När kan man börja ha sex igen efter graviditeten?
Efter graviditeten är det ofta mycket svårt att återuppta de sexuella relationerna. Det tar tid innan man kan njuta av intimitet igen; ett minskar intresse för sex är en verklig situation som många möter. Därför kan att börja ha sex igen efter graviditeten kännas som en ny verklighet att anpassa sig till.
Faktum är att det kan vara fler som har svårigheter att återuppta sex igen efter graviditeten än du kanske tror. Till exempel visar en kohortstudie över australiska kvinnor att 89 procent av en grupp på 1 500 mödrar upplever sexuellt obehag under de första tre månaderna efter förlossningen. 51 procent av kvinnorna i studien rapporterade att de fortfarande hade problemet efter tolv månader.
Verkligheten efter förlossningen
Låt oss titta på i vilken utsträckning din situation har förändrats. Du kanske är mindre intim med din partner nu eftersom du måste använda din tid för att ta hand om ditt barn. Denna Det är vanligt att utmattning påverkar det fysiska och emotionella tillståndet i så stor utsträckning att det kan ta lite tid innan du orkar börja ha sex igen efter graviditeten.
När det gäller den fysiska aspekten bör du också ta hänsyn till att din livmoder ökar i storlek under graviditeten. Och vid födseln vidgas din vagina mer än vanligt. Därför är det normalt att det tar lite tid att återvända till ett tillstånd där du känner dig mer bekväm med intimt umgänge, speciellt om du också spruckit eller fått ett snitt under födelseprocessen. Dessutom kan du gå igenom en period då blödningar lätt kan uppstå.
Samtidigt utvecklar din kropp nu hormonet prolaktin, vilket möjliggör produktionen av bröstmjölk och minskar kroppens östrogen. Detta är också någonting som påverkar dina sexuella känslor.
När är det säkert att börja ha sex igen efter graviditeten?
Först bör du förstå att den verkliga anledningen till att undvika samlag efter graviditeten är att ge din kropp tid att återhämta sig ordentligt. Varför? Kom ihåg att din kropp har genomgått emotionella, fysiska och hormonella förändringar, och detta påverkar oundvikligen din sexuella lust.
När det är säkert att börja ha sex igen efter graviditeten är dock olika från kvinna till kvinna. Även om det är klokt att vänta tills efter övergångsperioden, är detta samtidigt någonting som påverkas av vilken typ av födsel du gått igenom.
Scientific Committee of the Spanish Society of Prevention (SEC) menar att om det inte förekommit några komplikationer efter ett kejsarsnitt kan man återuppta sexuella relationer efter 20 dagar. Det är dock viktigt att vara försiktig när det gäller position för att se till att du ligger bekvämt.
Å andra sidan, om födelsen skett genom naturlig förlossning, bör du vänta i fem till sex veckor.
Om du försöker ha sex för tidigt kommer det inte bara att orsaka smärta. Det stör också kroppens naturliga läkningsprocess. Du kan orsaka bristningar som sedan kräver ett kirurgiskt ingrepp eller utveckla en infektion som behöver behandlas.
De allra flesta kvinnor rapporterar sexuellt obehag under de första tre månaderna efter förlossningen. Mer än hälften rapporterar att de har återupptagit sexuella relationer efter tolv månader.
Den psykologiska aspekten av att ha sex igen efter graviditeten
Att kunna förstå vad som händer i din kropp som kvinna och nu mamma kan hjälpa dig att börja ha sex igen efter graviditeten. En mycket viktig aspekt att arbeta med är den psykologiska aspekten.
Du är fortfarande en kvinna med behov, inklusive sexuella behov. Att tillbringa intima stunder med din partner, där ni kramas, vilar tillsammans och även smeker varandra utan erotiska krav, kan hjälpa till att väcka din libido igen.
Andra komplikationer
Det psykologiska elementet är inte den enda centrala punkten när det gäller att börja ha sex igen efter graviditeten. Det finnas också andra situationer man behöver ta hänsyn till, som till exempel:
- Vaginal torrhet
- Smärta och ömhet
- Obekväma positioner
En ny inlärningskurva som ett par
Kom ihåg att ha realistiska förväntningar i det här nya steget. Förvänta dig inte att du ska uppleva samma spänning angående sex med en gång.
Ge dig tid för att känna dig bekväm; om din partner samarbetar är det så klart ännu bättre. Prata med honom och få honom att förstå dina behov, bekymmer och känslor. Detta hjälper dig att minska på spänningar och krav på att återuppta ert sexliv så snart som möjligt.
Det är därför ett misstag att låtsas att allt kommer att vara som tidigare efter graviditet och förlossning. Att börja ha sex efter graviditeten är början på en ny inlärningsprocess.
Du bör utforska vad som ger dig njutning nu, vilka handlingar du gillar, liksom vilka saker som tänder dig och på vilket sätt. Möjligheten finns att allt kommer att återgå till hur det var tidigare, eller att vissa saker kommer att förändras, eller att sexlivet kommer att förändras i stora drag; varje kvinna och situation är helt unik.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
- Enderle, C. D. F., Kerber, N. P. D. C., Lunardi, V. L., Nobre, C. M. G., Mattos, L., & Rodrigues, E. F. (2013). Condicionantes y/o determinantes del retorno a la actividad sexual en el puerperio. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(3), 719-725. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-11692013000300719&script=sci_arttext&tlng=es
- Gómez Cantarino, S., & Moreno Preciado, M. (2012). La expresión de la sexualidad durante la gestación y el puerperio. http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/24154
- González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015