7 serier med pedagogiskt värde på Netflix

Upptäck ett antal serier med pedagogiskt värde som ett sätt att hitta lämpliga och roliga berättelser för dina barn.
7 serier med pedagogiskt värde på Netflix
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 26 december, 2022

Som mammor var vi tidigare begränsade då det gällde tillgång till utbildande serier som visade värderingar vi ville förmedla till våra små. Men idag, tack vare onlineplattformar, har våra barn en enorm mängd alternativ att ta del av. Därför är det bra att känna till följande serier med pedagogiskt värde för barn som Netflix erbjuder för dina små. Är du redo att upptäcka vilka de är?

Generering av innehåll på begäran

Det är viktigt att hålla i åtanke att dagens små föddes med dessa on-demand-tv-plattformar. Och av denna anledning har Netflix och några andra valt att ge möjligheten att skapa en användarprofil för barn så att du kan välja lämpligt innehåll för deras ålder.

Varje gång de kommer åt plattformen har de obegränsad tillgång till lämpliga serier eller filmer, och du behöver inte oroa dig för risken att de kommer åt vålds- eller vuxenprogram.

Hur som helst, den här plattformen är engagerad vad gäller både kvantitet och kvalitet. Därför är det en idealisk plats för de små att njuta och ha en fantastisk tid samtidigt som de lär sig grundläggande livslektioner.

Barn som ligger på madrasser på golvet och tittar på en julfilm på en projektionsduk.

Upptäck dessa serier med pedagogiskt värde från Netflix

Förutom att vara en källa till underhållning kan barnserier hjälpa de små att internalisera attraktiva värderingar som vilken av mod, sällskap, solidaritet och vänskap.

1. En cell-sam historia

Detta är en av de mest inflytelserika animerade serierna i historien. Under decennier sedan njöt vi av det som mammor, och nu är det våra små barns tur.

Du kommer att se hur de får lära känna sin kropp på ett trevligt och underhållande sätt. Från hjärnan till fötterna kommer barn att tas med på en episk och rolig resa genom hur blodomloppet, celler, nerver, blodplättar och alla organ i vår kropp fungerar.

2. PAW Patrol

Denna serie handlar om en grupp valpar som upplever unika äventyr där de försöker hjälpa andra.

Medan dina barn skrattar åt protagonisternas busande lär de sig om lagarbete, respekt, jämlikhet och problemlösning.

3. Beat Bugs

Denna originalserie från Netflix följer en grupp lustiga småkryps äventyr som aldrig slutar leda till problem. De njuter av en lummig trädgård där de utforskar värderingar som vänskap, solidaritet och lojalitet.

Och allt detta till rytmerna av oslagbar musik; låtar från The Beatles tolkade av världsberömda sångare, som Pink och Robbie Williams.

4. Pocoyo

Nu pratar vi om en spansk tv-klassiker som har överskridit gränserna och landat på Netflix runt om i världen.

Här följer vi en treårig pojkes äventyr tillsammans med hans oskiljaktiga vänner och leksaker; Pato, Elly, Nina med flera. Tillsammans med dem lär han sig om och upptäcker sin miljö. Han lär sig om hur man hanterar sina känslor och fördjupar sin förmåga till vänskap.

5. Ben & Holly’s Little Kingdom

En klassisk berättelse om tomtar och älvor som utspelar sig i en värld full av magi. Här får huvudpersonerna lära sig om konfliktlösning genom intellekt, kunskap och fantasi. Och samtidigt diskuteras aktuella frågor som ekologi, samhällsklasser med flera. En liten varning dock, förnöjsamheten i att busa profileras starkt i serien. Har du redan busiga barn kan den här serien förstärka det beteendet.

6. Heja! Heja! Billy Bilsson

I den här barnserien på Netflix får ditt barn att följa Billys äventyr, en racerbil som har fantastisk roligt när han tävlar längst vägarna i Bumperton Hills. Under avsnitten utforskar våra barn intressanta aspekter som vänskap, familjeliv och belöningen som kommer efter ansträngning.

7. Julies Greenroom

En vacker serie som försöker föra teatervärlden närmare barn med den berömda skådespelerskan Julie Andrews i huvudrollen. För att göra detta bevittnar vi de berömda Greenies, dockor som upplever stora äventyr tillsammans. Dessutom visar de barn hur världen av cirkus, musik, dans och improvisation ser ut.

Utbilda dina barn med alla resurser du har

Det här är, enligt vår mening, sju utmärkta barnserier med pedagogiskt värde för barn, och de finns ofta på Netflix.

Mångfalden av programmering på denna streamingplattform är dock mycket hög och med en katalog som prioriterar kvalitet över allt annat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Randolph, M., (2019). Eso nunca funcionará: El nacimiento de Netflix y el poder de las grandes ideas. Barcelona: Grupo Planeta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.