30 mytologiska namn för tjejer - vilket passar bäst för er dotter?

Här är ett urval av våra favoriter bland mytologiska namn för tjejer. De är så vackra och unika att ni inte kommer veta vilket ni ska välja! Ta fram anteckningsboken och notera era egna favoriter.
30 mytologiska namn för tjejer - vilket passar bäst för er dotter?
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns miljontals flicknamn att välja mellan. Därför kan det vara väldigt svårt för mammor och pappor att komma överens om vilket namn som bäst definierar deras förväntningar på den unika varelse som de sätter till världen. Är det en flicka ni går och väntar på? Har ni funderat på mytologiska namn för tjejer? Vi har några favoriter som vi ska berätta om i dagens artikel.

Våra favoriter bland mytologiska namn för tjejer – från den klassiska antiken

1. Helena

Enligt legenden var hon den vackraste kvinna som nånsin funnits och det var på grund av henne som det trojanska kriget bröt ur. Ett namn av grekiskt ursprung med mycket elegans och skönhet. Tveklöst ett vackert namn för en tjej.

2. Camila

Detta var en jungfrukrigare från Rom. Namnet betyder perfektion. Det var också namnet på jägaren som hjälpte Turnus att bekämpa Eneas i Virgilius Aeneiden. Visst är det ett vackert namn!

3. Minerva

Ett namn av etruskiskt ursprung, och namnet för den romerska gudinnan för visdom. Ett namn med mycket styrka och originalitet. Skulle detta vackra namn passa er dotter?

En flicka som blåser utanför bubblor.

4. Mytologiska namn för tjejer: Aurora

Aurora är gryningens gudinna inom romersk mytologi; ett namn av latinskt ursprung. Ett namn som kanske inte visar på några särskilda personliga egenskaper, med ett väldigt vackert mytologiskt namn för tjejer. Kanske är detta namn perfekt för er kommande bebis!

5. Selene

Detta är namnet på mångudinnan inom grekisk mytologi, syster till solguden (Helios). Selene var en magisk kvinna med stor och enastående skönhet. Därför kanske detta namn skulle passa perfekt för er lilla dotter!

6. Aria

Ursprungligen var “Aria” namnet på Cleocos dotter med Apollo. Och även om detta namn har en komplicerad historia, har numera detta namn blivit populärt på grund av karaktärer inom fiktion (särskilt inom fantasygenren). Det är också ett mycket vanligt pojknamn i länder som bland annat Indien, Afghanistan och Iran.

Det sägs att tjejer med detta mytologiska namn vanligtvis har en mycket vacker hy och stor inre styrka. Det sägs också att detta namn får pojkar att utmärka sig inom konsten.

7. Fler mytologiska namn för tjejer: Nereida

Nereiderna var de mytologiska havsnymferna i Medelhavet. Själva namnet kanske inte låter så, men på grund av mytologin är det ett namn som utstrålar stor styrka, och detta mytologiska namn är ofta populärt bland tjejer. Det kan vara intressant att veta att “nereiderna” var namnet på guden Nereus döttrar, en grupp på 50-100 i antal.

8. Daphne

Daphne var en vacker skogsnymf i den grekiska mytologin. Hon var dotter till flodguden Ladon som förvandlade henne till ett lagerträd för att hjälpa henne undkomma guden Apollo, som blev galet kär i henne och ville fånga in henne för att inte förlora henne. Det är ett flirtigt, glatt och elegant namn.

9. Nadia

Nästa på vår lista över mytologiska namn för tjejer är Nadia. Detta namn med persiskt, arabiskt och slaviskt ursprung betyder hopp. Det finns i själva verket flera varianter på detta namn (beroende på område) och kan också vara ett diminutiv av namn som Nadzieja. Det är ett namn fullt av andlighet och som överför mycket kärlek till den som bär det.

10. Penelope

Ett namn med grekiskt ursprung som bars av Odysseus fru och som betyder vävare. Det är ett mycket vackert namn som ger bäraren många positiva dygder, såsom styrka, tålamod och beständighet. Detta namn har varit mycket populärt i mänsklighetens historia och många framstående kvinnor har fått det, alltifrån skådespelerskor till filosofer.

11. Speciella mytologiska namn för tjejer: Chloe

Detta är ett annat av de mest populära mytologiska namnen för tjejer idag. Man tror att det i det antika Grekland hade betydelsen “bördig jungfru”, vilket man förknippade med skönhet, hälsa och livsglädje.

12. Afrodite

Detta var den grekiska mytologins namn på gudinnan för kärlek och skönhet. Det är ett namn som utstrålar elegans och skönhet. Dessa egenskaper kan vara passande för en liten kommande bebis.

13. Isis

Detta spännande namn med egyptiskt ursprung tillhörde moderskapsgudinnan. Det är ett mycket vackert namn med en spännande historia som kan passa en liten flicka på väg in i världen. Vad tror ni om detta mytologiska namn för er dotter?

14. Elina

Ett mytologiskt namn som är en variant av namnet Helena. Det betyder lysande eller fackla på grekiska. Detta är ett populärt namn som många föräldrar tycker passar på en liten flicka.

