Korta kapitelböcker för barn: våra 7 bästa alternativ

Det är viktigt för barn att vänja sig vid att läsa tidigt i livet, och det är vårt jobb som föräldrar att uppmuntra dem. Dessa korta kapitelböcker för barn hjälper dig att komma på rätt väg.
Korta kapitelböcker för barn: våra 7 bästa alternativ
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Med korta kapitelböcker kan även unga barn bli ivriga och skickliga läsare från en tidig ålder. För mycket små barn är det viktigt att välja böcker med illustrationer och vackra bilder, som fångar deras uppmärksamhet.

Så fort dina barn börjar sätta ihop bokstäver till ord och läsa meningar är det dags att gå vidare till nästa steg. De låter dig veta när de är redo att ta fram mer avancerade texter.

“Jag har en passion för att lära barn att bli skickliga läsare, för att de ska bli bekväma med en bok, inte skrämda. Böcker ska inte vara skrämmande, de ska vara roliga, spännande och underbara. Och att lära sig att vara en läsare ger en jättebra fördel. ”

Roald Dahl, författare

Under våra första år i livet använder människor icke-verbalt språk för att göra sig förstådda och kommunicera med omvärlden. Det förvandlas senare till mer specifika kommunikativa funktioner i form av det talade och senare det skrivna språket.

Det är därför som det är så viktigt att se till att ett barn utvecklar förmågan att läsa genom att erbjuda de bästa verktygen. Det handlar om att tillhandahålla litterära verk som är lämpliga för deras ålder under varje utvecklingsstadium.

Nedan kommer vi att ta upp en samling rekommenderade korta kapitelböcker för barn som introducerar dem till den underbara bokvärlden.

Korta kapitelböcker för barn

1. Lille prinsen

En av de mest klassiska fantasyböckerna för barn och vuxna är Lille Prinsen. Det illustrerade och snabblästa litterära verket berättar om ett möte mellan författaren och en ung pojke från en annan planet.

Boken, som är skriven av Antoine de Saint-Exupéry, är en underbar liten historia och har ett språk som är lätt att förstå. När åren går och barnen allt eftersom utvecklar kritisk tänkande kommer de att upptäcka djupa reflektioner i romanen om det mänskliga tillståndet.

korta kapitelböcker: den lille prinsen

2. Sagan om Tummeliten

Tummeliten, av Charles Perrault, berättar historien om en fattig familj som lämnar sina barn i skogen. Där stöter barnen på ett äventyr efter det andra och möter alla de faror som man kan föreställa sig i imaginära världar.

Efter många äventyr lyckas den lilla och heroiska Tummeliten att fly, återvända hem och leva lyckligt i alla sina dagar med sina föräldrar och syskon.

3. Sherlock Holmes äventyr (anpassad för barn)

Anpassningar av litterära klassiker riktade till barn blir allt vanligare. Dessa verk låter barn upptäcka genialiska berättelser som bland annat Sherlock Holmes äventyr, av Sir Arthur Conan Doyle.

Sherlock Holmes är en detektiv med otrolig intelligens och en stor förmåga att observera och lösa mysterier och problem. Det är en av flera korta kapitelböcker för barn som kommer att fängsla deras uppmärksamhet och uppmuntra deras egen kreativitet.

4. Den lyckliga prinsen

Denna klassiska saga som publicerades 1888 är en del av en samling skriven av Oscar Wilde. Den berättar historien om en staty av en prins som gråter på grund av den smärta och orättvisa han ser bland hans folk.

Han hade alltid trott att världen var en lycklig plats, tills han bevittnar de försvarslösas verklighet. På bekostnad av sitt eget liv bestämmer han sig för att hjälpa dem och ger oss en lektion om värderingar, principer och godhet.

5. Trollkarlen från Oz

Det här är en annan del av vår klassiska litteratur och är en av de bästa fantasyberättelserna för barn. Många tolkningar har gjorts av denna roman skriven av Lyman Frank Baum.

Om du vill lägga till en annan dimension till dina barns läsning kan du visa dem en av de många filmatiseringarna, gå på teater eller läsa serietidningarna tillsammans.

korta kapitelböcker för barn: trollkarlen av Oz

Fler korta kapitelböcker för barn

6. Mästerkatten i stövlar

Mästerkatten i stövlar är en traditionell fransk saga som har inkluderats i många sagosamlingar med traditionella folksagor. Den berättar om äventyren en ung mjölnare har tillsammans med sin sluga katt. Det är denna katt som förändrar honom helt, tack vare att han är så försigkommen. Under historiens gång går han från att vara fattig och utan hopp om framtiden, till att vara en rik ädling som gifter sig med en prinsessa.

7. Percy Jackson-serien

Denna berättelse i fem delar, skriven av Rick Riordan, fängslar både lite äldre barn såväl som tonåringar. Den berättar om en ung man som har ett nära och intressant förhållande till grekisk mytologi.

Percy Jackson-serien är ett utmärkt sätt att lära sig om klassisk litteratur genom böcker i modern tid. Du kan också titta på filmerna för att ge sammanhang och motivation för dina barn.

Som du kan se finns det många intressanta alternativ för att uppmuntra dina barn att bli förälskade i böckernas värld. Dessa rika litterära verk kommer att göra det möjligt för dem att upptäcka världen, olika kulturer och sitt eget språk. Hjälp dem att navigera i den enorma världen av litteratur, och de kommer säkert att tacka dig för det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.