Barnböcker på e-boksplattformar

Finns det lika många barnböcker på e-bokplattformar som vuxenböcker? Fortsätt läsa för att lära dig mer om digital litteratur för barn och unga.
Barnböcker på e-boksplattformar

Senaste uppdateringen: 23 augusti, 2020

Ända sedan e-böcker började säljas på digitala kanaler har de snabbt blivit den mest populära metoden att köpa böcker. Till exempel kan du köpa e-böcker via Amazon, Google Play, Kindle och andra källor. Du kan också köpa böcker från alla genrer, och du kan även köpa barnböcker på e-boksplattformar.

På de allra flesta av dessa plattformar är det emellertid så att de första och mest populära böckerna vi ser är böcker för vuxna.

Men när du söker kan du också hitta böcker för barn och unga vuxna. Det gjorde att vi ställde oss en allvarlig och viktig fråga: varför är det så svårt att hitta barnböcker på e-boksplattformar? I den här artikeln förklarar vi mer om det här ämnet.

Barnböckernas synlighet på e-boksplattformar

Det finns inte alls lika många barn- och ungdomstitlar som det finns titlar inom andra genrer. Allt du behöver göra är att öppna en e-boksplattform för att se det.


På de flesta plattformar ser man det totala antalet tillgängliga barnböcker när man gör en sökning, och det finns inte på långa vägar lika många e-böcker för unga som det finns för vuxna.

Barn- och ungdomslitteratur tillsammans

En annan intressant aspekt är att på de allra flesta plattformar har man placerat barn- och ungdomslitteratur i samma kategori. Det här är ett allvarligt misstag som plattformarna borde rätta till, eftersom barnböcker skiljer sig mycket från ungdomslitteratur. Därför borde de vara i separata kategorier.

Det gör kunderna förvirrade när de köper en bok eftersom de inte är helt medvetna om vad de köper.

Dessutom hjälper den här aspekten inte barnen. Tonåringar vill inte jämföras med barn eftersom de har en djup önskan om att vara mogna.

Exempel på omslag och utdrag från barnböcker på e-boksplattformar

Ett annat viktigt skäl till att det måste finnas fler barnböcker på e-boksplattformar är ökad synlighet. När barn och tonåringar kan se omslaget och läsa ett litet smakprov kan de bestämma om de vill läsa mer eller inte.

Många plattformar vet att det här är viktigt, så många inkluderar redan omslaget och ett litet utdrag, liksom sammanfattningen. Ju mer information du har om en bok, desto mer sannolikt är det att någon kommer att köpa den.

Vad är viktigt när man ska välja en bok?

Rekommendationer har alltid fungerat när man ska välja en produkt eller aktivitet. Om någon nära dig rekommenderar något de gillade är det mer troligt att du köper det.

Men nuförtiden behöver du inte enbart förlita dig på inspel från vänner och familj. Via sociala nätverk och internet finns det massor av videokanaler och konton som granskar och rekommenderar böcker.


Plattformarna vet hur viktigt det är för människor att läsa recensioner om böcker. Därför har det blivit allt vanligare att plattformarna har en avdelning för rekommendationer. Några av dem inkluderar:
  • Betygssystem
  • Möjligheten att kommentera
  • Symboler som “gilla” eller “älska”
  • Möjligheten att dela boken från plattformen via sociala nätverk

Vilka är de bästa e-boksplattformarna?

Inga e-bokaplattformar uppfyller alla krav för barn- och ungdomslitteratur. De gör det helt enkelt inte lätt att hitta bra böcker för barn.

Det är sant att vissa av dem gör ett bra jobb i vissa aspekter, men ingen av dem uppfyller alla förväntningar.

Denna slutsats visar att e-boksplattformar inte prioriterar barn- och ungdomslitteratur. Men det kan bero på att många människor fortfarande köper papperskopior av dessa böcker. Även om plattformarna gör framsteg i att göra denna kategori synligare är de fortfarande svårare att hitta än de borde vara.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.