8 roliga sommarlägeraktiviteter för barn

Barns sommarlägeraktiviteter ska vara roliga och konstruktiva, samt dessutom vara lämpliga ur säkerhetssynpunkt.
8 roliga sommarlägeraktiviteter för barn
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sommarlägeraktiviteter bör vara inriktade på nöje och lärande. På så sätt kommer barnen inte bara njuta av en underhållande och lärorik semester, utan de kommer också att kunna träffa andra människor.

Baserat på ovanstående kommer vi att visa dig en rad förslag för att dra nytta av alla möjligheter som finns på sommarlägret. Vad väntar du på?

Rekommenderade sommarlägeraktiviteter för barn

Först och främst, innan du överväger vad du ska göra med barn på ett läger, måste du beakta deras ålder och fysiska egenskaper.

Samtidigt är det viktigt att veta vilka säkerhetsåtgärder som är nödvändiga för att utföra dessa aktiviteter.

Det är viktigt att notera att även om avslappning och underhållning spelar en grundläggande roll under semestern, så framstår dessa sommarförslag som idealiska alternativ för att få ut det mesta av fritiden. Låt oss börja!

1. Tävlingsdag i fält

Fältdagar kan planeras på olika sätt, men i detta fall rekommenderar vi en som är inriktad på grupptävlingar.

Vi föreslår att man etablerar minst 4 baser eller zoner med sina respektive tävlingar och delar upp barnen i lag så att alla får delta. Sporterna kan etableras enligt baserna: löpning, hoppning, kastning, och den sista fokuserad på att transportera ett föremål som en grupp.

2. Ridning

Ridning är en bra metod för att komma nära naturen. I den här typen av aktiviteter kommer barn få uppleva hur det är att åka på djuret samt färdas på stigarna runt lägret som ligger för långt borta för att gå till fots.

Dessutom är ridning ett tillfälle att konfrontera vissa rädslor relaterade till ämnet. Många barn är rädda för hästar, särskilt för att ramla av, men i samband med sommarlovet kan denna rädsla bekämpas för gott.

Barn rider på ett läger.
Ridning är en avkopplande och rolig aktivitet. Det gör att du kan ta dig till platser som är för långt bort att gå till eller som är otillgängliga med bil.

3. Fånga flaggan

Fånga flaggan är en rolig aktivitet som kräver höga nivåer av strategi. För att genomföra leken behöver man dela upp barnen i två stora grupper och ha ett större område tillgängligt.

Varje grupp bör välja en ledare och utse den till kapten. Ledaren är ansvarig för strategin och kommer att bestämma hur många som attackerar och hur många som försvarar.

Fånga flaggan, som namnet antyder, bygger på att stjäla den andra gruppens banderoll (varje flagga vilar i ett område som skyddas av medlemmarna i gruppen). I slutändan vinner gruppen som har kontroll över båda flaggorna.

4. Skattjakt

Skattjakt kännetecknas inte bara av att det är roligt eftersom vi på sommarläger också försöker stärka barns analytiska och deduktiva färdigheter.

För att utföra den här aktiviteten måste du tilldela några personer som ansvarar för att dölja ett föremål, och baserat på detta, distribuera en serie ledtrådar över området.

När scenen är klar fortsätter de andra barnen att söka efter föremålet enligt ledtrådarna de hittar längs vägen. Den som först når målet vinner.

5. Miljöaktiviteter

Även om samtal inte är de roligaste aktiviteterna på ett sommarläger, så är det en bra idé att genomföra några som är inriktade på miljövård och klimatförändringar. Detta är en fråga som gäller alla på planeten och barn bör inte vara undantagna. Det är bäst att ingjuta ansvar för vattenvård, återvinning och avfallssortering.

Ett exempel för barn att aktivt delta är en insamlingsverksamhet. De delas upp i flera grupper och varje grupp måste leta efter ett element, som bland annat kan vara plast, kartong eller papper.

6. Klättring

Klättring är en av de roligaste aktiviteterna som barn kan uppleva på sommarläger. Aktiviteten ger inte bara underhållning, utan den bidrar också till utvecklingen av viktiga fysiska färdigheter, såsom styrka och smidighet.

Dessutom är det en möjlighet för barn att konfrontera sin höjdrädsla. Var dock försiktig så att du inte tvingar något barn att klättra mot sin vilja.

7. Sportturneringar

Normalt brukar sommarläger ha ett stort antal barn som älskar sport. Av den anledningen bör du konsultera vilka sporter som är mest föredragna och utifrån det planera idrottstävlingarna.

Att etablera snabbmästerskap är vanligtvis underhållande för barn. Dessutom kan utmärkelserna baseras på idrottselement relaterade till den sport där de tävlar.

Barn på vandring i skogen.
Att vandra utomhus är en av de mest kompletta sommarlägeraktiviteterna. Det uppmuntrar inte bara till rörelse och fysiska färdigheter, utan också till att utforska och lära sig om naturens spännande värld.

8. Vandring

En av de roligaste sommarlägeraktiviteterna som du inte får glömma är vandring. Det är bäst att vandra på sommarläger med sällskap av en kvalificerad guide samt lägerledare.

Tänk på att vandring utgör en värdefull möjlighet att lära sig om områdets miljö och natur.

Sommarlägeraktiviteter; allas ansvar

Sommarlägeraktiviteter är viktiga för både barn och deras föräldrar. De små är på jakt efter roliga stunder, äventyr och lärande, medan vuxna vill att deras barn ska blir skyddade och vägledda på rätt sätt.

Med det i åtanke är ditt mål som förälder att hitta en lämplig plats där du kan lita på dina barns vård. Om du är ansvarig för lägerverksamheten har du ett lika stort ansvar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Moreno, N. Et al. (2020). La dimensión positiva de las actividades extraescolares en la niñez y la adolescencia. Aletheia. Revista de Desarrollo Humano, Educativo y Social Contemporáneo. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2145-03662020000100097
  • Aguilar, C. Et al. (2013). Influencia de un programa de actividad física en niños y adolescentes obesos; evaluación del estrés fisiológico mediante compuestos en la saliva; protocolo de estudio. Nutrición Hospitalaria. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000300023

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.