16 citat om barn och barndom

Vem skulle inte vilja se världen med ett barns ögon? Vi har sammanställt några citat om barn och barndom som återspeglar hur speciell och relevant denna värdefulla tid är.
16 citat om barn och barndom
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn är unika och speciella varelser på grund av hur de ser på världen, på grund av deras ärlighet och på grund av deras oskuld. De är rena själar som påminner oss om viktiga lärdomar vi ofta glömmer av efter att vi växer upp. Till exempel kyssarnas helande kraft, styrkan i ett uppriktigt leende eller värdet av att leva i nuet. Så, för att hedra deras väsen och deras läror, presenterar vi idag några citat om barn och barndom.

Filosofer, författare, pedagoger och så vidare. Det finns en stor mångfald människor som har reflekterat över detta charmerande första skede av livet. Med dessa berömda citat inbjuder vi dig att minnas din egen barndom, fira dina barns och förstå hur dessa år kommer att påverka deras liv.

Ljuva citat om barn och barndom

Ett barn kastar torra löv i luften.

Reflektioner om barnomsorg

Alla som lever med barn till vardags och deltar i deras uppväxt vet att den är en lika givande uppgift som den är utmattande. Ingen människa är perfekt, men de som har förmånen och ansvaret att få bilda barns sinnen måste vara samvetsgranna och försiktiga i sin behandling av dem. Följande meningar visar på just detta:

 • “Över varje barn bör placeras en skylt som lyder: ‘hantera med omsorg, innehåller drömmar'”. (Mirko Badiale)
 • “Det bästa sättet att göra barn bra är att göra dem lyckliga.” (Oscar Wilde)
 • “Vad som görs med barn kommer de att göra mot samhället.” (Karl Menninger)
 • “En person är en person, hur liten som helst.” (Dr.Seuss)
 • [Barn] kommer inte ihåg vad du försöker lära dem. De kommer ihåg vad du är.” (Jim Henson)

Barndomen får livslånga konsekvenser

Följande berömda citat om barn och barndom visar alltså deras betydelse för bildandet av den mänskliga personligheten. De första åren av livet skapar en karaktär och förståelse för världen och finns kvar i våra minnen för alltid. Därför kommer det som händer då att fortsätta att få konsekvenser för den vuxna många år senare.

 • Uppfostra barnen och det kommer inte att vara nödvändigt att straffa männen”. (Pythagoras)
 • “Vad är det för nytta att ett barn känner till var Neptunus finns i universum om han inte vet var han ska lägga sin sorg eller sin ilska.” (José María Toro)
 • “Barndomen är trädgården där vi leker när vi växer upp.” (Álvaro Bilbao)
 • “Det är lättare att bygga starka barn än att reparera trasiga män.” (Frederick Douglas)
 • Älska barndomen. Titta med vänliga ögon på dess lekar, dess nöjen, dess älskvärda inställningar.” (Jean-Jacques Rosseau)
 • “En av fallgroparna under barndomen är att man inte behöver förstå något för att känna det. När förnuftet kan förstå vad som hände är såren i hjärtat redan för djupa.” (Carlos Ruiz Zafón)

Fraser om barn och deras lärdomar

Slutligen vill vi ägna några meningar åt att minnas de fantastiska lektioner som barn överför till oss vuxna varje dag. Att leva med ett barn innebär att öppna sig för ett fräschare, enklare och mer optimistiskt perspektiv på livet. De är fantastiska lärare som genom sina små handlingar inspirerar oss att bli bättre.

Ett barn som dansar på en smal stadsgata.
 • “Ett barn kan lära en vuxen tre saker: Att vara lycklig utan anledning, att alltid vara upptagen med något och att veta hur man med all kraft kräver det som man önskar.” (Paulo Cohelo)
 • “Barndomen är en underbar scen. Det finns inget förflutet, ingen framtid, bara en nutid som ses med oskuld och illusion.” (Carla Montero)
 • “Medan vi försöker lära våra barn allt om livet, lär våra barn oss vad livet handlar om.” (Angela Schwindt)
 • “Det finns inga sju underverk i världen i ett barns ögon. Det finns sju miljoner.” (Walt Streightiff)
 • “Håll mig borta från den visdom som inte gråter, filosofin som inte skrattar och storheten som inte böjer sig för barn.” (Khalil Gibran)

Att ta hand om barn för att bygga en bättre framtid

Barn är alltså världens framtid och deras nutid ligger i våra händer. Därför är vi ansvariga för att ge dem varma, säkra och berikande barndomar som gör att de kan utvecklas känslomässigt hälsosamt.

Den mänskliga kvaliteten hos framtidens vuxna kommer därmed att bero på utbildningen och värderingarna de får och på de minnen som skapats under de första åren av livet. Så, låt oss ta hand om barndomen och hedra barnens storhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Matrángolo G., Yaccarini C., Paz G. (2017).«Autoestima, personalidad, espiritualidad y centralidad de los eventos traumáticos vinculados a las problemáticas psicosociales en la infancia». Revista Científica Arbitrada de la Fundación MenteClara, 2(2),217-237. https://tantra.org.es/revista/index.php/biblioteca/article/view/35/37
 • Piñeiro, B. (2016). Educando niños felices. XinXii. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=cTj9CwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT3&dq=ni%C3%B1os+buenos+ni%C3%B1os+felices&ots=UbMiLr80Ms&sig=RtVB_i3YV44XixhL3JIAYwiGlXM#v=onepage&q=ni%C3%B1os%20buenos%20ni%C3%B1os%20felices&f=false

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.