Broccolipuré till små barn: recept och fördelar

Broccolipuré ger små barn en betydande mängd antioxidanter och andra näringsämnen som är viktiga för deras hälsa.
Broccolipuré till små barn: recept och fördelar

Senaste uppdateringen: 14 maj, 2022

Broccolipuré gör att en stor mängd fytokemikalier med antioxidanter kan inkluderas i kost för små barn. Dessa element har visat sig förbättra kroppens funktion och minska risken för att utveckla komplexa sjukdomar i framtiden. Därför är det viktigt att dessa intas ofta, och från de tidiga stadierna av livet.

Innan du fördjupar dig i ämnet är det viktigt att betona vikten av att säkerställa konsumtionen av grönsaker även hos små barn. Från 6 månaders ålder kan denna typ av livsmedel erbjudas, och ju tidigare barn vänjer sig vid dem, desto mindre motvilja kommer de att uppleva.

Ingredienser till broccolipuré

För att förbereda en läcker broccolipuré behöver du bara följande ingredienser:

  • 4 bitar broccoli
  • En liten kopp vatten

Det finns också möjlighet att komplettera rätten med bröstmjölk eller med ett par skopor bröstmjölksersättning. På så sätt förbättras den slutliga produktens näringstäthet, vilket hjälper till att täcka det dagliga energibehovet.

Om den bara är gjord med vatten är rätten fortfarande en bra källa till fytokemikalier, något som barn behöver i sin kost. Dock blir purén då en något mer knapp version ur näringssynpunkt.

Ett litet barn som äter ångkokt broccoli och morötter.

Steg-för-steg instruktioner

Börja med att skära broccolin i medelstora bitar. När de är klara, lägg dem i en kastrull med kokande vatten och koka i minst 5 minuter, tills de får en mjuk konsistens. Försök att begränsa vattenmängden så att det precis täcker bitarna i en liten kastrull.

Ta ut broccolibitarna och placera dem i en matberedare (eller använd en stavmixer) tillsammans med en del av kokvattnet. Mixa allt väl tills du får en slät puré.

I händelse av att det slutliga resultatet blir för tjockt kan du tillsätta lite mer vätska, vilket kan vara kokvatten, bröstmjölk eller modersmjölksersättning.

När purén är klar kan du servera den eller spara den till senare. Den kan förvaras i kyl några timmar innan den konsumeras utan att det påverkar dess egenskaper.

Fördelarna med broccolipuré

Som vi har nämnt erbjuder konsumtionen av broccolipuré och dess inkludering i samband med en balanserad och varierad kost flera fördelar för små barns hälsa.

Här talar vi om en grönsak som ger barnet en serie fytokemikalier och antioxidanter. Dessa neutraliserar bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader.

Denna mekanism är relaterad till en lägre risk att utveckla kroniska och komplexa sjukdomar. Som exempel kan vi nämna hjärt-kärlsjukdomar, diabetes eller till och med cancer. Detta bevisas av forskning publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.

Samtidigt är det viktigt att betona fiberinnehållet i broccoli och korsblommiga grönsaker i allmänhet. Fibrer hjälper till med att rengöra mag-tarmkanalen och förhindra att skadliga element fastnar på dess väggar. Denna effekt är relaterad till skydd mot utveckling av tjocktarmscancer, enligt en studie publicerad i International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Då det gäller inflammatoriska sjukdomar av tarmtyp är nyckeln dock att modulera tillgången på fibrer för att undvika överdriven jäsning och en ökning av symtomen. Av denna anledning är det bäst att först konsultera en specialist angående hur mycket fiberrik mat man bör erbjuda just sitt barn.

En baby stoppar broccoli i munnen.
Broccoli är hälsosam mat som är rik på antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler.

Förbered broccolipuré på ett enkelt sätt

Som du har sett är det väldigt enkelt att förbereda broccolipuré. Det är en enkel rätt, men den ger den lille en betydande mängd antioxidanter och viktiga näringsämnen, såsom vitaminer och mineraler. Dess inkludering i barnens kost rekommenderas av specialister.

För att avsluta, kom ihåg att det finns flera möjligheter när du gör puré för bebisar. Det är en bra idé att skifta mellan olika sorter för att uppnå optimalt näringsintag och undvika underskott under ett viktigt utvecklingsstadium. På vår sida hittar du en stor mängd hälsosamma och läckra recept!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Gianfredi, V., Salvatori, T., Villarini, M., Moretti, M., Nucci, D., & Realdon, S. (2018). Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. International journal of food sciences and nutrition69(8), 904–915. https://doi.org/10.1080/09637486.2018.1446917

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.