"A Shorter Letter" - En kortfilm om julklappshets

"A Shorter Letter" är en kortfilm som låter oss reflektera över problemet med julklappshets och de tillfällen som presenter och gåvor får för stor betydelse.
"A Shorter Letter" - En kortfilm om julklappshets
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

“A Shorter Letter” är en kort, animerad film som alla mammor och pappor borde se med sina barn under julen. Den hjälper oss att reflektera över överflödet av julklappar som barn får och det lilla värde som de faktiskt ger dem.

I den här artikeln presenterar vi en kort sammanfattning av denna underbara kortfilm. Men vi rekommenderar att du ser på den själv för att verkligen uppskatta och förstå dess budskap. Har du fortfarande inte sett den än? Klicka här!

Konsumtionshets: Ett problem som drabbar barn

Vi lever i ett konsumtionssamhälle där vi ständigt handlar och spenderar. Ibland gör vi det utan att ha någon bra kontroll över pengarna vi tjänar. Detta påverkar också våra barn eftersom de växer upp och lär sig detta beteende av sina förebilder – sina föräldrar.

Med tiden tar barnen till sig dessa beteenden och växer upp vana vid att leva i en miljö full av leksaker och att hela tiden vara sysselsatta med en mängd olika aktiviteter. Detta gör att de inte kan uppskatta vad de har.

Det är viktigt att uppskatta vad vi har

Därför inledde Audi en social kampanj 2018 och skapade en animerad kortfilm som heter “A Shorter Letter”. Avsikten var att göra oss alla medvetna om problemet med våra nuvarande konsumtionsvanor, särskilt under julen.

Konsumtionssamhället: Ett fantastiskt kärl fullt av ingenting. En uppfinning med högt vetenskapligt värde, som möjliggör eliminering av verkliga behov genom en snabb införlivning av artificiella behov.

– Eduardo Galeano –

"A Shorter Letter": barn skriver önskelista
“A Shorter Letter” berättar historien om Tom, en pojke som är arg och besviken för att tomten inte gav honom den fjärrstyrda bil han ville ha till jul. Istället fick han andra leksaker som också skulle kunna vara roliga att leka med.

En dag ger Toms föräldrar honom ett brev från självaste jultomten. I det förklarar han att det viktiga inte är att ha många leksaker, utan att få ut det mesta av de leksaker han har. Detta får den unge mannen att reflektera. Tillslut bestämmer han sig för att skriva ett brev till Tandfen.

I brevet säger han till henne att han inte vill att hon ger honom den fjärrstyrda bilen som han ursprungligen önskade sig. Han säger att han inte kommer att behöva den eftersom han nu har en ny granne att dela sina leksaker med. Faktum är att den nya kompisen råkar ha just den fjärrstyrda bilen som Tom så gärna ville ha.

Kortfilmen slutar med en vacker lärdom:

Att ha allt du behöver är att ha allt.

Hur man skriver en kortare önskelista till tomten

Vi måste hjälpa våra barn att skriva en kortare önskelista. För att göra det lite lättare skapade Audi ett digitalt verktyg som man kan använda för att skriva ett brev till jultomten och tandfeen på ett lite effektivare sätt.

Du behöver bara följa tre steg:

  1. Skriv barnets namn.
  2. Välj ut bara fyra gåvor.
  3. Skicka listan till familjemedlemmar via e-post.

Att välja ut endast fyra gåvor är dock inte alltid det lättaste. Du måste ta hänsyn till vilka gåvor som passar bäst för barnet. Det är därför lämpligt att välja fyra av dessa alternativ:

Dessutom bör du välja dessa gåvor baserat på ditt barns talanger, smak och fritidsintressen.

Bättre än alla gåvor under julgranen är närvaron av en lycklig familj.”

– Anonym –


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.