De bästa tecknade serierna för barn

För många föräldrar är det viktigt att deras barn tittar på serier som har bra värderingar och positiva budskap.
De bästa tecknade serierna för barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vilka är de bästa tecknade serierna för barn? För barn är det de som är mest underhållande. Men om föräldrar får välja måste tecknade serier även visa vissa värderingar och lära ut positiva budskap.

Ett annat sätt att utvärdera tecknade filmer är genom animeringens kvalitet och den teknik som används, eftersom animering också är en konst. Så, med hänsyn till värderingar, animationsteknik och popularitet, har vi sammanställt den här listan över de bästa tecknade serierna för barn.

De 10 bästa tecknade serierna för barn

1. Greta Gris

Greta Gris är en av de mest populära serierna i världen, särskilt i spansktalande länder. Hon är en liten gris som är 5 år och bor ihop med sin fina familj: pappa, mamma och Georg (hennes lillebror).

Alla karaktärer är antropomorfiska. Med andra ord, de är djur med mänskliga egenskaper och beteenden, men de bevarar också djurets egenskaper. Gretas familj växlar mellan vanliga ord och att grymta när de pratar, vilket är det särskilda ljudet som gör dem speciella.

2. Lejonvakten

Detta är en animerad serie som kommer från en av de mest älskade Disney-filmerna: Lejonkungen. I Lejonvakten leder Nala och Simbas son andra unga djur för att skydda balansen mellan de varelser som lever på savannen och miljön. Denna balans kallas livets cirkel.

I denna serie kan du se värderingar som vänskap, solidaritet och familj. Den visar också vikten av att bevara miljön på ett sätt som även den yngste kan förstå.

3. Elena från Avalor

Elena är den första Disney-prinsessan baserad på spansk kultur. Hon är en tonåring som blir kungen av Avalors hjälte efter att hon räddar honom från en ond häxa. Ämnen som musik, mat och seder i serien refererar till olika latinska kulturer.

Elena från Avalor spelar gitarr.

När hon är krönt prinsessa, måste Elena visa dygder som tålamod, medkänsla och solidaritet. Serien betonar också familj och vänskap.

4. Juan y Tolola

Det ursprungliga namnet var Charlie och Lola, och serien berättade korta historier om ett par syskon. Juan är Tololas äldre bror, som lär och guidar henne genom erfarenheter som han redan har haft, men som är nya för henne.

Föräldrarna visas inte i serien så barnen lär sig att lösa situationer kreativt. Serien lär också ut värderingar som vänskap och solidaritet bland syskon. Illustrationerna har också intressant konstnärligt värde.

5. Jelly Jamm

Detta är en rolig 3D-animerad serie. Fem vänner: Bello, Goomo, Rita, Mina och Ongo lever på planeten Jammbo, där de hela tiden spelar musik för att hålla planeten i balans. Denna serie lär därför barnen vikten av musik och visar den som en lekfull del av det dagliga livet. Den har ovanliga former och livfulla, kontrasterande färger som gör illustrationerna roliga och iögonfallande.

6. Yo-Kai Watch

Denna serie är baserad på TV-spel. Nathan, huvudpersonen i serien, upptäcker några speciella varelser som kallas Yo-Kai.

Yo Kai

Dessa små varelser skapar massor av problem för människor, som att ta bort deras minnen eller ge dem jättestor aptit. Nathan har en personlig Yo-Kai som heter Whisper, som hjälper honom att förstå hur de andra Yo-Kai agerar.

7. Fåret Shaun

Fåret Shaun är en brittisk serie gjord med stop motion animation, vilket skapar ett unikt utseende. Till skillnad från vad vi tror om får är Shaun väldigt smart och genial i det sätt han löser problem på gården. Fåret Shaun är en av de mest visuellt rika tecknade serierna för barn.

8. Sarri

Sarri är en tecknad film som ibland visar hybriddjur. De är i ständig rörelse, och är också roliga och kreativa. De utforskar ständigt sin miljö.

Musiken i tecknade serier för barn spelar en mycket viktig roll och hjälper också till att stimulera de yngsta tittarna. I vissa avsnitt låter det som klockor, gitarrer eller maracas. I andra avsnitt är handlingarna åtföljda av ljud som är märkliga men alltid rytmiska och harmoniska.

9. Zoobabu

Zoobabu är en animerad serie med korta 3-minutersavsnitt. Det består av en gåta med en hemlig låda. Barnet ska gissa vad som är inuti. En tjej ger tittarna ledtrådar. Denna serie bekantar ditt barn med djur och också deras egenskaper.

10. Supertrion

Supertrion handlar om tre djur som bor i burar i en familjs trädgård. När barnen i huset går och lägger sig, tar sig de tre djuren ut och blir superhjältar. I serien ger sig huvudkaraktärerna ut på alla slags äventyr och hjälper samtidigt dem som är i nöd.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.