Musikaliska leksaker för barn och deras fördelar

Musikaliska leksaker är en favorit bland barn. De får dem att skratta, sjunga och dansa. Framförallt stimulerar de lärande och hjärnans utveckling.
Musikaliska leksaker för barn och deras fördelar
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Musikaliska leksaker för barn är ett av de roligaste och viktigaste verktygen för att stimulera barnens sinne och hjärnutveckling.

Även om de är mycket populära för tillfället så har de också använts i flera generationer för att fånga barnens uppmärksamhet. Skallror är t.ex ett av de äldsta exemplen som man kommer att tänka på.

Det finns ett brett utbud av möjligheter när det gäller musikaliska leksaker. Det finns alternativ för alla åldrar och smaker. Några leksaker spelar egna melodier och texter och några har även ljus som följer med ljudet. Med tanke på deras fördelar rekommenderar specialister dem som ett bra sätt att stimulera lärandet.

Om du väntar på en bebis snart eller redan är en mamma så vill du ge ditt barn en musikalisk leksak. Fortsätt läsa för att lära dig mer om fördelarna.

Musikaliska leksaker för barn och deras fördelar

I allmänhet är musikaliska leksaker för barn inte bara något som ditt barn kan ha kul med. Studier har visat att de spelar en roll i utvecklingen av motor-, hjärn- och sensoriska förmågor.

Under de första 6 månaderna av livet fungerar barnens sinne och hjärna som en svamp. De absorberar all information som de hittar runt dem. Dessutom gör de detta på ett snabbt och naturligt sätt.

De företag som tillverkar pedagogiska barnleksaker utvecklar sina modeller enligt riktlinjer som fastställs av barnpsykologi. Deras mål är att stimulera barnens uppmärksamhet och lära sig så mycket som möjligt.

Deras mål är följande:

  • Främja ett alert tillstånd hos barn med hjälp av stimulering genom ljud
  • Få barnen att utforska sin miljö och koncentrera sig på de områden där ljudet produceras
  • Tränar barnens minne så att de kan känna igen och till och med upprepa melodier.
  • Förbättrar associativt lärande
musikaliska leksaker

Rekommenderade musikaliska leksaker för barn

Mobiler

Musikaliska mobiler är en moderniserad version av traditionella skallror. Deras ursprungliga funktion var att underhålla och lugna barn genom sina mjuka rörelser och rytmer som produceras av frön inuti.

När det gäller musikaliska mobiler erbjuder de två viktiga stimulanser: syn och ljud. Detta resulterar i barnen känner sig lugnare och lyckligare när de lyssnar på mjuka musikaliska melodier. Tillsammans med rörelser av attraktiva figurer får det de små att sova.

”Studier har visat att de spelar en roll i utvecklingen av motor-, hjärn- och sensoriska förmågor.”

Studsiga säten med ljud

Som vi redan påpekade ovan när vi pratade om fördelarna med musikaliska leksaker är de ett bra verktyg för att stimulera minne och associativt lärande.

Studsiga säten med ljud är inte bara extremt effektiva i underhållande och avkopplande av barnen. De lär också barnen att när mamma och pappa lägger ner dem i deras platser är är det dags att lugna sig och sova.

Gosedjur som spelar musik

Gosedjur som producerar ljud eller spelar musik när barnen kramar eller trycker dem är mycket populära för barn under 6 år.

Först och främst tillåter dem barnen att lyssna upprepande på sina favoritlåtar. Dessa leksaker blandar också musikens rolighet och glädje med komforten av mjuka gosedjur.

xylofon

Leksaksinstrument

Om du redan har märkt att ditt barn älskar musik så är nästa steg att ge ditt barn ett musikinstrument. Om detta är fallet så är dina bästa alternativ minipiano, gitarrer, trummor, tamburiner, bongos och mikrofoner.

Dessa musikinstrument kommer i versioner för alla åldrar. För de yngsta barnen kan du välja enkla alternativ med bara några tangenter och färger. De spelar musikaliska skalor eller bara några få toner.

För de äldre barnen kan du välja miniatyrversioner av riktiga instrument. Dessa inkluderar samma noter och strängar som de originella versioner.

Som en sista godbit av information är det värt att påpeka fördelarna med ständig kontakt med musik. Enligt det vetenskapliga samfundet tillåter exponeringen av musik att barn maximerar sin läropotential för komplexa verksamheter som matematik och motorisk utveckling.

Slutligen fungerar de också som ett sätt att uttrycka sig på och kanalisera känslor och emotioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.