Självkritik och skam hos tonåringar
Det är inte speciellt vanligt att kunna se våra egna fel och misslyckanden. De flesta fokuserar på sina prestationer och goda egenskaper istället för att erkänna saker de borde försöka förbättra. Trots detta är självkritik och skam hos tonåringar inte något isolerat fall.
Det är i allmänhet svårt att hitta en balans mellan korrekta och felaktiga beteenden, särskilt när det gäller att bedöma människor runt omkring oss. Och för tonåringar kan detta vara ännu mer komplicerat.
Som man säger är det lättare att kritisera andra än sig själv.
Men för mycket eller för lite självkritik kan ge problem med relationer med andra och i relationen till våra barn.
Hur kan självkritik och skam hos tonåringar påverka deras utbildning?
Tonåringar håller fortfarande på att försöka hitta sin identitet, vilket innebär att svängningar upp och ner är både normala och nödvändiga. Och en del av denna process inkluderar självkritik och skam. Men ibland kan denna skam gå till överdrift.
Sund självkritik gör det möjligt för en person att utvärdera sig själv och sitt beteende och för en tonåring att växa upp till att bli en sund och stark individ. Detta händer av uppenbara skäl inte över en natt.
Så våra tonåringar behöver vägledning och stöd för att lära sig att göra balanserade bedömningar och bilda egna åsikter, särskilt om sig själva.
Överdriven självkritik kan leda till en perfektionistisk mentalitet och låg självkänsla. Alltför självkritiska tonåringar kan komma att tro att de inte är lika bra som andra, eller att de är fullständigt misslyckade, etc.
Några ord till dessa tonåringars föräldrar
En av de vanligaste känslorna för tonåringar i många situationer är blyghet.
Många självkritiska tonåringar vågar inte prata med varken sina föräldrar eller med sina kamrater. De engagerar sig inte i aktiviteter med andra barn i sin egen ålder. Något så vardagligt som att prata i telefon kan vara en verklig utmaning för dem. Det kan också vara svårt för dem att fråga en främling på gatan om vägen.
Om de inte kommer underfund med hur de ska integrera sig själva kan de bli mer reserverade och isolerade och hålla sig på sina rum för att de är rädda eller känner skam. Och oundvikligen lägger de mycket stor vikt på saker som andra säger.
Ett annat problem är att denna överdrivna självkritik och skam kan leda till dåliga betyg i skolan. De kan vara riktigt lysande elever, men eftersom de är så perfektionistiska i allt de gör kan det bli så överväldigande för dem att de inte kan koncentrera sig ordentligt.
Hur kan föräldrar hjälpa?
Här är några saker du kan göra om du ser tecken på överdriven självkritik och skam hos din tonåring:
- Erkänn och acceptera situationen. Att ignorera problemet och helt enkelt säga att det bara är en fas är inte bra. Försök att ta itu med situationen så att ditt barn inte utvecklar problem hemma eller i skolan.
- Undvik att vara överbeskyddande eftersom det verkligen kan förstöra deras sociala liv.
- Lär dig att lyssna på dina barn. Låt dem berätta för dig hur de känner sig utan att döma eller framföra någon åsikt om huruvida det är viktigt eller inte. Det som kan tyckas trivialt för dig kan vara ett nästan oöverstigligt problem för dem.
- Var positiv. Beröm dem för saker de gör bra. Håll en avslappnad atmosfär hemma så att stress i vardagen inte blir en extra börda.
- Investera i kvalitetstid tillsammans och gör familjeaktiviteter. Glöm inte att dina barn fortfarande försöker hitta sin egen identitet. Vid någon punkt måste de även utveckla förmågan att vara självkritiska. Som föräldrar måste du vara där för att fungera som en guide för att hjälpa dem göra detta på ett balanserat sätt.
Hur hanterar jag som tonåring självkritik ?
Tonåren är ett viktigt steg i ens personliga utveckling, så var uppmärksam på följande råd:
1. Lär dig att lyssna
Det kanske inte verkar uppenbart, men en sak som ofta får folk att känna sig förlägna är att de inte vet hur de ska svara.
Om du tar en minut och tänker på konversationen eller frågan kan du enkelt svara. Även om du inte vet något om ämnet kan du alltid ställa en fråga själv. Du behöver inte känna dig sämre på grund av det.
I slutändan, om du inte frågar får du inte heller något svar. Visst kan du ta reda på saker senare, men det hälsosammare sättet att göra det på är att prata med människor och interagera med dem.
2. Erkänn problemet
Om du känner att det här är ett problem som du har kommer det inte att försvinna bara för att du ignorerar det. Det hälsosammaste är att erkänna det, för först då kan du leta efter en lösning. Prata med någon du litar på och våga sätta ord på dina känslor. Den personen kommer att hjälpa dig hitta de verktyg du behöver för att må bättre och övervinna dina svårigheter.
3. Försök att inte isolera dig själv, stå upp för dina åsikter
Om du inte håller med om något så säg det, men gör det på ett lugnt sätt. Du behöver inte hålla tyst, men du måste inte heller starta ett bråk, även om någon har fel. På samma sätt behöver du inte ta del i allt. Det är ok att bara prova och ha roligt för stunden.
4. Försök att hitta balans
Försök att vara balanserad. Idolisera inte andra människor, men förminska dem inte heller. Alla har sina goda och dåliga sidor. Istället för att se saker som svarta eller vita existerar vi alla på en gråskala, så du behöver inte ta till några ytterligheter.
När du närmar dig vuxen ålder kommer du att bli modigare och mer självsäker när du ställs inför nya situationer. Om du försöker hålla dig balanserad som tonåring kommer självkritik och skam inte längre att vara ett problem.
Med tiden kommer du att utveckla en solid identitet och du kommer att känna dig bekväm, trygg och självsäker med dig själv. Och som ett resultat kommer du att kunna skapa sunda relationer med några riktigt bra människor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Chala Bernal, L. D., & Matoma Fetiva, L. V. (2013). La construcción de la identidad en la adolescencia. http://repository.pedagogica.edu.co/handle/20.500.12209/2535
- López Torres, N. (2020). Programa de Intervención en Inteligencia Emocional en Adolescentes con Fobia Social. https://tauja.ujaen.es/handle/10953.1/12318
- Schoeps, K., Chulia, A. T., Barrón, R. G., & Castilla, I. M. (2019). Competencias emocionales y autoestima en la adolescencia: impacto sobre el ajuste psicológico. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes, 6(1), 51-56. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6749057
- Soler Campo, S., & Oriola Requena, S. (2019). Música, identidad de género y adolescencia. Orientaciones didácticas para trabajar la coeducación. Epistemus, 2019, vol. 7, núm. 2, p. 20-33.
- Vázquez, B. T., & Andrade, A. E. (2020). ESTUDIO DE CASO DE CONDUCTAS DEPRESIVAS: AUTOCRÍTICA, DESESPERANZA Y SENTIMIENTO DE CULPA. PsicoSophia, 2(1), 20-27.