Så här borde du fira ditt barns första födelsedag

Så här borde du fira ditt barns första födelsedag
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2018

Ditt barns första födelsedag ska inte bara vara ett firande för själva barnet, utan även för dig. Du firar ett år som mamma. När man får sitt första barn lär man sig mycket i processen. Det finns ingen manual som förklarar hur man är en bra mamma, det är något man lär sig på vägen.

Har du någonsin undrat: hur ska ens barns första födelsedag vara? Det berömda barnmärket Pampers gjorde en intressant annonskampanj där man påpekade följande: “Ett barns första födelsedag är också mammans.”

I videon här nedan ser vi vår evolution som mammor och vägarna vi vandrat för att nå det första året.

Ett barns första födelsedag

Videon berättar ett flertal historier från mammor som tar sina bebisar till sjukhuset. Samtidigt förklarar pappor hur mycket deras partners gör för barnen och varför de också borde firas. Och det är sant: moderskapet gör dig starkare.

Alla männen sätter upp en bild av sina partners med bebisen på väggarna i sjukhusets korridor. Fotona har små meddelanden som uttrycker hur tacksamma de är för mammornas arbete – de betonar även att den första födelsedagen inte bara är för barnet, utan också för mammorna.

“Kärlek vid första ögonkastet är vad du känner för din bebis. Du faller så hårt att du inte kan resa dig igen.” – Anonym

I kampanjen vill Pampers gratulera mammorna för deras ansträngning; för att de alltid sätter barnen först och ger dem ovillkorlig kärlek.

Ett grattis som verkligen berör mammorna och gör dem tacksamma.

Mamma med barn

Kom ihåg att när du firar ditt barns första födelsedag ska du försöka se till att det finns en tårta – gratulera dig själv för ditt jobb som mamma!

Vad du går igenom under det första året

Du gick från att vara förstagångsmamma till att bli bäst

Du kanske begår många misstag, men med tid och erfarenhet blir du bättre för varje dag som går.

Din kropp var inte vad du ville att den skulle vara

Efter att ha fött barn kände du dig förmodligen inte längre bekväm med din kropp. Det var oundvikligt efter att ha burit en pytteliten människa inuti dig i flera månader.

Du började lära känna ditt barn

Även om man ofta sveptes iväg av råd från andra människor fick du förståelse för att varje bebis har sin egen personlighet och smak.

Du lärde dig genom deras handlingar vad de gillade och inte.

Du valde att inte ta till dig av alla råd

Vi är ofta tacksamma för råd, men ibland vill man helt enkelt inte följa dem. Det blev för mycket på samma gång.

Mamma leker med bebis

Du kunde inte sova

Om du kunde räkna alla gånger du inte sov skulle du förmodligen tappa räkningen. Så många sömnlösa nätter utan vila för att kunna prioritera ditt barn!

De omkring dig blev ett viktigt stöd

Under alla sömnlösa nätter, jobb och eviga hushållssysslor slutade personerna omkring dig aldrig ge dig stöd.

Det var en av de svåraste sakerna i världen, men det var värt det

Varje dag som gick var svår. Men efter att ha sett en stark, frisk bebis visste du att det var värt all ansträngning.

Även om de redan firar sina första födelsedagar finns det mycket mer att lära

Att lära av sina misstag och vara ödmjuk är den viktigaste delen av processen. Dina barn fortsätter att växa och du har alltid något nytt att lära. Det är viktigt att du ger dem det bästa av dig själv och alltid finns där när de behöver dig.

Det var definitivt inte lätt, men genom allt har du ansträngt dig till max för ditt barns välmående. För stunden ska du njuta av ditt barn så mycket du kan. Tiden flyger förbi så snabbt, och innan du vet ordet av är de tonåringar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.