Hur man förhindrar juvenil alopeci

Att förebygga juvenil alopeci är inte någon lätt uppgift, men det finns rekommendationer som kan hjälpa dig med detta uppdrag.
Hur man förhindrar juvenil alopeci

Senaste uppdateringen: 28 juni, 2022

Håravfall brukade ses som ett problem exklusivt för äldre människor, men numera upplevs det alltmer även i yngre åldrar; detta är känt som juvenil alopeci.

Även om detta tillstånd kan förekomma hos personer med god hälsa så är det viktigt att vara uppmärksam om det sker upprepade gånger, eftersom det kan vara ett tecken på en underliggande hormonell sjukdom.

I artikeln nedan kommer vi att berätta allt du behöver veta om detta tillstånd.

Vad är juvenil alopeci?

Som vi redan har nämnt innebär juvenil alopeci ett tidigt håravfall, särskilt på huvudet. Detta problem är vanligare hos män än hos kvinnor och förekommer då före 30 års ålder. De flesta konsultationer för detta tillstånd görs dock runt 20 års ålder.

De kliniska manifestationerna av alopeci kan variera i intensitet, från mycket subtila (som det berömda “vikande hårfästet”) till totalt håravfall på bara några år.

I allmänhet fäller friska människor vanligtvis mellan 100 och 200 hårstrån per dag. Men vid fall av juvenil alopeci ökar denna mängd dramatiskt.

En hårborste bredvid en hårboll.
Håravfall kan vara ett tecken på sjukdom. Om du märker att ditt hår har tappat sitt friska utseende bör du därför kontakta din läkare omedelbart.

Orsaker till juvenil alopeci

Juvenil alopeci kan ha flera orsaker, och du måste vara medveten om dem för att påbörja en lämplig och effektiv behandling så snart som möjligt. Även om genetiska faktorer påverkar dess uppkomst så finns det andra som är ännu mer relevanta och avgörande.

Bland de vanligaste orsakerna sticker följande ut:

Orsaken till juvenil alopeci kommer att avgöra om den kliniska bilden är reversibel eller inte. Hos män över 30 år och hos vissa kvinnor är istället en androgen alopeci huvuddiagnosen. Denna sjukdomsvariabel orsakas av en kombination av hormonella obalanser och ärftliga faktorer.

Som en allmän riktlinje är det viktigt att eliminera eller åtminstone begränsa dåliga vanor (som alkohol- eller tobaksförtäring) för att bevara hudens och hårets hälsa.

Terapeutiska alternativ för juvenil alopeci

Vid håravfall är det viktigt att komma fram till rätt diagnos och påbörja en specifik och lämplig behandling.

Den bästa tiden att besöka en läkare är faktiskt inte när håravfallet är märkbart, utan när du märker att håret har tappat sitt friska utseende. Med andra ord känns hårsvallet svagare, tunnare eller skörare.

Hur förhindrar man juvenil alopeci?

Alla behandlingar eller procedurer som indikeras för håravfall och regenerering försöker modifiera villkoren för hårväxt. Här följer några av dem.

Blodplättsrik plasma (PRP)

Denna procedur för biologisk stimulering av hårfibern hjälper till att stoppa håravfall och stimulerar en starkare hårväxt. Den hjälper också till att öka mängden hårstrån och förbättra vaskulariseringen av hårbotten.

Tekniken består i att ta ett blodprov från personen och efter centrifugering administrera trombocytstimulerande faktorer. Slutligen injiceras denna vätska i hårbotten för att uppnå effekten.

En av fördelarna med behandlingen är att den inte ger biverkningar eller ger allergier, eftersom den använder kroppens egna blod.

Mesoterapi

Bevarat hår kan stärkas genom procedurer som mesoterapi, som ger de nödvändiga näringsämnena till den försvagade follikeln.

Denna typ av procedur är också användbar för att förbättra återhämtningen efter diffus eller tillfällig alopeci.

Farmakoterapi

Det finns effektiva läkemedel tillgängliga för att bromsa utvecklingen av androgen alopeci, vilket är ganska vanligt även bland unga människor. Två effektiva läkemedel finns för närvarande är: Finasteride och minoxidil.

Trots deras användbarhet kommer det att vara upp till den medicinska personalen att besluta om indikationen av dessa läkemedel, detta utifrån en avvägning av risk mot nytta.

Balanserad och komplett kost

En balanserad kost, utan överdrivet fett eller ultrabearbetade livsmedel, är en viktig vana för att förebygga juvenil alopeci. Bristen på näringsämnen kan förändra hårfibrernas hälsosamma egenskaper.

En tonåring som äter en sallad.
Minska stressen, upprätthåll en varierad och komplett kost och drick tillräckligt med vatten varje dag. Detta kommer att ta hand om ditt hår och din allmänna hälsa.

Skötsel och hygienåtgärder

Du bör inte använda produkter eller kosmetiska ingrepp som är aggressiva mot håret, som vid överdriven värme, starka färgämnen eller hårt knutna frisyrer.

Det är bäst att låta håret lufttorka eller att försiktigt torka det med en handduk. Om du vill använda en hårtork, gör det då på ett visst avstånd för att undvika temperaturskador.

Att upprätthålla god hygien är också viktigt, eftersom ett överskott av talg i hårbotten verkar negativt och skadar hårsäcken. Det är dock att föredra att inte tvätta håret varje dag.

Kontrollera miljöfaktorer för att förhindra juvenil alopeci

Sammanfattningsvis, även om den genetiska faktorn för juvenil alopeci inte är en kontrollerbar aspekt så är det värt att försöka bibehålla ett starkt och friskt hår med några enkla åtgärder. Även när de första symtomen dyker upp kan dessa bromsa håravfallet.

Undvik därför stress, ät en hälsosam kost och lev ett balanserat liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Al Aboud AM, Zito PM. Alopecia. [Updated 2021 Nov 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538178/
    • Phillips TG, Slomiany WP, Allison R. Hair Loss: Common Causes and Treatment. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):371-378. PMID: 28925637.
    • Gentile P, Garcovich S. Systematic Review of Platelet-Rich Plasma Use in Androgenetic Alopecia Compared with Minoxidil®, Finasteride®, and Adult Stem Cell-Based Therapy. Int J Mol Sci. 2020 Apr 13;21(8):2702. doi: 10.3390/ijms21082702. PMID: 32295047; PMCID: PMC7216252.
    • Guo, Emily L, and Rajani Katta. “Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use”. Dermatology practical & conceptual vol. 7,1 1-10. 31 Jan. 2017, doi:10.5826/dpc.0701a01

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.