilm snarare än en fullängdsfilm. Den är dock värt att inkludera i den här listan. Den berättar historien om ett litet barn, Ian, som använder rullstol och som på grund av brist på tillgänglighet och andra hinder kämpar för att få leka tillsammans med sina klasskamrater. Den lär oss värderingar om vänskap och inkludering, oavsett vem du är.

Hachiko – en vän för livet

Detta är en vacker och mycket känslomässig film som förmedlar positiva värderingar som lojalitet, kärlek, respekt för djur och, naturligtvis, deras lojalitet mot människor. Den berättar historien om en hund som varje dag väntar på sin husse (spelad av Richard Gere) vid tågstationen. När hussen dör förblir hunden där och väntar på att han en dag ska komma åter.

Ungdomar i åldrarna 12 till 13 år och uppåt

Skicka vidare

Den här filmen berättar historien om en pojke, Trevor (Haley Joel Osment), som vill göra världen till en bättre plats och föreslår ett uppdrag i skolan som består av att skapa en kedja av tjänster. Varje person måste göra en tjänst till en annan person och den här till en annan, och så vidare, successivt och på ett osjälviskt sätt. Värderingar som kärlek till andra, altruism och empati är tongivande i filmen.

Huvudpersonen förklarar begreppet med att "skicka vidare"
© Bel Air Entertainment, Tapestry Films, Pathé

Gosskören

Denna franska film berättar historien om en musiklärare som börjar arbeta på en internatskola för barn med beteendeproblem. Barnen litar till sist på läraren och musiken blir deras flyktväg.

Här hittar vi värderingar som enhet, sällskap, värdet av att be om förlåtelse, hopp och att vi alla har rätt till en andra chans.

Forrest Gump

Vem har inte hört talas om Forrest Gump, en av Tom Hanks mest ikoniska filmer? En pojke med mentalt handikapp som går igenom de olika stadierna i sitt liv tills han blir vuxen. Det är en berättelse om att övervinna motgångar, som förmedlar värderingar som jämlikhet mellan människor, vilka de än är, vänlighet, att blicka framåt, förfölja drömmar och, naturligtvis, inkluderande.

Slutliga tankar om filmer med positiva värderingar för barn

Vi hoppas att du gillar den här listan med filmer med positiva värderingar för barn och tonåringar. Och förutom att spendera roliga eftermiddagar tillsammans hoppas vi att tittandet på dessa filmer också hjälper till med att förmedla vikten av de positiva värderingar som var och en av dem förmedlar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.