Söta recept för graviditetens tredje trimester

Under den tredje trimestern närmar sig graviditeten sitt slut. Den blivande mamman måste äta bra, så här är två söta recept som är både enkla och nyttiga.
Söta recept för graviditetens tredje trimester

Senaste uppdateringen: 19 maj, 2020

Vid graviditetens tredje trimester har den blivande mamman lagt på sig en hel del i vikt och känner sig ofta trött. Förlossningsdatumet närmar sig snabbt och det är viktigt att man håller sig aktiv och ser över sina matvanor. Men det finns inget som säger att dessa inte kan inkludera några söta recept.

Kvinnors kroppar under tredje trimestern

Under tredje trimestern är det inte ovanligt att kvinnor känner av vissa obehag kopplade främst till magens storlek. Livmodern har blivit så mycket större att den sätter press på de andra organen, vilket kan ge upphov till halsbränna samt göra det svårt att andas.

Dessa förändringar gör det också allt svårare att sova på natten, vilket bara gör kvinnan ännu tröttare. Kroppen har samtidigt en tendens att hålla kvar mycket vätska, vilket gör att fötterna lätt sväller upp.

Näring

Näringsbehovet under tredje trimestern är i princip detsamma som under resten av graviditeten. Det är dock viktigt att få i sig lite fler kalorier (cirka 350 extra per dag).

Samtidigt är det viktigt att hitta rätt balans för att undvika en alltför stor viktökning. Detta kan skada mamman och barnet och komplicera förlossningen.

Den blivande mamman bör äta en balanserad kost och se till att få i sig tillräckligt med kalorier, men bör undvika livsmedel med mycket fett eller socker.

Hon måste varje dag äta minst två portioner som innehåller protein och omega-3-fettsyror. Bra källor till detta är fisk, kött och ägg. Dessa näringsämnen är ansvariga för bildandet av muskler och vävnad.

Fett är också viktigt under den här tiden för att amningen ska gå bra. De bästa fetterna hittar man i nötter.

Kolhydrater är en bra bas för näring under den tredje trimestern. Pasta, ris, bröd, potatis och mejeriprodukter bör ingå i kosten minst fyra gånger om dagen.

söta recept: gravid kvinna äter nötter

Söta recept för tredje trimestern

Även om socker inte uppmuntras för en gravid kvinna är det inte heller helt förbjudet under de sista veckorna, såvida det inte finns några underliggande hälsoproblem som talar emot det, som till exempel graviditetsdiabetes.

Sötsaker kan hjälpa till att hålla oron inför den förestående förlossningen under kontroll och göra tiden så trevlig som möjligt, trots alla obehag. Samtidigt är det viktigt att inte äta för mycket eftersom det kan vara mycket skadligt.

Det bästa är att hitta söta recept som både mättar ditt sug efter socker och fyller ditt och barnets näringsbehov.

För att dämpa obehaget från halsbränna kan du till exempel äta flera små och lätta portioner jämnt fördelade under dagen.

Frukt, mejeriprodukter och nötter är de bästa söta alternativen. Ananas, till exempel, är naturligt vätskedrivande och hjälper kroppen att göra sig av med extra vätska. Bananer och nötter bidrar med magnesium som kan hjälpa till att lindra kramper. Samtidigt tillhandahåller mejeriprodukter det kalcium som behövs under den här tiden.

Alla kombinationer är tillåtna: yoghurt med äpple och nötter (eller mandlar), banan- och mjölksmoothie, flytande yoghurtsmoothie med kiwi, melon eller persika, jordgubbs- eller passionsfruktsmousse, fruktsallad, etc.

Söta recept: Banan- och blåbärsmuffins

Ingredienser:

 • 300 g rågmjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 25 g jäst
 • 1 ägg
 • 2 mosade mogna bananer
 • 2,5 dl grekisk yoghurt
 • 2 dl blåbär
 • honung och kanel efter smak

Tillagning:

 1. Det första du måste göra är att värma ugnen till 180 grader.
 2. Därefter blandar du mjöl, bakpulver, jäst och kanel i en skål. Blanda de mosade bananerna, ägget, yoghurten och honungen i en annan skål.
 3. Kombinera sedan de två blandningarna och blanda tills du får en jämn smet. Tillsätt mjölken och vänd sedan försiktigt ner blåbären.
 4. Grädda muffinsen i ugnen i 20 minuter och låt dem sedan svalna.
söta recept: muffins

Äppelmos med kanel

Ingredienser:

 • 4 gröna äpplen
 • 1/2 kanelstång eller lite mald kanel
 • 1/2 lök
 • vatten, salt och peppar

Tillagning:

 1. Det första steget är att skala och kärna ur äpplena, skära dem i bitar och lägga dem i en gryta med den hackade löken, samt lite vatten, salt och peppar.
 2. Tillsätt kanelstången när vattnet är varmt. Koka äpplena till de är så mjuka att de kan mosas lätt med en sked.
 3. Mosa dem och sedan är äppelmoset klart att serveras varmt eller kallt. Det passar utmärkt som garnering till kött!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jensen T., Abdelmalek MF., Sullivan S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepatol, 2018. 68 (5): 1063-1075.
 • Bennett CJ., Cain SW., Blumfield ML., Monounsaturated fat intake is associated with improved sleep quality in pregnancy. Midwifery, 2019. 78: 64-70.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.