Låt dina barn gräva i magisk sand!

Magisk sand är ett material som har den fantastiska förmågan att underhålla och fascinera de yngsta medlemmarna i din familj. Den kallas ibland månsand och den är både lätt att göra och rolig att leka med!
Låt dina barn gräva i magisk sand!
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Magisk sand har fått sitt namn från sina mystiska egenskaper eftersom den består av ett rörligt ämne som kan anta olika former. Samtidigt kan du göra den i vilken färg du vill ha, med samma grundläggande recept.

Vill du veta det bästa med magisk sand? Att göra detta fängslande ämne kräver bara ett fåtal ingredienser, och den är helt återanvändbar.

Så vad väntar du på? Sätt dig ner med dina barn och gräv ner händerna i det här projektet!

Vilka material behöver jag för att göra magisk sand?

Som du ska få se så behöver du bara några få ingredienser för att göra dina barn glada med denna skapelse.

Du kommer också att bli förvånad av att upptäcka att de flesta nödvändiga ingredienserna redan finns i ditt eget hem.

Familj leker med magisk sand

Läs följande recept noga. När du blandar dessa fyra eller fem ingredienser, kommer du säkert kunna uppskatta leendena på dina barns ansikten. Och de kommer säkert att tacka dig länge.
 • 100 gram färgad sand
 • 1 msk vatten
 • En droppe diskmedel
 • 1 msk majsstärkelse
 • Glitter (valfritt)

“Det finns ingen bättre gåva till ett barn än din tid.”

-Anonym-

Gör så här:

 • Det första du behöver göra är att välja ut en stor, djup skål för att göra den första blandningen i. Häll i all den färgade sanden i denna skål. Du kan låta dina barn välja vilken färg som ni ska använda. Tillsätt en matsked majsstärkelse. Kombinera dessa ingredienser mycket väl tills du får en homogen blandning. Se till att du bryter upp eventuella klumpar av stärkelse och fördelar dem jämnt i sanden.
 • I en separat skål tillsätter du sedan en matsked vatten och en droppe diskmedel. Blanda de två ingredienserna tills diskmedlet har löst upp sig helt.
 • Tillsätt nu blandningen av diskmedel och vatten till den ursprungliga, torra blandningen av sand och majsstärkelse. Blanda väl till en fuktig deg.
 • Ta upp blandningen ur skålen för att knåda hela degen med hjälp av dina händer. Dina barn kan också hjälpa till med det här steget!
 • Om du vill ge din magiska sand ett mer glamoröst utseende, kan du lägga till glitter till blandningen. För bästa resultat, välj glitter som har samma färg som sanden, alternativt silver- eller guldfärgat.
 • När du har knådat blandningen kommer du att få en trolldegsliknande substans, fast mer ömtålig. Din magiska sand är nu redo för dig och dina barn att leka med.

Saker att tänka på angående din magiska sand

Kom ihåg att de exakta måtten av ingredienserna som detta recept innehåller kommer att påverkas av hur mycket sand du vill göra och på sandens struktur.

Vi rekommenderar att du börjar med en blandning på ca 100 gram sand. Det är dock upp till er som familj att bestämma vilken kvantitet som bäst passar era behov och er smak.

Sandkaka av magisk sand

Tänk på att det är viktigt att lagra den magiska sanden på rätt sätt för att den ska hålla sig fin länge. Degen ska aldrig lämnas ute i rummet för den torkar ut.

När dina barn har lekt färdigt med sin magiska sand, var noga med att förvara den i en lufttät behållare eller plastpåse. Om du inte gör det kan sanden torka ut och den kommer inte längre att ha kvar sina magiska egenskaper.

Korrekt förvaring gör det möjligt för dig och dina barn att få ut det mesta av er skapelse och ha roligt med den under mycket längre tid.

När du har väl får känna din magiska sand i dina händer, kommer du att vara glad att du försökte dig på att göra den. Blandningen verkar flytta sig på ett sätt som du inte förstår förrän du har sett det själv. I själva verket har de extra ingredienserna gjort sanden hydrofobisk och det är därför den uppför sig så här.

Magisk sand har många fördelar

Att leka med magisk sand har många fördelar. Den fläckar till exempel inte ner och den har inte någon dålig lukt. Eftersom sanden klistrar ihop kan dina barn leka med den utan att det blir kladdigt och utan att det kräver storstädning efteråt.

Ingredienserna är antibakteriella, vilket inte är någon oväsentlig detalj i en barnfamilj.

Att leka med magisk sand är också ett sätt för barn att uppleva nya konsistenser och utveckla sina finmotoriska färdigheter. Det stimulerar också kreativitet och fantasi i leken.

Så vad väntar du på? Reservera lite tid med dina små för att skapa och njuta av er egna magiska sand. Erfarenheten kommer att förbluffa er.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.