Hur man gör färgad krita

Vill du veta hur man gör färgad krita? Läs den här artikeln för att lära dig hur du skapar detta hantverk och upptäck hur det gynnar barn.
Hur man gör färgad krita
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Här ger vi dig en rolig plan för en eftermiddag hemma med barnen: Vi kommer att förklara hur man gör färgad krita, ett mycket enkelt, ekonomiskt och kreativt hantverk.

När de kalla kvällarna kommer tillbaka och era kroppar ber om att få stanna inomhus, då är det en bra idé att hitta roliga alternativ för att underhålla barnen. I denna mening har UNICEF utvecklat en intressant aktivitetsguide för att ”främja och underlätta den mentala utvecklingen, kreativiteten och motoriken hos barn och ungdomar, särskilt när möjligheter till fysisk aktivitet är begränsade”.

Av den anledningen planerar vi ett hantverk som är gjort med få element, men som erbjuder mycket skoj. Förutom att den är attraktiv är den här idén ett utmärkt sätt att följa barn i deras integrerade utveckling, eftersom den främjar inlärning av motoriska färdigheter och förstärker emotionella och kognitiva aspekter. Låt oss börja jobba!

Fördelarna med att göra din egen färgade krita

Att göra hemgjord krita är ett hantverk som fungerar som en fritidsplan, som en lek och som en aktivitet för lärande. Som alla hantverksaktiviteter ger det flera fördelar för barn:

 • Stimulerar kreativiteten: barn kan välja kritornas form och göra olika modeller och färger för att få sin personliga samling.
 • Främjar utvecklingen av finmotorik: att röra om, knåda, fylla formar, skära och ta ur formen är aktiviteter som stärker deras små händer och hjälper dem lära sig att koordinera för att uppnå bästa resultat.
 • Ger ny kunskap: när du hjälper dina barn att göra färgad krita så ger det dig möjlighet att förklara komplexa begrepp inom kemi och konst för de små. Du berör också matematik eftersom de måste mäta kvantiteter.
 • Tränar upp minnet: att läsa steg-för-steg-instruktionerna och komma ihåg dem är en utmaning som tränar upp minnet.
 • Aktiverar fantasin: barn kan göra formar med de figurer de vill och göra en färgad krita som är stor, liten, rund, triangulär eller vilken form de än kan tänka sig.
 • Ger en avslappnad atmosfär för att skratta, dela och umgås: hantverk, så väl som konst, skapar stunder av avkoppling där barn har roligt och spontant delar med sig.
 • Låter barn uttrycka känslor: att ha färgade kritor att rita och färglägga med kan vara ett utmärkt tillfälle för barnet att materialisera sina tankar i en figur eller en färg.
 • Lär barnen att planera och föra ett projekt till verklighet: att ha delarna för hantverket, ha de nödvändiga verktygen, göra en plan och följa instruktionerna hjälper barnen att organisera sig för att nå ett mål.
 • Stöder barn i att bygga upp sitt självförtroende och sin självkänsla: att sätta ett mål, följa en idé och slutföra ett projekt bygger förtroende för sin egen förmåga.
En kritateckning på en uppfart.
Krita låter barn utveckla kreativitet, materialisera känslor i en teckning och stimulerar finmotorik och koordination.

Hur man gör färgad krita med sina barn

Det som är bra med denna aktivitet är att det kan utföras av barn i alla åldrar och alla kommer att fascineras lika mycket av det. För det mesta måste de vara villiga att bli lite smutsiga och ha kul på samma gång.

Material

 • Finputs eller gipsputs
 • Vatten
 • Livsmedelsfärg eller färgad tempera
 • Formar (silikon, engångsmuggar eller kartongrör)
 • Bunke
 • Sked
 • Slät spatel

Så här gör du: Steg-för-steg-instruktioner för att göra färgad krita

 1. Läs instruktionerna på putsförpackningen och förbered nödvändiga mängder vatten och huvudmaterialet i separata behållare.
 2. Innan du börjar blanda, definiera hur många färger du ska göra.
 3. Färga vattnet med de nyanser du väljer. Om du vill ha flera alternativ måste du förbereda dem i separata behållare.
 4. Tillsätt putsen till det färgade vattnet lite i taget, i allmänhet med ett förhållande på 1 till 1, det vill säga 1 dl material till 1 dl vatten.
 5. Blanda materialen väl tills du har en homogen konsistens som för glass.
 6. Häll den färgade blandningen i formarna du har valt.
 7. Ta bort överskottet med en spatel.
 8. Låt torka i minst 24 timmar.
 9. Nästa dag, ta försiktigt bort från formarna.
 10. Du har nu dina egna kritor att rita med!
En mor och dotter som pysslar.
Att dela hantverkstid med dina barn främjar bandet mellan er. Dessutom är det en god strategi för att ingjuta en hel del lärande hos dina små.

Att göra hemgjord krita: En kombination av kemi, hantverk och konst

Som du har sett är det väldigt enkelt att göra färgad krita, och materialen du behöver kostar inte många slantar. Förutom att ha kul med barnen kan du med den här aktiviteten dra fördel av att lära dem följande begrepp:

 • Kemi: såsom upplösning och stelhet.
 • Materialfysik: med händerna utforskar barn olika texturer och konsistenser, medan de formar efter eget tycke.
 • Konst: genom att föreställa sig, rita och måla låter de sina kreativa hjärnor arbeta.

Slutligen, kom ihåg att spendera kvalitetstid med barn är en av de mest viktiga sakerna för familjer. Att göra roliga saker och dela upplevelser tillsammans är det bästa sättet att skapa minnen av lycka, kärlek och harmoni som varar under hela livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.