En TV-serie som skildrar ASD: amerikanska Atypical

Om du letar efter en TV-serie som skildrar ASD på ett realistiskt sätt är det dags att upptäcka den amerikanska serien Atypical. Den förtjusande huvudkaraktären i denna hit-serie råkar bara vara på autismspektrumet.
En TV-serie som skildrar ASD: amerikanska Atypical
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Atypical är en TV-serie, som Netflix har skapat, som skildrar ASD eller Autism Spectrum Disorder (Autismspektrumstörning). Denna dramakomedi handlar om hur livet är för Sam Gardner, en 18-årig pojke med autism, och hans familj.

För att skriva om den här karaktärens äventyr gjorde Robia Rashid, seriens skapare, definitivt grundlig efterforskning. Han sökte hjälp av Michelle Dean, som arbetar med forskning och behandling av ASD vid UCLA. TV-serien försöker därför skildra autism så realistiskt som möjligt i varje avsnitt.

Atypical, en TV-serie som skildrar ASD

‘Till skillnad från andra serier som skildrar ASD har författarna till Atypical avsiktligt hållit sig borta från stereotyper och ämnen som kretsar kring störningen. Snarare porträtterar varje avsnitt vardagen för en ung man med autism som på grund av sitt tillstånd måste övervinna vissa utmaningar och svårigheter varje dag. Serien visar alltså hur vissa typiska situationer man möter som tonåring är ännu mer komplexa och svåra för någon som har autism.

Familjen i serien.
© Weird Brain, Exhibit A, Sony Pictures Television

Dessa situationer inkluderar den första kärleken, vänskap, familjeargument, sökandet efter identitet, personligt oberoende osv. Samtidigt innehåller komedin allvarliga ögonblick som bjuder in oss till att tänka. Den visar till exempel hur viktig roll familjen spelar i utvecklingen och välmåendet för personer med ASD. Den visar också hur huvudpersonen förhåller sig till sina föräldrar och sin syster.

Allteftersom serien fortskrider får vi se hur Sam växer och utvecklas. Vi får också se hur han förvärvar nya personliga resurser och verktyg som hjälper honom att möta de utmaningar som dyker upp i hans liv. Men Sam är inte den enda som förändras under seriens gång. Vi kan också se förändringar i hans familj, hans flickvänner och hans bästa vän medan de lever sina egna liv.

Hur skildrar den här serien autismspektrumstörning?

Som vi vet är autismspektrumstörning ett mycket heterogent tillstånd. Med andra ord är alla fall väldigt olika från varandra. Därför säger det sig självt att serien inte försöker måla ett exakt porträtt av vad autism är. Snarare berättar den bara historien om en persons liv på autismspektrumet.

Autism och ångest
© Weird Brain, Exhibit A, Sony Pictures Television

En annan fördel med TV-serien är att den skildrar autismspektrumstörning som ett tillstånd som de som har det måste leva med… Serien visar aldrig ASD som en funktionsnedsättning som hindrar en persons utveckling. Det här är ingen liten detalj eftersom det är något som många fortfarande inte förstår. Så tack och lov kan den här serien hjälpa till att förändra vad folk tror och vet om detta tillstånd, som drabbar minst 1 av 59 amerikaner.

“Autism är inte ett bearbetningsfel – det är bara ett annat operativsystem.” – Anonym –

Med tanke på allt detta är Atypical en serie som kan hjälpa allmänheten att få ett mer utbildat perspektiv på ASD. Serien visar också hur människor med autism kan och bör inkluderas i vårt samhälle.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.