Dora Utforskaren: Varför hon är så populär bland barn

Dora Utforskaren är en tecknad serie skapad i USA år 2000. Den riktar sig till förskolebarn och har översatts till 25 olika språk. Programmet sänds för närvarande i hela 125 länder.
Dora Utforskaren: Varför hon är så populär bland barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2019

Numera anser många att Dora Utforskaren är en klassiker bland barnprogram. Dess enorma framgång beror på sin finstämda kombination av underhållning, pedagogik och sunda värderingar.

En av de mest intressanta aspekterna med serien är att den involverar publiken att delta i äventyret. Det lägger till ett betydande värde som ett pedagogiskt verktyg, eftersom det håller barnens uppmärksamhet och låter dem aktivt lära sig nya saker.

Möt Dora Utforskaren

Dora Márquez är en sjuårig flicka. Hennes bästa vän är Boots, en femårig apa som följer med henne på alla deras äventyr. I varje avsnitt behöver Dora hitta något hon har förlorat. Ibland hjälper hon Boots att slutföra ett av hans uppdrag.

Dora ber alltid barnen som tittar hemma att hjälpa henne med hennes uppdrag och att lösa problemen hon stöter på under vägen. Hon behöver också ibland hjälp av Kartan and Ryggsäcken, två karaktärer som också spelar en aktiv roll i äventyren.

Serien är uppbyggd i en form som liknar ett interaktivt videospel. Allt kretsar kring konkreta uppdrag, som tittarna hjälper till att slutföra. Det finns spänning, mysterium och alla ingredienser för att fånga barnens intresse helt i tittarupplevelsen.

Varje avsnitt av Dora Utforskaren är 23 minuter långt. Serien sändes under åtta säsonger, med totalt över 150 avsnitt. Dess framgång har varit så signifikant att många anser att programmet är en milstolpe för en hel generation.

Vad barn älskar med serien

barn tittar på tv

Det är med god anledning som Dora Utforskaren är ett av de mest populära programmen bland små barn. Förutom det underhållande sättet som berättelserna presenteras på är det också ett utrymme där barn kan få kunskap och lära sig om viktiga värderingar.

Här är några av dess bästa sidor:

  • Det lär barnen att delta. Serien ber dem att skrika högt och hjälpa till att hitta saker. Detta hjälper barnen att förstå att deras roll i världen ska vara dynamisk och aktiv, inte passiv.
  • Det bekantar barn med ett främmande språk. Serien är ursprungligen på engelska och hjälper barnen att lära sig ord på spanska. På andra språk gör man en liknande anpassning för att göra dem mer bekanta med engelska. Det lekfulla upplägget gör det enkelt för barn att snappa upp enkla ord och det gör dem bekanta med konceptet om tvåspråkighet.
  • Det lär barnen om natur och miljö. Natur och djur är två viktiga faktorer för Dora Utforskaren. Detta bidrar till att lägga grunden för en kärlek till naturen även hos barn som bor i urbana miljöer.
  • Musiken hjälper till. Sångerna och de musikaliska teman som är konstanta under hela serien tilltalar många barn. Det hjälper till att stärka budskapet och minnet samtidigt som det ger en fantastisk atmosfär.

Dora Utforskaren och värderingar

Dora Utforskaren

Sättet på vilket showens karaktärer interagerar med varandra har också ett pedagogiskt syfte.

Skurken är en räv som heter Swiper, som alltid använder list och bedrägeri för att stjäla saker från Dora. Han är ett exempel på hur man inte interagerar med andra och barn förstår det.

När räven försöker stjäla någonting från Dora ber hon de små tittarna att skrika, “Swiper inte stjäla!” På så sätt blir barn också aktiva i att kämpa för goda värderingar.

I Dora Utforskaren har vänskap en enormt stor betydelse. Dora och hennes vän Boots är ett bra exempel på ömsesidigt stöd och tillgivenhet.

Programmet betonar vikten av samarbete och lagarbete. Karaktärerna exemplifierar också en bra inställning och attityd till andra.

En viktig del av serien är att Dora, på hennes många resor, lär sig om andra kulturer. När hon möter en ny kultur har hon en inställning som färgas av nyfikenhet och respekt.

På grund av detta får barnen ett mångkulturellt perspektiv, där skillnader inte är en källa till konflikt. Snarare visar de hur vi kompletterar varandra. Det är bara ett exempel på programmets visdom.

Programmet lär också ut grundläggande och nödvändiga delar av sund social interaktion.

Till exempel så betonar de vikten av att säga hej och hej då på ett respektfullt sätt. Det är sådant som barn börjar lära sig i förskoleåldern. De lär sig också att säga tack, både på engelska och svenska.

Bilder med tillstånd av ChameleonsEye/shutterstock.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.