15. Calista

Det här namnet är kopplat till skönhet, så det är så klart perfekt för din lilla flicka! Kom ihåg att skriva ner detta lite unika namn på din namnlista så att du inte glömmer bort det.

Några annorlunda mytologiska namn för tjejer

16. Ivy

Ett annat av våra förslag på mytologiska namn för tjejer är den anglosaxiska versionen av vad vi kallar murgröna – vilket för tankarna till denna mycket vackra växt med starka, glänsande gröna blad, ofta draperad över stora ytor. I grekisk mytologi var detta namnet som bars av många olika karaktärer. Alla är associerade med naturen och dess storhet.

17. Mytologiska namn för tjejer: Ceres

Namnet på gudinnan för jordbruk och jord inom romersk mytologi. Man kan tänka att det här namnet skulle passa perfekt för tjejer som får världen att blomstra runt dem. Det är ett namn som förmedlar stor vitalitet och glädje.

18. Cyrene

Ett namn som bars av en ung nymf, ett mycket vackert och originellt namn. Varför inte välja detta unika namn till er bebis! Lägg gärna till det i listan över namn ni hittills samlat ihop.

19. Idylla

Som i fallet med “Camila” är detta ett namn som står för perfektion. Så om du vill att ditt barn ska ha ett namn som representerar hennes fulländlighet, är det här namnet perfekt för din bebis!

20. Lorelei

En jungfru som förvandlades till en sjöjungfru i tysk folklore. Ett vackert, originellt och ovanligt namn, vilket gör det till det perfekta namnet för din kommande bebis! Det är ett särskilt vackert namn som alla snabbt kommer att lägga på minnet.

21. Meagan

Nästa på listan över mytologiska namn för tjejer är ett annat speciellt namn. Meagan förmedlar styrka, nåd, kreativitet och skönhet. Du behöver inte tänka efter två gånger – detta namn är ett speciellt val till en speciell dotter!

22. Vackra mytologiska namn för tjejer: Venus

Namnet på kärlekens gudinna i den romerska mytologin. Hon är förknippad med stor skönhet och också med en naturlig förmåga att uppskatta skönhet (både inre och yttre) hos andra. Många tycker att detta är ett mycket elegant och romantiskt namn.

23. Circe

Detta var namnet på en trollkvinna i den grekiska mytologin. Dess betydelse är “förförelse”. Så, den flicka som bär detta namn kommer att förtrolla alla.

24. Mytologiska namn för tjejer: Dora

Detta namn tros vara en förkortning av “Pandora”, den första kvinnan som skapades av Hephaestus och till vilken man tillskriver den berömda myten om Pandoras ask. Man tror att det här namnet betyder “den som ger allt”. Därför kan vi dra slutsatsen att den som bär detta namn är bäraren av många dygder. Ett perfekt namn för den bästa gåva som livet kan ge dig.

25. Barbara

Nästa namn på vår lista är ett namn kopplat till berberna i antikens Grekland, med andra ord är dess betydelse är “främling”. Det är också förknippat med människor med stor fysisk styrka och orubblig beslutsamhet. Utan tvekan ett namn med mycket kraft.

Ge ett mytologiska namn till din flicka

26. Mytologiska namn för tjejer: Leonor

Nu kommer vi till ett vackert namn som får din dotter att lysa med sin egen glans, eftersom dess bretonska språkrot antas betyda “gnistrande”. Vanligtvis associerar man detta namn med den stora drottningen Eleonora av Akvitanien. Ursprunget till namnet är osäkert, och sägs ofta vara en variant av grekiska “Helena” och det senare “Eleanor”.

27. Sabrina

Det här namnet antas ha keltiskt ursprung och betecknar en modig, beslutsam, naturälskande och jordnära person. Faktum är att man tror att detta kan ha varit namnet på någon gud förknippad med floden Sabrann (även “Severn” i modern form).

28. Nella

Detta namn kommer att fängsla alla, eftersom det betyder “med sitt eget ljus”. Så om ni väljer detta till ert barn, vet ni att er dotter kommer att lysa med unikt ljus. Man tror att det här namnet har latinskt ursprung.

29. Fler mytologiska namn för flickor: Adrienne

Detta är en fransk variant av namnet Adriana, som i sin tur är den feminina formen av “Adriano” eller “Adrián”. Det betyder “den som kommer från havet”. I allmänhet är detta namn kopplat till djup och vidd, eftersom det är associerat med Adriatiska havet. I mytologin förekommer det här namnet i flera olika former.

30. Kassia

Kassia är en annan karaktär inom grekisk mytologi som nämns särskilt i myterna om guden Apollo och sköldpaddan. Ett mycket vackert namn för tjejer; dess betydelse är “renhet”. Det är mest känt för att ha varit namnet på en berömd kvinnlig poet från Konstantinopel.

Detta avslutar vår lista över 30 mytologiska namn för tjejer. Gör gärna djupare undersökningar i namnens bakomliggande berättelser, du kommer att upptäcka en överraskande och framför allt mycket intressant värld. Så notera de namn du gillar mest!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.